Antena 3 CNN Politică Scandal PNL-PSD pe portofoliul obținut de România în CE: „Are zero competențe. Un eșec” / „Le e comod în zona penibilului”

Scandal PNL-PSD pe portofoliul obținut de România în CE: „Are zero competențe. Un eșec” / „Le e comod în zona penibilului”

siegfried muresan mihai tudose
Europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan (stânga), europarlamentarul PSD, Mihai Tudose (dreapta). Sursă colaj foto: Facebook (stânga), Hepta (dreapta)
de Andreea Ştefan    |    17 Sep 2024   •   15:21

După desemnarea de către Ursula von der Leyen în funcția de vicepreședinte executiv pentru Oameni, competenţă şi pregătire în Comisia Europeană a Roxanei Mânzatu și obținerea portofoliului de Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie a izbucnit un scandal între PNL și PSD. Liberalul Siegfried Mureșan afirmă, marţi, că portofoliul obţinut de prim-ministrul Ciolacu este „gol de conţinut, are zero competenţe concrete şi este opusul a ceea ce a promis, fiind un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică”. „Nu este o victorie, ci este un eşec”, precizează Mureşan. În replică, europarlamentarul PSD Mihai Tudose a spus că liberalilor nu le convine acest portofoliu „fiindcă este un succes al PSD”, iar lor „le este comod în zona penibilului” și „ei sunt o parte a problemei şi nu a soluţiei”. Și europarlamentarul PSD Dan Nica a precizat că portofoliul primit de România „reprezintă o mândrie”, dar „nu și pentru Siegfried Mureșan”.

„Portofoliul obţinut de prim-ministrul Ciolacu este gol de conţinut, are zero competenţe concrete şi este opusul a ceea ce a promis că va obţine. La începutul verii, prim-ministrul Marcel Ciolacu spunea că România are şanse reale să obţină portofoliul de comisar european pentru Economie - deţinut în prezent de fostul prim-ministru al Italiei, Paolo Gentiloni - şi şi-a asumat public obiectivul de a obţine postul respectiv. La acel moment, eu am declarat că ţara noastră are şanse minime să obţină portofoliul pentru Economie, deoarece suntem în procedură de deficit excesiv din anul 2017, din timpul guvernării PSD, iar Guvernul Ciolacu creşte deficitul, în loc să-l scadă. Ca atare, UE nu va lăsa lupul de pază la oi când e vorba de comisariatul pentru Economie, cu responsabilităţi pe disciplină fiscală'', a scris liberalul, pe Facebook.

În opinia acestuia, Marcel Ciolacu a obţinut pentru România un „portofoliu cu titlu pompos'', dar care nu are o componentă economică.

„Vedem acum că Marcel Ciolacu a obţinut pentru România un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică, aşa cum a promis, ci o componentă socială, fără atribuţii clare şi prin care nu va coordona direcţiile generale din cadrul Comisiei care iau deciziile importante pentru România. Coeziunea, agricultura, investiţiile, industria - domeniile cele mai importante pentru ţara noastră, prin care sunt alocate fonduri europene direct României, vor fi coordonate de alţi comisari'', a arătat Mureşan.

Potrivit acestuia, ca urmare, portofoliul obţinut de Marcel Ciolacu „nu este o victorie, ci este un eşec".

„România nu avea nevoie de un comisar cu o funcţie onorifică, ci de un comisar care poate influenţa deciziile pe domeniile care contează cel mai mult pentru România'', a conchis el.

Mihai Tudose: „Invidie? Ignoranţă? Sau furia neputinţei”

„Invidie? Ignoranţă? Sau furia neputinţei. România a obţinut cea mai importantă poziţie în cadrul Comisiei Europene, un post de vicepreşedinte executiv care gestionează 235 miliarde euro şi are în portofoliu domenii importante pe plan european şi de mare impact pentru România!!! Cine este „supărat”? „Fratele” liberal Sigfried Mureşan care încearcă să arunce în derizoriu acest succes al României… Fiindcă nu este „al lor, al liberalilor”. Fiindcă este un succes al lui Marcel Ciolacu. Fiindcă este un succes al PSD… Fiindcă, ca de obicei, ei sunt o parte a problemei şi nu a soluţiei! Fiindcă nu au obţinut ei, ,,liberalii”, postul de comisar pentru care vizau portofoliul extinderii UE… portofoliu care nu prea are treabă deloc cu România ”, a scris europarlamentarul PSD pe Facebook.

Tudose continuă: „Puteau să se bucure şi ei, ca români, de succesul României… Puteau şi ei să fie mândri că un român este vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene… Puteau să fie normali… Puteau… dar nu le iese!! Răutate? Invidie? Sau doar furia neputinţei?”.

Social-democratul spune că „şi de data aceasta dovedesc cât de comod le este în zona penibilului”.

„Felicitări Marcel Ciolacu pentru negocieri! Succes Roxana Mânzatu! Succes România!”, scrie Mihai Tudose în finalul postării.

Dan Nica: „Cât de disperat este Siegfried Mureşan?”

„Cât de disperat este Siegfried Mureşan? Pentru prima dată, România are un vicepreședinte executiv la nivelul Comisiei Europene.

Roxana Mînzatu are în responsabilitate 20% din bugetul Uniunii Europene adică aproximativ 235 de miliarde de euro.

Răspunde de tot ce înseamnă locuri de munca și drepturi sociale, competențe pentru piața muncii, scheme de sprijin pentru copii, tineri dar și persoane vulnerabile.

Toate aceste lucruri reprezintă o mândrie pentru România dar nu și pentru Siegfried Mureșan. Oare de ce?”, a scris și europarlamentarul PSD Dan Nica.

 
 
×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close