Deputaţii Partidului Mişcarea Populară au acuzat marţi recrearea unei majorităţi PSD-PNL, în condiţiile în care plenul a respins o iniţiativă legislativă privind reducerea numărului de parlamentari la 300, aşa cum s-a decis prin referendumul din 2009.
"Am asistat astăzi în Parlament la o lovitură teribilă dată democraţiei de către partidele surde şi complet străine de interesele românilor. Din 2009 până în prezent, am luptat pentru a pune în aplicare decizia referendumului privind reducerea numărului de parlamentari la 300. PMP a propus o iniţiativă legislativă în Parlament, prin care am cerut ca numărul parlamentarilor să fie redus la 300. Constatăm astăzi că atât PSD, cât şi PNL au votat împotriva acestei iniţiative pe care noi am propus-o. Regretăm că doar două partide au înţeles mesajul pe care l-au transmis cei peste 9,5 milioane de români care au ieşit la referendumul din 2009 şi au votat pentru reducerea numărului de parlamentari", a declarat, la finalul şedinţei, liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac.
În opinia acestuia, este regretabil că "s-a creat practic în Parlament o majoritate care doar mimează interesul faţă de cetăţeni", într-o perioadă în care există din ce în ce mai multă tensiune în societate.
"Pentru a încerca să fure această iniţiativă civică lăudabilă a cetăţenilor care protestează împotriva clasei politice, se încearcă ideea unui nou referendum. De ce mai organizăm un referendum, în condiţiile în care PSD şi PNL au respins, în plenul Camerei Deputaţilor, iniţiativa de a reduce numărul de parlamentari la 300? Avem nevoie de un Parlament eficient, iar ceea ce s-a întâmplat astăzi e o lovitură dată democraţiei şi o palmă dată poporului român. Este inadmisibil acest lucru, îl condamnăm cu toată fermitatea şi vom lupta cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a duce mai departe acest mesaj. (...) Vom reveni asupra acestei iniţiative cât de curând. Dar, astăzi, în Parlament s-a creat o majoritate care a dat o lovitură teribilă democraţiei", a afirmat Tomac.
"S-a recreat o majoritate USL", a completat, la rândul său, deputatul PMP Robert Turcescu.
El a precizat că au existat discuţii cu liberalii la momentul punerii în dezbatere a acestei iniţiative. "N-am observat nici la acel moment că ar fi fost impresionaţi colegii din PNL de această iniţiativă legislativă în acord cu referendum valid, un referendum cu o dorinţă care e şi acum cât se poate de legitimă. Suntem la un moment în care votul de astăzi comun PSD-PNL e cu atât mai grav cu cât suntem în pragul unui nou referendum, tot un referendum consultativ, e adevărat, dar în condiţiile în care referendumul din 2009 are parte astăzi de un astfel de vot din partea PNL şi PSD. Semnele de îngrijorare sunt cu atât mai mari", a susţinut Turcescu.
Deputaţii au respins marţi propunerea legislativă pentru modificarea alin. (2), (3) şi (5) ale art. 5 din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.