Antena 3 CNN Politică Schimb de ştafetă între miniştri. Criză, proteste şi taxe mărite - moştenirea Cabinetului Boc

Schimb de ştafetă între miniştri. Criză, proteste şi taxe mărite - moştenirea Cabinetului Boc

3 minute de citit Publicat la 10:11 23 Dec 2008 Modificat la 10:11 23 Dec 2008
Schimb de ştafetă între miniştri. Criză, proteste şi taxe mărite - moştenirea Cabinetului Boc
Noii miniştrii ai cabinetului Boc au fost convocaţi, marţi dimineaţă, la Palatul Victoria, pentru o întâlnire informală cu primul-ministru.
Tot marţi, Emil Boc şi Călin Popescu Tăriceanu au semnat, la Palatul Victoria, protocolul de predare-primire a documentelor guvernamentale.
De asemenea, la toate ministerele a avut loc schimbul de ştafetă între vechii şi noii miniştri. Foarte mulţi dintre aceştia vor primi o moştenire grea de la predecesorii lor.
Cele mai sensibile portofolii par să fie cele de la Finanţe şi Economie. Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor şi Adriean Videanu, cel al Economiei vor prelua de la Varujan Vosganian o moştenire grea.
Noul guvern va trebui să rezolve în primul rând dezechilibrele financiare şi să reducă impactul crizei internaţionale asupra României.
După predarea ştafetei, Varujan Vosganian le-a urat succes noilor miniştri care îi vor lua locul. Potrivit acestuia, două dintre problemele fundamentale ale economiei sunt strategia cărbunelui şi problema CET-urilor.
Vosganian a mai precizat că "visteria unei ţări nu este la Ministerul Finanţelor, ci la Banca Naţională" şi a dat asigurări că toate plăţile vor fi efectuate la timp pentru luna decembrie.
GHEORGHE POGEA ŞI ADRIEAN VIDEANU ŞI-AU PRELUAT MANDATELE LA FINANŢE ŞI ECONOMIE:

Un mandat greu va avea şi noul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care va lucra sub ameninţarea protestelor. Profesorii bat la uşa Guvernului pentru majorări salariale şi este foarte probabil să nu fie singurii cu astfel de revendicări pe fondul crizei financiare.
Cârma nou-înfiinţatului Minister al Turismului a fost preluată de Elena Udrea, cea care la audierile de la Parlament a ţinut o adevărată lecţie de geografie a României.
La preluarea mandatului, Udrea a declarat că primul lucru pe care îl va face va fi să se întâlnească cu reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).
ELENA UDREA ŞI-A PRELUAT MANDATUL LA TURISM:

Gabriel Oprea, cel care va prelua mandatul de ministru al Administraţiei şi Internelor, de la Cristian David, va avea de rezolvat revendicările sindicaliştilor din sistem. Totodată, anul viitor, el va fi cel care va organiza, tehnic, alegerile europarlamentare şi prezidenţiale.
Prezent la preluarea noului mandat de către Gabriel Oprea, primul-ministru, Emil Boc, a declarat că nimeni nu este mai presus de lege. Acesta a garantat protecţie tuturor celor care vor respecta legea.
GABRIEL OPREA ŞI-A PRELUAT MANDATUL LA INTERNE:

O problemă spinoasă pentru Mihai Stănişoară, care îl înlocuieşte pe Teodor Meleşcanu, este înzestrarea Armatei, cu precădere înlocuirea avioanelor MIG 21.
Apărarea a fost unul dintre primele ministere unde s-a realizat schimbarea de ştafetă. Mihai Stănişoară a preluat mandatul de la liberalul Teodor Meleşcanu, iar la ceremonie a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu.
De la noul ministru al Apărării, şeful statului a declarat că îşi doreşte continuitate şi un mandat de patru ani în fruntea ministerului. Traian Băsescu a dat asigurări că programele vitale pentru armată nu vor fi stopate, nici în condiţii de criză.
În acelaşi timp, eficientizarea sistemului este obiectivul declarat al noului ministru al Apărării, Mihai Stănişoară.
Delicată rămâne, însă, şi problema trupelor româneşti din Irak şi Afganistan.
Fostul ministru Teodor Meleşcanu şi-a avertizat foştii subalterni că nu părăseşte sistemul, ci va continua din postura de preşedinte al Comisiei de Apărare din Senat.
MIHAI STĂNIŞOARĂ ŞI-A PRELUAT MANDATUL LA APĂRARE:

Probleme sunt şi la Justiţie, unde Cătălin Predoiu îşi va continua mandatul început în timpul guvernului Tăriceanu. Principala sa sarcină rămâne ridicarea monitorizării Comisiei europene şi continuarea reformei.
Majorarea pensiilor va fi principala provocare pentru ministrul Muncii, Marian Sârbu, care o înlocuieşte pe Mariana Câmpeanu, la conducerea ministerului.
Agricultura este un alt domeniu în care nu s-au făcut progrese vizibile în ultimii 19 ani. Pesta porcină, unde trebuie eliminată vaccinarea pentru a permite exportul, dar şi îmbunătăţirea calităţii laptelui, sunt doar două dintre problemele pe care Dacian Cioloş i le-a lăsat moştenire lui Ilie Sârbu.
Pentru ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, în schimb, principala problemă este controversata taxă auto triplată, impusă de Guvernul Tăriceanu pe ultima sută de metri a mandatului său. Taxa, care a scos în stradă mii de oameni, nu este vazută cu ochi buni de noul ministru.
Se anunţă un mandat greu şi pentru viitorul ministru al Sănătăţii. Ionuţ Bazac va prelua de la Eugen Nicolăescu frâiele unui minister care, în ultimii ani, a purtat un război permanent cu distribuitorii şi importatorii de medicamente.
Nu în ultimul rând, la Transporturi, Radu Berceanu va avea de rezolvat o problemă căreia niciun ministru din ultimii 19 ani nu i-a dat de cap: infrastructura rutieră. Practic, de la revoluţie încoace, în România s-au construit mai puţin de 200 de kilometri de autostradă.
După preluarea ştafetei, membrii Cabinetului Boc s-au reunit, marţi, de la ora 14:00, în prima şedinţă de Guvern.

Antena 3

×
x close