Premierul Emil Boc a declarat joi că o va demite pe Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, dacă va pune în aplicare ordinul de numire a directorilor de şcoli deoarece această prevedere nu este regăsită în legile asumate al educaţiei. În replică, ministrul vizat de ameninţarea cu remanierea susţine că schimbarea directorilor de şcoli care au obţinut aceste funcţii fără concurs s-ar face în baza actualei legi a educaţiei aflată încă în vigoare. Andronescu susţine că nu este vorba decât de o înţelegere pe care o va rezolva în cadrul unei discuţii cu premierul Emil Boc, mai ales că prin această acţiune nu ar fi încercat decât să depolitizeze numirile în funcţii în sistemul de învăţământ. totuşi, este posibil ca ministrul Educaţiei să renunţe la propriul ordin. Măsura nu se bucură de sprijin nici chiar în propriul partid, liderul PSD, Mircea Geoană, precizând joi seară că i-a cerut să renunţe la aplicarea sa.
Cu doar o zi în urmă, premierul a evitat să precizeze dacă o va demite pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei pentru ordinul care îi conferă acesteia dreptul de a numi directorii de şcoli, arătând doar că remanierile sunt efectuate fără discuţii publice în prealabil. "Remanierile se fac, nu se discută", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă, amintind că activitatea fiecărui ministru este evaluată la nivelul Guvernului.
BOC AMENINŢĂ CU REMANIEREAOrdinul ministrului Educaţiei abrogă prevederile Legii statului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmând să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor.
Umflare de muşchiAflat în vizită de lucru la pasajul Băneasa, şeful Guvernului a arătat astăzi că a avut cu ministrul Educaţiei o discuţie telefonică în care i-a cerut să retragă acest ordin şi că a fost asigurat că noua prevedere nu va fi pusă în aplicare. Boc a criticat ordinul semnat de ministru ca fiind total opus viziunii şi principiului depolitizării şcolii promovate prin proiectul de lege al educaţiei naţionale, asumat de Guvern în faţa Parlamentului.
"Am văzut dimineaţa ordinul ministrului Educaţiei cu privire la directorii din învăţământul preuniversitar şi care spune că această ocupare a funcţiilor de director se realizează prin ordin al ministrului, la propunerea Consiliului de Administraţie al inspectoratului şcolar. Vreau să ştiţi că această decizie este total opusă viziunii pe care am promovat-o în legea educaţiei naţionale. Am cerut ministrului Educaţiei să oprească aplicarea acestui ordin şi la fel de clar vreau să precizeze că dacă acest ordin va fi pus în aplicare, iar directorii vor fi schimbaţi prin ordin al ministrului Educaţiei, concomitent va avea loc remanierea ministrului Educaţiei", a precizat Boc.
Vezi replica lui Mircea Geoană în urma ameninţărilor premierului Emil BocEl a arătat că principiul depolizitării directorilor de şcoli este inclus atât în Pactul Naţional pentru Eucaţie, cât şi în proiectul legii educaţiei transmis Parlamentului. "Nu voi avea nicio reţinere să fiu foarte ferm cu respectarea programului de guvernare şi a legii educaţiei. Ceea ce trebuie să facă un ministru al educaţiei de aici înainte este ca, imediat după ce legea va intra în vigoare - şi sper ca până la 1 octombrie legea să fie în Monitorul Oficial - să emită imediat ordinele de ministru şi ordinele metodologice pentru alcătuirea noilor consilii de administraţie ale şcolilor şi aceste consilii să aleagă directorul", a explicat premierul.
Boc a ţinut să sublinieze că în cadrul discuţiei avute la telefon cu ministrul Educaţiei a primit asigurări că măsura nu va fi implementată. În cazul în care însă ordinul va fi pus în aplicare, ministrul pleacă, a avertizat Boc.
"Dacă pune în aplicare ordinul, pleacă, pentru că asta înseamnă să încalci expres şi programul de guvernare, şi legea educaţiei naţionale. Aici nu există cale de întors, lucrurile sunt foarte simple şi nu voi accepta şi tolera sub nicio formă încălcarea legii educaţiei. Ceea ce cer ministrului este ca imediat după ce legea va intra în vigoare, să pregătească normele legale pentru ca noile consilii de administraţie ale şcolilor să fie alcătuite şi ca acelea să aleagă directorii pe posturile vacante sau pe posturile care se eliberează. Nicio altă soluţie nu va fi acceptată, decizia trebuie să rămână la nivel local" a afirmat primul ministru.
Politizarea şcolilor şi independenţa ministrului În replică, Ecaterina Andronescu a declarat că singurul lucru pe care şi-l reproşează este că nu a dat mai multe informaţii înainte de a emite acest ordin.
"Singurul aspect pe care mi l-aş putea reproşa în legătură cu acest lucru este că nu am informat şi că nu am făcut mai mult pentru promovarea publică. Pentru asta mă simt vinovată", a afirmat ministrul Educaţiei.
Ecaterina Andronescu a explicat că a luat această decizie ca urmare a numărului tot mai mare de directori de şcoli numiţi în teritoriu doar cu delegaţie şi fără concurs, pe fondul primirii unor reclamaţii care sugerau chiar anumite numiri politizate.
REPLICA MINISTRULUI ECATERINA ANDRONESCU"Legea învăţământului şi statutul personalului didactic sunt în vigoare până intră legea cea nouă. Legislaţia stabileşte că directorii de şcoală sunt produsul unui concurs pe care îl organizează inspectoratul şcolar şi, după concurs, numirea directorilor se face prin ordin de ministru. O excepţie dată printr-o metodologie a ministerului stabilea faptul că inspectoratele şcolare, în speţă inspectorii generali, pot numi cu delegaţie directorii până la organizarea concursului. Ceea ce am constatat eu la acest început de an şcolar este că foarte multe asemenea numiri cu delegaţie au avut loc în multe dintre judeţele ţării", a spus ministrul, citând o serie de cazuri din Botoşani (peste 150 de numiri), Dolj ("câteva zeci") şi Teleorman ("vreo 70"), numiri apreciate ca fiind "numiri mai ales pe criterii politice".
Ea a susţinut că va rezolva "neînţelegerea" cu premierul pe această temă. "Nu am apucat, pentru că dânsul a fost plecat. Ieri (joi-n.r.), când a ieşit această discuţie publică, să spunem aşa, m-a căutat şi dânsul la telefon, eu nu aveam telefonul la mine, eram într-o întâlnire. Când am revenit, l-am sunat eu şi dânsul n-a mai putut să răspundă, deci răspunsul corect este că n-am apucat să vorbesc cu domnia sa", a afirmat Andronescu.
Andronescu a arătat că nu este obligată să informeze Guvernul ca ministru pentru orice acţiune luată la nivelul instituţiei pe care o conduce. "Nu cred că eu trebuia neapărat să informez Guvernul, pentru că nu face niciun ministru lucrul acesta în legătură cu fiecare dintre ordinele pe care miniştrii le dau. Eu cred că a fost... cineva s-a speriat că inspectoratele sunt? li se ridică acest drept de a numi cu delegaţie, bănuiesc, nu am niciun fel de certitudine, şi nu au avut la îndemână ordinul ca să se interpreteze corect conţinutul lui. Întâi o să am o discuţie cu premierul, ca să-i explic conţinutul ordinului", a explicat ministrul.
Atenţionată şi de GeoanăMăsura ministrului a provocat reacţia furidundă a celor din PDL. Unii parlamentari democrat-liberali au solicitat premierului să o revoce pe Ecaterina Andronescu de la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă aceasta nu revine asupra deciziei de a demite toţi directorii de şcoli şi inspectorii numiţi prin detaşare.
Nici în tabăra social-democrată gestul propriului ministru nu a căzut prea bine. Dornic de linişte în coaliţie înainte de alegerile prezidenţiale, liderul PSD, Mircea Geoană a declarat, aseară, la Antena 3, că a rugat-o pe Ecaterina Andronescu să renunţe la ordinul privind schimbarea directorilor de şcoli, în contextul unei "suspiciuni" de politizare a învăţământului.
"Eu am vorbit cu doamna ministru Andronescu şi am rugat-o ca acest ordin să nu intre în aplicare pentru că în acest moment este clar că există o suspiciune de politizare la nivelul şcolilor şi haideţi să avem un pic de linişte şi să permitem şcolii şi directorilor de şcoală să-şi facă datoria pentru copii", a spus Geoană.
Marius Vulpe, Antena3.ro