Antena 3 CNN Politică Scandalul deconcentratelor continuă: PSD şi PNL refuză să participe la votul pe statutul funcţionarului public

Scandalul deconcentratelor continuă: PSD şi PNL refuză să participe la votul pe statutul funcţionarului public

3 minute de citit Publicat la 10:52 02 Mar 2010 Modificat la 10:52 02 Mar 2010
Scandalul deconcentratelor continuă: PSD şi PNL refuză să participe la votul pe statutul funcţionarului public
Sămânţa de scandal, sădită ieri în plenul Camerei Deputaţilor de reprezentanţii puterii prin încercarea de adoptare a unor modifcări la statutul funcţionarului public, rodeşte astăzi. Parlamentarii social-democraţi şi cei liberali au anunţat că vor boicota şedinţa de plen şi vor face demersuri la Curtea Constituţională în cazul în care omologii lor de la PDL vor cere vot final pentru acest act normativ, introdus forţat ieri pe ordinea de zi. Noua ordonanţă emisă de guvernul Boc pentru statutul funcţionarului public constituie în fapt o acoperire legală pentru schimbarea directorilor din deconcentrate cu proprii oameni. PDL şi Boc sunt la a treia încercare de acest gen după ce Curtea Constituţională a declarat ca fiind neconstituţionale două din demersurile legislative făcute de actuala putere în această direcţie.

Noul proiect de act normativ propune transformarea funcţiilor de conducere de natură contractuală de directori coordonatori şi directori coordonatori adjuncţi din instituţiile publice deconcentrate în funcţii publice de conducere, conform legii 188, sub denumirea de directori şi directori adjuncţi. Legea mai prevede dreptul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici de a suspenda organizarea sau desfăşurarea unui concurs sau examen dacă se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile legale.

Deputatul social-democrat Valeriu Zgonea a precizat că PSD va contesta la Curtea Constituţională acest act normativ, pe motivul încălcării procedurilor parlamentare, iar echipa PSD lucrează, în acest sens, cu echipa liberală.

Juriştii PSD lucrează şi în vederea sancţionării preşedintei Comisiei de administraţie publică Sulfina Barbu şi PSD va cere la Biroul Permanent ca preşedinta Camerei să-i dea acesteia un avertisment, a adăugat Zgonea.

Reprezentanţii PSD susţin că PDL a convocat ilegal şi neregulamentar comisia de administraţie pentru a vota în regim de urgenţă legea lui Boc. Preşedintele comisiei, Sulfina Barbu a fost acuzată de Valeriu Zgonea (PSD) şi Ludovic Orban (PNL) că a încălcat articolul din regulament potrivit căruia biroul comisiei stabileşte ordinea de zi. În comisie, parlamentarii PDL au impus două noi amendamente care vizează reducerea numărului de ani necesari pentru promovarea în funcţie a funcţionarilor publici, de la patru la trei ani, şi reducerea numărului de ani necesari în specialitatea studiilor necesare funcţiei publice pentru ocuparea funcţiilor de conducere, de la cinci la trei ani.

Controversele au continuat ieri şi la şedinţa Biroului Permanent al Camerei, unde PDL a încercat să treacă legea pe ordinea de zi în regim de urgenţă. PSD şi PNL s-au opus, invocând ?întrunirea ilegală a comisiei de administraţie?, necesitatea unui aviz al comisiei de muncă, dar şi faptul că aveau termen pentru amendamente ziua de ieri.

Cum Biroul Permanent nu a reuşit să ia o decizie, părţile şi-au reluat argumentele în plen, unde şefa Camerei, Roberta Anastase şi vicepreşedintele Ioan Oltean, ambii de la PDL, au cerut introducerea legii pe ordinea de zi. Deputaţii PSD şi PNL au sărit ca arşi, tensiunile care au urmat culminând cu forţarea trecerii la vot, tăierea microfonului de către Anastase pentru 4 dintre deputaţii opoziţiei şi părăsirea sălii de plen de către reprezentanţii PSD şi PNL.

"Pentru 4.000 de oameni care v-au pupat în fund, v-aţi bătut joc de legile administraţiei", a tunat ieri Zgonea, în timp ce Anastase anunţa că legea a fost introdusă pe ordinea de zi, cu voturile PDL, UDMR şi ale independeţilor.

"Când eram împreună la guvernare, PSD nu a protestat împotriva politizării deconcentratelor" a replicat liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

PSD şi PNL au părăsit sala în semn de protest. În absenţa opoziţiei, reprezentanţii puterii au votat legea pe articole urmând ca astăzi la prânz să fie dat votul final.

Chiar dacă legea va fi adoptată în forma dorită de PDL, directorii puşi de PSD şi PNl în trecut nu se vor clinti prea curând din funcţiile deţinute a nivelul deconcentratelor. Aceştia ar urma să rămână pe funcţii până la organizarea unui nou concurs, cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici.

În prezent, o mare parte din directorii instalaţi de PDL şi UDMR în fruntea unor servicii deconcentrate îşi exercită ilegal atribuţiile, în condiţiile în care numirea lor nu a avut o acoperire legală. Mai mult chiar, există cazuri unde PDL nu a putut să scoată din posturi pe cei numiţi de PNL şi PSD pe vremea când cele două partide se aflau la guvernare. Drept urmare, la nivelul anumitor servicii descentralizate există doi directori pe acelaşi post, cel numit de fosta putere şi cel impus de PDL.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
TOP articole
x close