Parlamentarii Opoziţiei au părăsit sala în timpul votului la articolul 37 din legea Educaţiei, nemulţumiţi că amendamentul lor prin care propuneau ca Istoria şi Geografia să fie predate în limba română elevilor minorităţilor naţionale a fost respins de plen. Primii care au făcut acest pas au fost liberalii, urmaţi la câteva minute de către deputaţii social-democraţi. Nu fără însă a provoca un adevărat scandal de la tribună pe tema întinării valorilor naţiunii române de către parlamentarii Puterii.
Disputele au fost declanşate de votul pe articolul din Legea educaţiei care prevede că în învăţământul în limbile minorităţilor se studiază în limba maternă toate disciplinele, cu excepţia Limbii şi literaturii române. Timp de câteva zeci de minute, parlamentarii Puterii s-au contrat în această dimineaţă cu cei ai Opoziţiei pe tema predării geografiei şi istoriei în învăţământul preuniversitar în limbile minorităţilor naţionale.
?Nu fiţi nervoasă, nu fiţi împacientată. Conduceţi şedinţa uitându-vă nu numai la grupurile parlamentare la care vreţi.... Grupul parlamentar PNL anunţă că nu va participa la acest articol. Este un vot antinaţional, vă asumaţi responsabilitatea ca cetăţeni români să nu ştie istoria şi geografia în limba română?, a strigat deputatul PNL Eugen Nicolăescu, adresându-se preşedintei Camerei, Roberta Anastase.
Şi fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei (PNL) a precizat de la tribuna Parlamentului că "votul pozitiv pentru articolul 37 transformă legea propusă de Guvern din legea educaţiei naţionale în legea educaţiei antinaţionale".
Deputaţii au votat, în lipsa deputaţilor PNL, articolul 37, respingând varianta comisiei care prevedea ca şi Istoria şi Geografia României să fie studiate în limba română. Doar disciplina Limba şi literatura română nu va fi studiată în limba maternă de către minorităţile naţionale.În varianta Comisiei de învăţământ, articolul prevedea ca şi disciplinele Istoria românilor şi Geografia României să fie studiate în limba română de minorităţile naţionale.
Cum Anastase a continut să supună amendamentele la vot, social-democraţii au acuzat întinarea valorilor naţiunii.
?Aţi întinat cele mai sfinte idealuri ale naţiunii române. Vă urez să aflăm din cărţile de istorie că şi Burebista era de fapt ungur Boros Pista ?, a clamat pesedistul Adrian Solomon spre băncile parlamentarilor de la Putere.
Deputatul PDL Cătălin Croitoru a surprins la rândul său asistenţa, anunţând că a votat împotriva variantei Guvernului şi a PDL la acest articol.
?Nu mă numesc nici Pista, nici Loţi, mă numesc Toader Stroian, un nume românesc din zona Sighişoarei. Am votat ca istoria şi geografie să fie predate în limba maternă. Nu am făcut-o de dragul ungurilor sau a Guvernului. Între a alege între un ipocrit şi un ungur mai bine am ales ungurul. Iar ipocritul este PSD. M-aţi obligat să scriu pe uşa Primăriei Polgarmester Toader Stroian (primar, n.red.). M-aţi pus să angajez traducător pentru limba română. la şedinţe de consiliu local? a dat replica un deputat PDL.
?În materie de ipocrizie nu vă întrece nimeni. Ceea ce a făcut PSD este conform normelor europene? a replicat liderul grupului PSD, Viorele Hrebenciuc care a solicitat preşedintelui camerei să prezinte scuze în numele colegului Stroian pentru apelativul?ipocriţi? aruncat pesediştilor.
Cum Anastase a refuzat să se conformeze arătând că ar trebui să ceară şi pesediştilor să prezinte scuze, reprezentanţii social-democraţi au părăsit şi ei sala de plen, după modelul liberalilor, anunţând că se întorc abia la discutarea Legii lustraţiei.
Rămaşi singuri, parlamentarii majorităţii guvernamentale au profitat de prilej şi au trecut în regim fulger peste 28 de articole din legea educaţiei în forma dorită de guvern. Dezbaterile la proiectul Legii educaţiei vor fi reluate miercuri după-amiază.
Marius Vulpe, Antena3.ro