Antena 3 CNN Politică Surse: PSD și PNL nu reușesc să stabilească data alegerilor prezidențiale

Surse: PSD și PNL nu reușesc să stabilească data alegerilor prezidențiale

marcel ciolacu nicolae ciuca hepta
Coaliția de guvernare se întâlnește miercuri seară pentru tranșa scandalul privind data prezidențialelor
de Andreea Ştefan    |    Vasile Marcu    |    Adriana Duţulescu    |    19 Iun 2024   •   17:05

Liderii Coaliției PSD-PNL nu au reușit, miercuri, sa ajungă la un consens pentru stabilirea datei alegerilor prezidențiale. Surse din conducerea celor doua partide au declarat pentru Antena3.ro că PSD insistă pentru organizarea prezidențialelor în septembrie, iar PNL pentru luna decembrie.

Update 22:00 Social-democrații se consideră avantajați de luna septembrie, în vreme ce liberalii cred că electoratul lor ar fi preocupat de concedii și deschiderea anului școlar în septembrie, lucru care ar putea duce la o slabă participare la vot.

Analizele politice au spus, pana acum, ca organizarea prezidențialelor în septembrie l-ar ajuta pe Mircea Geoana, primul clasat în sondaje, pentru că decuplarea de votul politic pe partide ar funcționa ca cel.pentru locale, ar fi un vot pragmatic care să nu aibă legătura cu doctrina și care ar putea favoriza candidații independenți.

Ce este sigur însă până în acest moment este faptul ca PNL și PSD vor avea candidați proprii la prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, prieteni apropiați în viata reală, se vor înfrunta în campania electorala pentru Cotroceni.

Update 21:46 Ședința coaliției s-a încheiat, iar PSD și PNL nu au reușit să ajungă la niciun acord în privința datei la care vor fi stabilite alegerile prezidențiale.

Miercuri seară, la ora 18:30, liderii coaliției de guvernare se reunesc în ședință la Vila Lac pentru a tranșa scandalul privind data alegerilor prezidențiale, pentru că PSD și PNL au viziuni diferite în privința perioadei în care ar trebui organizate.

Din cauza neînțelegerilor, PSD îi amenință pe miniștrii PNL cu excluderea din Guvern dacă nu semnează pentru ca alegerile prezidențiale să fie organizate în septembrie, așa cum vrea să impună premierul Marcel Ciolacu. Iar surse politice din PNL au declarat că, dacă se întâmplă acest lucru, liberalii ies de la guvernare.

Nicolae Ciucă insistă ca alegerile să fie organizate la sfârșit de noiembrie și început de decembrie. Chiar dacă tot Ciucă, acum două luni, a fost de acord, tot în coaliția de guvernare, ca alegerile prezidențiale să aibă loc în septembrie.

Răzgândirea liberalilor l-ar fi supărat pe Marcel Ciolacu și pe PSD-iști care cer respectarea înțelegerii. Ba mai mult, Ciolacu a spus clar, în ședința conducerii PSD, că indiferent de poziția PNL și a lui Ciucă, decizia de stabilire a datei alegerilor e a premierului, iar el va emite o Hotărâre de Guvern ca prezidențialele să fie organizate în septembrie. Acest lucru ar putea însemna că Ciolacu își asumă și candidatura din partea PSD pentru Palatul Cotroceni, chiar dacă un anunț oficial nu a făcut.

Cu toate acestea, există surse politice care spun că nu este exclus ca acesta să fie doar un „joc” al premierului în fața partidului. 

Surse politice au declarat pentru Antena 3 CNN că PNL va ieși de la guvernare dacă PSD remaniază miniștrii liberali care nu semnează pentru organizarea alegerilor prezidențiale în septembrie, la cerința lui Marcel Ciolacu, dar, în realitate, să se lase convins de liberali de necesitatea ca prezidențialele să nu fie în septembrie, ci la sfârșitul anului. Așa ar evita să își asume candidatura și să rămână cu funcția de premier.

Liberalii argumentează schimbarea datei alegerilor prin faptul că, până în decembrie, AEP ar avea mai mult timp că să organizeze și să instruiască personalul, că să nu se mai producă situația de la alegerile de pe 9 iunie. Un alt argument e acela că anul școlar ar fi afectat mai mult de organizarea alegerilor chiar la începutul acestuia, față de decembrie.

Iohannis a intervenit în scandalul PSD-PNL pe data alegerilor prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a intervenit în scandalul PSD-PNL în privința alegerilor prezidențiale. Șeful statului a subliniat că alegerile pentru Cotroceni nu pot avea loc în decembrie, așa cum își dorește liderul PNL, Nicolae Ciucă.

„În ce privește alegerile prezidențiale, în conformitate cu legislația în vigoare, ele pot avea loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Atât. Dacă se dorește altceva, trebuie schimbată legislația și e prea târziu. Nu contează după părerea mea dacă au loc în septembrie, octombrie sau noiembrie. Este important pentru mine să subliniez că președintele României trebuie să fie ales de români și nu de partide. De aceea avem vot direct.

Este important că românii să se informeze și să se intereseze indiferent dacă în timpul campaniei se află la mare, la munte, la birou sau în orice altă parte Nu spun când ar trebui să aibă loc sau cine să candideze, asta se stabilește de partide, pot fi și independenți, dar românii trebuie să conștientizeze importantă acestor alegeri”, a declarat Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: PSD PNL
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Michelle Obama, singura în măsură să îl învingă pe Trump - sondaj
x close