Antena 3 CNN Politică Scandal la Covasna, după ce primarul UDMR din Sfântu Gheorghe a propus înființarea unui „consiliu consultativ al românilor”

Scandal la Covasna, după ce primarul UDMR din Sfântu Gheorghe a propus înființarea unui „consiliu consultativ al românilor”

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad. Foto: Facebook/Kelemen Hunor
de I.C.    |    04 Sep 2024   •   16:28

Conducerea PNL Covasna susține că propunerea primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, privind constituirea unui Consiliu consultativ al românilor pe lângă autorităţile locale este „o glumă proastă” şi „pură propagandă UDMR-istă”.

Preşedintele organizaţiei, Olimpiu Floroian, susţine, într-un comunicat de presă, că o astfel de „structură creată artificial serveşte doar intereselor UDMR”.

„Consiliul Consultativ propus de primarul Antal Arpad pentru Sfântu Gheorghe nu este altceva decât o glumă proastă. (...) Foarte mulţumit de rezultatul obţinut, vechiul primar nou ales a lansat propunerea înfiinţării Consiliului consultativ format din reprezentanţi ai partidelor româneşti, care s-a dorit a fi un gest de mărinimie din partea UDMR, dar care în fond nu înseamnă absolut nimic pentru populaţia românească a judeţului. E pură propagandă UDMR-istă. (...) Este total nelegitim ca partidele care nu au câştigat mandate să se transforme în reprezentante ale comunităţii româneşti din judeţ, prin delegaţi trimişi într-o astfel de structură creată artificial şi care este absolut evident că serveşte doar intereselor UDMR", transmite comunicatul, potrivit Agerpres.

Olimpiu Floroian a menţionat că primul care a răspuns pozitiv acestei iniţiative a fost liderul USR Covasna, Dulanyi-Balogh Szilard, care refuzase iniţial propunerea primarului.

„Recent am aflat că primul care a declinat invitaţia, respectiv preşedintele USR Covasna, s-a răzgândit. Iată, deci, că d-nul primar a găsit înţelegere şi a cooptat în Consiliul consultativ al partidelor româneşti pe românul Dulanyi-Balogh Szilard, care desigur se va consulta cu d-nul Antal Arpad pentru rezolvarea corectă a tuturor problemelor românilor din Sfântu Gheorghe (...) Dar pentru că brusc autoritatea locală a devenit atât de interesată de problemele noastre, o să cerem în perioada imediat următoare câteva răspunsuri pe care românii din Sfântu Gheorghe le aşteaptă de ani de zile. Pentru că domnule Antal Arpad şi domnule Dulanyi-Balogh Szilard, de asta au nevoie cetăţenii, nu de consilii consultative”, se mai arată în comunicat.

Propunerea primarului Antal Arpad a venit în luna iunie, după alegerile locale, în urma cărora niciunul dintre candidaţii celor şase partide româneşti participante nu a reuşit să intre în Consiliul Local Sfântu Gheorghe, neîntrunind numărul necesar de voturi pentru a trece pragul electoral, iar toate cele 21 de mandate au fost luate de UDMR.

Drept urmare, primarul Antal Arpad a declarat la acea dată că va propune „partidelor democratice”, PSD, PNL şi USR, să accepte să formeze un consiliu consultativ, deoarece consideră că este important să aibă un dialog instituţional cu reprezentanţii comunităţii româneşti din municipiu.

„Asta înseamnă că pentru prima dată în ultimii 100 de ani, în Consiliul Local din municipiul Sfântul Gheorghe vor fi doar consilieri de la UDMR (...) Sunt îngrijorat de acest lucru, că nu intră partide româneşti în Consiliul Local. Nu cred că este un lucru normal ca o comunitate atât de mare, de peste 20% dintr-un oraş, să nu fie reprezentată în Consiliul Local (...) O să vedem cum o să denumim acest for, dar îmi doresc ca să am un dialog cu aceste şase persoane şi înainte de a lua decizii importante pentru oraş, fie că vorbim de buget, fie că vorbim de decizii care privesc instituţii de învăţământ, de cultură ş.a.m.d., o să mă consult cu aceste persoane ori de câte ori este nevoie, pentru că îmi doresc să existe totuşi un dialog instituţional între Primărie şi reprezentanţii comunităţii româneşti”, a spus primarul Antal Arpad. 

×
Subiecte în articol: Covasna UDMR PNL Antal Arpad Olimpiu Floroian
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close