Antena 3 CNN Politică Scandalul "Băsescu a lovit un copil" revine: Directorul INEC, acuzat că a distrus proba (VIDEO)

Scandalul "Băsescu a lovit un copil" revine: Directorul INEC, acuzat că a distrus proba (VIDEO)

Scandalul "Băsescu a lovit un copil" revine: Directorul INEC, acuzat că a distrus proba (VIDEO)
03 Aug 2010   •   13:44

Cătălin Grigoraş, expertul care a analizat înregistrarea video-audio din scandalul "Băsescu a lovit un copil", îl acuză pe directorul Intitutului Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) că a alterat CD-ul atunci când a scris pe el cu un marker. Specialistul vorbeşte şi despre presiunile care s-au făcut asupra sa, la momentul respectiv. Informaţiile apar într-o carte lansată de curând.

Autorii cărţii spun că directorul de la INEC, Cristian Dumitrescu, a scris cu un marker obişnuit pe CD-ul - probă, deşi ştia de importanţa lui. Mai mult, l-a introdus într-un plic, fără să ţină cont că tuşul se va întinde şi va deteriora şi mai mult suportul digital şi datele informatice.

"Deşi cunoştea situaţia probei contaminate şi deteriorate din dosarul penal nr.27716/3/2007 al Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala, directorul INEC (n.n. - Cristian Dumitrescu) a procedat la contaminarea materială a suportului digital din lucrarea nr. 3649 din 30.11.2009 a Administraţiei Prezidenţiale prin inscripţionarea pe suprafaţa acestuia a textului olograf INEC 1004/09", susţin autorii cărţii.

Expertul spune că a fost nevoit să returneze CD-ul fără să reuşească accesarea şi duplicarea conţinutului său. A semnat adresa de restituire către preşedinţie împreună cu directorul INEC. Autorul spune chiar că a avut o discuţie cu şeful său pe această temă şi pe procedurile care ar fi trebuit respectate pentru a nu contamina proba.

În replică, Cristian Dumitrescu susţine că nu se poate vorbi în niciun caz despre o deteriorare a CD-ului. Directorul INEC este de părere că acuzaţiile care i se aduc nu au alt scop decât promovarea cărţii lansate de curând.



Cartea pune concluzii fără echivoc: directorul INEC a contaminat voluntar suportul digital, pentru a distruge proba. Autorii se întreabă care au fost motivele acestui gest, dacă a fost neglijenţă sau dacă a primit ordin să procedeze aşa, pentru a evita concluziile nefavorabile pentru Traian Bsescu ale unei expertize.

În campania electorală din 2009 în presă a apărut un film în care Traian Băsescu apare lovind peste faţă un băiat. Incidentul s-a petrecut în campania pentru prezidenţiale în 2004, la Ploieşti. Scandalul ar fi putut compromite şansele de reuşită ale lui Băsescu de a obţine un al doilea mandat.

Traian Băsescu a negat că ar fi lovit vreodată un copil şi a cerut expertizarea filmului. Administraţia Prezidenţială a trimis CD-ul la INEC pentru a se constata dacă au avut loc intervenţii pe filmul cu gestul controvesat al preşedintelui ţării.



Antena 3


×
Subiecte în articol: copil lovit inec expertiza proba
Cele mai noi știri
Parteneri
x close