Guvernul pe care democrat-liberalul Liviu Negoiţă îl va prezenta astăzi nu va putea fi suspus votului de validare al Parlamentului decât după primul tur al alegerilor parlamentare. PSD şi PNL au trasat directive către proprii parlamentari să întârzie cât mai mult procedurile de audiere a miniştrilor propuşi de Negoiţă astfel încât data pentru votul plenului reunit al Parlamentului să fie fixată după 22 noiembrie, de preferat chiar după 6 decembrie. Cum în ultima săptămână de dinaintea desfăşurării primului tur de scrutin prezidenţial, parlamentarii şi-au luat liber pentru ocupaţiile electrorale din teritoriu, sarcina pare uşoară, existând posibilitatea ca Guvernul interimar Boc II să organizeze din această postură şi turul doi.
Învestirea Guvernului Negoiţă, ?legitimare a unei parodii?Primul care a dat tonul împotriva grabei cu care Negoiţă ar dori să treacă prin legislativ noul guvern propus a fost liderul socialş-democrat, Mircea Geoană. El a anunţat luni, după BPN, că parlamentarii social-democraţi nu vor participa la procedurile legate de învestirea Guvernului Negoiţă, pentru a nu legitima, prin prezenţa lor, "parodia" pregătită din nou de preşedintele Traian Băsescu, după cea a Cabinetului Croitoru.
"Am decis să nu participăm la procedurile legate de o astfel de parodie politică pe care ne-o pregăteşte încă o dată Traian Băsescu. Decizia noastră este de a nu legitima prin prezenţa noastră o astfel de parodie pe care Băsescu o pregăteşte încă o dată", a spus Geoană.
Liderul social-democrat i-a adresat o invitaţie premierului desemnat, Liviu Negoiţă, să se deplaseze în cursul zilei de astăzi, fie la sediul PSD, fie la Senat, pentru a purta o discuţie în care să-i transmită că PSD nu-i va legitima Guvernul.
"Îl aştept să îi transmit punctul meu de vedere şi sfatul meu prietenesc", a spus Geoană, arătând că ar dori să-i transmită acestuia să nu se lase sacrificat cu cinism de către Traian Băsescu, aşa cum s-a întâmplat în cazul Cabinetului Croitoru.
Boicot PSD şi posibil, PNL, în comisii şi plenÎntrebat dacă social-democraţii nu vor participa în plen şi la comisii, Geoană a precizat că acest lucru va fi decis la nivelul noii majorităţi parlamentare, iar paşii tactici vor fi conveniţi cu celelalte formaţiuni.
"Orice formă de şantaj cu dizolvarea Parlamentului reprezintă un gest criminal la adresa interesului naţional românesc. Suntem într-o fază de parodie politică şi democratică", a afirmat Geoană, adîugând că Guvernul Negoiţă nu reprezintă o propunere serioasă, întrucât este vorba despre acelaşi Guvern, cu aceeşi structură şi probabil cu aceeaşi miniştri ca şi Guvernele Boc şi Croitoru.
De altfel, parlamentarii social-democraţi au urmat recomandarea venită de la centru. Aleşii au convenit ca, prin procedurile parlamentare aflate la îndemână, să întârzie votul asupra învestirii Cabinetului Negoiţă până după alegerea noului şef al statului, susţin surse parlamentare. Sunt luate în calcul pregătirile de campani şi angajementele parlamentarilor în acest effort politic, şi chiar absenteismul la şedinţele comisiilor parlamentare reunite pentrua provoca lipsa de cvorum şi amânarea audierilor noilor miniştri propuşi, susţin sursele citate. Potrivirt acestiora se aşteaptă ca exem,plul lor să fie urmat şi de parlamentarii PNL, care au emis semnale că nu sunt dispuşi să legitimeze în vreun fel pe ?cetăţeanul? Negoiţă ca propunere de premier.
Risc de anticipate şi planuri de arbitrare a negocierilor post-electoraleSocial-democraţii vor astfel să evite riscul organizării unor alegeri anticipate în cazul în care Traian Băsescu ar obţine un nou mandat de preşedinte. O a doua respingere în Parlament a unui premier şi guvern girat de Băsescu i-ar oferi după alegeri instrumentul constituţional pentru dizolvarea Parlamentului şi organizarea anticipatelor, un pericol cu care parlamentarii PSD nu vor să se confrunte după ce au aruncat bani şi au investit logistică de campanie mai acum un an pentru propriile mandate uninominale.
Totodată, PSD nu vrea să-şi irosească şansa de a repinge un guvern după alegeri şi a se erija în arbitru pentru formarea unui nou Executiv în cazul în care liderul lor, Mircea Geoană nu va câştiga cursa pentru Cotroceni, susţin surse social-democrate.
Parlamentul are brusc program ?încărcat?În aceste condiţii, secretarul Senatului, social-democratul Ioan Chelarua declarat, luni, după şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului, că nu crede că se poate discuta în această săptămână lista Cabinetului Negoiţă, chiar în condiţiile în care premierul desemnat o va depune la Parlament în cursul acestei zile.
"Nu am primit la Parlament lista şi programul Cabinetului Negoiţă. Dacă lista va fi primită astăzi (luni - n.r.), mâine (marţi - n.r.) la ora 14.00, la şedinţa Biroului permanent al Senatului, se va stabili programul, ţinându-se cont de faptul că parlamentarii sunt plecaţi în teritoriu în ultima săptămână de campanie electorală", a precizat Chelaru.
El a spus că, după ce lista Cabinetului va fi primită la Parlament, aceasta trebuie discutată în grupurile parlamentare, iar miniştrii trebuie audiaţi în comisii.
"Chiar în condiţii speciale, nu cred că se poate discuta în această săptămână, cu tot programul legislativ încărcat şi cu parlamentarii care sunt în teritoriu. Nu văd ca în această săptămână să fie discutată această listă şi programul de guvernare", a explicat Chelaru.
Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, a anunţat, luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL, că lista Guvernului este finalizată şi va fi depusă în Parlament, având doar susţinerea PDL şi a independenţilor. Reprezentanţii UDMR au fost singurii membri ai Opoziţiei care au onorat invitaţia la consultări doar pentru a-i transmite lui Negoiţă că nu pot susţine un guvern doar pentru câteva săptămâni electorale.
Marius Vulpe, Antena3.ro