Antena 3 CNN Politică Schimbările frecvente ale miniştrilor pot provoca haos în sistem

Schimbările frecvente ale miniştrilor pot provoca haos în sistem

2 minute de citit Publicat la 10:34 03 Oct 2009 Modificat la 10:34 03 Oct 2009
Schimbările frecvente ale miniştrilor pot provoca haos în sistem
Schimbările frecvente ale miniştrilor pot provoca haos în sistem, avertizează analiştii politici. În ultimii 19 ani, pe la mai toate ministerele s-au perindat zeci de miniştri, care, însă, nu au reuşit să reformeze niciunul dintre sisteme. Iată o scurtă retrospectivă din acest punct de vedere a ultimilor 19 ani.

Ministerul Sănătăţii a fost condus de 18 miniştri, în ultimii 19 ani. Cele mai multe dintre spitalele româneşti sunt subfinanţate şi duc lipsă de specialişti în domeniile importante, notează Evenimentul Zilei. Cel mai lung mandat de ministru l-a deţinut liberalul Eugen Nicolăescu care a stat la Sănătate trei ani.

La Ministerul de Interne s-au perindat 14 miniştri. Toţi au pierdut bătălia cu interlopii, niciunul dintre ei nereuşind să diminueze numărul infracţiunilor. Cel mai longeviv ministru a fost social-democratul Ioan Rus, care a condus Internele aproape patru ani. Şi tot un social-democrat, Liviu Dragnea, a avut cel mai scurt mandat, de numai două săptămâni.

Ministerul de Finanţe - 13 miniştri. Datoriile uriaşe şi fiscalitatea excesivă au caracterizat finanţele româneşti din ultimii 19 ani. Au intrat în "istorie" Decebal Traian Remeş, iniţiatorul impozitului pe scaun în cârciumi şi Sebastian Vlădescu, cel care a promovat taxa auto.

Ministerul Educaţiei - 12 miniştri. Fiecare ministru care a trecut pe la Învăţământ a avut propriile idei de reformă. Ceea ceea ce a făcut ca nici după 19 ani, să nu avem un sistem coerent. Cei mai longevivi au fost social democraţii Liviu Maior cu un mandat de patru ani şi Ecaterina Andronescu, tot patru ani, dar în două mandate.

Ministerul Afacerilor Externe - 12 miniştri. Ca o constantă în ultimii 19 ani, niciun ministru de Externe nu a reuşit să pună bazele unei relaţii de parteneriat cu Federaţia Rusă. În schimb, România a reuşit să adere la NATO şi să îndeplinească o bună parte dintre criteriile de aderare la Uniunea Europeană.

Ministerul Muncii - 12 miniştri. Ministrul care au stat cel mai mult la Ministerul Muncii a fost social-democratul Dan Mircea Popescu. În mandatele lui au fost votate multe dintre legile de bază ale sistemului actual, precum cea privind contractul colectiv de muncă şi Legea conflictelor de muncă.

Justiţie - 12 miniştri. Mandatele miniştrilor de Justiţie au fost marcate de scandaluri de răsunet, care au zdruncinat imaginea celei de-a treia puteri în stat. Miniştrii care au condus Justiţia nu au reuşit să reformeze sistemul şi nici să rezolve dosarele de mare corupţie.

Ministerul Transporturilor - 10 miniştri, în 19 ani. Şosele pline de gropi şi 100 de kilometri de autostradă - sunt realizările miniştrilor care au condus Transporturile în ultimii 19 ani. Dispariţia flotei a marcat mandatul de ministru al Transporturilor al actualului preşedinte al României, Traian Băsescu. Tot Băsescu e cel care a lansat sloganul ?Aici sunt banii dumneavoastră".

Antena 3

×
x close