Antena 3 CNN Politică Schimbări pe harta Parlamentului. Vezi cum au migrat politicienii între partide, din 2008

Schimbări pe harta Parlamentului. Vezi cum au migrat politicienii între partide, din 2008

2 minute de citit Publicat la 23:20 01 Feb 2010 Modificat la 23:20 01 Feb 2010
Schimbări pe harta Parlamentului. Vezi cum au migrat politicienii între partide, din 2008
Chiar dacă a trecut doar un an şi puţin de la alegerile parlamentare, aritmetica puterii în Camera Deputaţilor şi Senat a ajuns să se schimbe de la o sesiune la alta. Astfel, analizând rezultatele scrutinului din 2008 şi situaţia de astăzi, vedem că pierderile cele mai mari le are Opoziţia- în special, liberalii. Atât deputaţii cât şi senatorii PNL şi PSD migrează spre Putere cu o viteză demnă de Cartea Recordurilor. Majoritatea aleşilor ce-şi părăsesc partidele îşi fac loc în grupul independenţilor, condus de Gabriel Oprea. Iar restul se duce direct spre Putere, umflând grupurile parlamentare ale PDL.

Noua sesiune începe, în Camera Deputaţilor, cu o situaţie destul de diferită faţă de cea din decembrie 2008.

Grupul PDL a cunoscut anul trecut câteva treceri pasagere ale unor parlamentari, dar a şi câştigat trei deputaţi. Astfel că numărul lor a ajuns în această sesiune la 118 aleşi.

Cele mai mari pierderi le-au avut însă liberalii care, tot într-un an, au pierdut nu mai puţin de 10 aleşi. Trei s-au dus la PDL, iar şapte au devenit independenţi ai grupului condus de Gabriel Oprea. Urmarea migrărilor, grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor a ajuns la 55 de aleşi.

Şi din Alianţa PSD- PC s-a dezertat, tot din cauza aleşilor care s-au orientat rapid spre Putere. Opt deputaţi s-au afiliat grupului independeţilor iar Daniela Popa a demisionat din Parlament pentru că a ales un post în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Astfel, grupul Alianţei PSD-PC are acum 106 deputaţi.

În tot acest timp, grupul independeţilor a ajuns să numere 15 aleşi. Liderul lor este, din această sesiune, deputatul Eugen Nicolicea, care a părăsit PSD.

În grupurile parlamentare ale UDMR şi ale minorităţilor naţionale situaţia a rămas neschimbată: cu 22, respectiv 18 deputaţi.

Şi în Senat se constată aceeaşi problemă. Ultimele dezertări au avut loc în prima zi a sesiunii parlamentare - doi senatori ai PNL şi PSD- Vasile Nedelcu şi Corneliu Grosu - au anunţat că au trecut şi ei în barca independenţilor, grupul lor ajungând să numere opt aleşi- adică 5,11% din totalul senatorilor.

La începutul lui 2010, în Camera Superioară, PDL şi-a păstrat numărul de senatori pe care îi avea în 19 decembrie 2008: adică 51 de senatori, repezentând 37,22% din numărul senatorilor.

Şi aici, tot liberalii au suferit cele mai mari pierderi: 4 senatori. Astfel că, după alegerile parlamentare, grupul PNL din Senat avea 28 de senatori (20,44 % din senatori) iar acum are doar 24 (17, 52% din senatori).

Şi Alianţa PSD- PC a pierdut parlamentari în Senat. Grupul parlamentar al Alianţei avea 49 de senatori în decembrie 2008 (35,77%) şi a ajuns să aibă 46 acum (34,38%), cu trei mai puţin.

Ca şi la Camera Deputaţilor, şi în Senat, grupul UDMR şi-a păstrat componenţa faţă de începutul legislaturii- de 6,57%, fiind alcătuit acum ca şi atunci, din 9 senatori.

Antena 3

×
x close