Antena 3 CNN Politică Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi favorabile

Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi favorabile

6 minute de citit Publicat la 15:39 05 Feb 2020 Modificat la 15:39 05 Feb 2020
Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi favorabile
Foto: gov.ro

Moţiunea denumită 'Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti' a fost iniţiată după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. 

”Așteptăm să fim chemați de președintele Klaus Iohannis la Cotroceni”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE 14.40 - Senatorii şi deputaţii au început, miercuri, votul asupra moţiunii de cenzură depuse de PSD, intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti". Votul este secret, cu bile.

UPDATE 14.20 - Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj acid premierului Orban, pe care îl acuză că de trei luni visează doar cum să-și păstreze scaunul de la Palatul Victoria, lăsând țara neguvernată.

”O țară nu poate fi condusă, domnule prim ministru, domnilor colegi de la PNL, prin angajări de răspunderi și zeci de ordonanțe de urgență. Nimeni nu și-a permis până acum această încălcare a statului de drept în România, până la dumneavoastră. O țară nu poate fi condusă împotriva cetățenilor, cărora le răpiți până și accesul la sănătate și le spuneți sec: cine are bani trăiește, cine nu are moare. Ajunge! De trei luni nu guvernați România. Ați primit un mandat ca să vă ocupați de problemele oamenilor. În schimb, agenda cetățenilor nu este și agenda PNL”, a spus Ciolacu.

"Agenda PNL înseamnă abuz de putere, călcarea în picioare a democraţiei, (...) austeritate în viaţa românilor. Nimic pentru oameni, nimic pentru nevoile lor imediate. (...) Salarii nu, alocaţii şi pensii nu. În doar trei luni, acest Guvern a adus haos şi instabilitate. De asta trebuie să plecaţi domnule Orban", a afirmat Ciolacu.

”Domnule Orban, stați și visați de trei luni cum să vă păstrați fotoliul de premier în timp ce miniștrii dumneavoastră fac numai prostii. Eu vă rog, să vă treziți!, a mai spus Ciolacu.

În opinia sa, "cu Guvernul PNL, există riscul să ne culcăm sănătoşi şi, Doamne fereşte, să ne trezim morţi"

UPDATE 14.00 Dan Barna, le-a reproşat liderilor PSD şi UDMR că miza moţiunii de cenzură o reprezintă "o mână de primari fricoşi" care vor să îşi păstreze privilegiile.

"Am fi putut să discutăm azi despre soluţii pentru a găsi bani pentru plata pensiilor sau a alocaţiilor. Sau am fi putut să ne adunăm astăzi să vorbim despre autostrada A8 sau despre Piteşti-Sibiu. Alt subiect bun pentru noi ar fi putut să fie reforma în sănătate, inflaţia care macină în aceste zile câştigurile oamenilor sau birocraţia care ne macină timpul, resursele şi nervii. Dar dumneavoastră, domnilor din PSD şi UDMR, aţi vrut ca astăzi să discutăm despre evul mediu şi despre baroni. Aţi vrut ca azi să discutăm despre o mână de primari fricoşi care vor să îşi păstreze privilegiile, pentru că le este frică de votul oamenilor", a spus Barna, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii de cenzură.

Și Alfred Simonis, de la PSD, a luat cuvântul la tribuna Parlamentului și i-a reamintit lui Orban că si el a fost parlamentar „din pixul aceluiași președinte în 2012, când era USL”.

”Mă așteptam să fiți obosit, ați petrecut toată noaptea la Guvern. 25 de OUG, ați făcut febră musculară. 25 de tururi pentru clienții PNL. Doriți să le luați celor mai săraci român șansa de a fi tratați. (...) Cum să ștergi datoriile a două bănci în ultima zi de mandat, asta ați intenționat, cum să privatizezi sănătatea? Dle premier, în câteva minute mandatul dumneavoastră se încheie. Nu există un nume cuprinzător pentru toate inepțiile guvernului”, a spus Simonis.

UPDATE 13.20 - Victor Ponta a venit la tribuna Parlamentului unde i-a dat replica premierului Orban, care l-a acuzat anterior că s-a operat într-o clinică privată din Turcia, nu în România.

”Să știți că eu m-am operat la picior, nu am fost la o clinică de dezalcoolizare. Aceste clinici de dezalcoolizare de azi le puteți plăti din bani publici”, a spus Ponta, în Parlament.

Ponta le-a citit parlamentarilor reacția lui Raed Arafat, la OUG-urile pe sănătate, arătând că nici el nu a înțeles caracterul de urgență al acestora.

”Raed Arafat a spus că nu a înțeles care e caracterul de urgență al ordonanței privind asistența de urgență în privat. Există o singură explicație: le era frică că nu trece moțiunea. Cu această ordonanță m-au convins, voi vota moțiunea”, a spus Ponta.

UPDATE 12.50 -  Premierul Ludovic Orban susține un discurs acid la adresa parlamentarilor din opoziție, pe care îi acuză că trei ani de zile l-au ”slugărit pe Dragnea”.

”Înțeleg că aveți probleme cu cititul așa că sunt înțelegător...Vreți nu vreți, sunteți parlamentari născuți din pixul lui Dragnea. Trei ani de zile l-ați slugărit pe Dragnea. Nu ma las judecat de voi! Singurul lucru care v-a deranjat și v-a determinat să depuneți moțiune de cenzură a fost răspunderea Guvernului pe un regim electoral care aduce un plus de democrație”, a spus Orban, în plen.

”Ne acuzați pe noi că dăm OUG-uri? Am dat OUG după ce ați pus pe butuci companiile statului. Ce ați făcut 3 ani de zile? Ne cereți socoteală pentru 3 luni în care am refăcut imaginea României. Depuneți moțiune pentru că vă e frică de democrație, că într-un sistem democratic veți pierde jumătate dintre primari. Nu dau doi bani pe afirmațiile voastre despre democrație, v-ați bătut joc de români. Erați travestiți în albine și promiteați miere. V-ați dat arama pe fata(...) Sunteți doar niște viespi care nu aveți decât ac și venin pentru români”, a mai spus Orban, în huiduielile Opoziției.

Senatorul PSD Șerban Nicolae îi dă replica lui Orban: ”Aici nu ești pe trecerea de pietoni! Ca Robu la Timișoara!”

UPDATE 12.40  - Deputatul Florin Manole, acuzat că încalcă procedura în Parlament.

Mai exact, liberalul Gabriel Andronache i-a cerut lui Manole să citească toată moțiunea de cenzură, inclusiv o pagină pe care o sărise.

„Este pentru prima dată când în procedura de citire un coleg parlamentar încalcă regulilele. Textul moțiunii trebuie citit în integralitate. Colegul nostru a sărit o pagină”, a spus el. Manole a revenit la tribună și citește pagina pe care o sărise.

UPDATE 12.15. Premierul Victor Orban a fost huiduit la intrarea în Parlament. De asemenea, Marcel Ciolacu a anunţat că 350 de parlamentari sunt prezenţi în plen la votul moţiunii de cenzură.

Textul moţiunii de cenzură este citit de deputatul Florin Manole.

Înainte de dezbaterea şi votul din Parlament, premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul est pregătit pentru orice variantă.

 

PNL a pregătit deja o strategie în cazul demiterii Guvernului, iar ipoteza cea mai plauzibilă se referă la alegerile anticipate pe care liberalii le vor cu orice preţ. Astfel, PNL îl va propune din nou pe Ludovic Orban pentru postul de premier pentru a fi siguri că va fi respins de două ori în Parlament.

Guvernul are la dispoziţie 60 de minute pe care le utilizează la începutul şi la sfârşitul dezbaterilor, au decis Birourile permanente reunite.


De asemenea, grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat li se alocă timpul maxim corespunzător numărului membrilor, luându-se în calcul câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar, la care se adaugă, cu acelaşi calcul, deputaţii şi senatorii neafiliaţi.

Astfel timpul total maxim afectat este următorul: pentru PSD - 34 de minute, pentru PNL - 18 minute, USR - 7 minute, Pro Europa - 4 minute, UDMR - 5 minute, PMP - 2 minute, Grupul minorităţilor naţionale - 3 minute, deputaţi şi senatori neafiliaţi - 6 minute.

Moţiunea de cenzură, intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" şi semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR, a fost prezentată luni în plenul Parlamentului.

 

Pentru a trece moţiunea de cenzură, este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari şi UDMR - 30.

×
x close