Scandal, poticneli şi nervi în plenul Parlamentului la dezbaterea proiectului de buget pe 2010. Parlamentarii PSD şi PNL s-au retras de la lucrări pentru consultări, ei acuzând PDL că nu şi-au respectat cuvântul dat luni seară cu privire la admiterea unor amendamente ale opoziţiei pe buget. În fapt lupta dintre putere şi opoziţie priveşte banii care vor fi alocaţi administraţiilor locale şi modul în care vor fi reapartizaţi şi uitilizaţi. Netulburaţi, democrat-libreralii asistaţi de cei ai UDMR, grupul independenţilor şi cel al minorităţilor nu au suspendat şedinţa de plen, ei adoptând în absenţa opoziţiei câteva articole din proiectul de buget. Reveniţi în sala de plen, unii reprezentanţi social-democraţi au solicitat anularea voturilor pe motiv că nu sunt întrunite condiţiile de cvorum.
Dacă aseară cele două tabere conveniseră un târg în urma căruia PSD si PNL ar fi renunţat la susţinerea în plen a miilor de amendamente respinse în schimbul adoptării câtorva amendamente privind finanţarea comunităţilor locale şi a autorităţilor judeţene; PDL a făcut în această dimineaţa pasul înapoi. Reprezentanţii acestui partid nu au mai susţinut adoptarea acestor modificări în comisiile parlamentare de buget-finanţe aşa cum se convenise iniţial.
Mărul discordiei constă în amendamentul referitor la finanţarea proiectelor în funcţie de stadiul lor de finalizare şi de asemenea creşterea fondurilor care pot fi alocate de CJ-uri fără intervenţie de la centru de la 20% la 30%, dar cu votul a 2/3 din totalul consilierilor judeţeni.
Satisfacerea acestor pretenţii ar fi oferit mai multe mijloace financiare pentru parlamentarii PSD şi PNL şi proprii reprezentanţi din fruntrea CJ-urilor, dar ar fi vaduvit deputaţii, senatorii şi aleşii locali ai PDL şi UDMR din teritoriu de fonduri importante.
În aceste condiţii, liderii PDL au preferat să se confrunte cu riscul adoptării Bugetului pe 2010 tocmai săptămâna viitoare. Susţinerea în plen a tuturor celor peste 6000 de amendamente respinse ale Opoziţiei pare a întări acest scenariu.
Parlamentarii din comisiile reunite de buget finanţe au suspendat discuţiile despre amendamentul aprobat iniţial de comisii legat de repartizarea sumelor defalcate din veniturile de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, în lipsa reprezentanţilor MFP la discuţii.
"Propun suspendarea şedinţei. Suntem disponibili pentru o nouă întâlnire în pauza discuţiilor din plen pentru că nu sunt îndeplinite criteriile stabilite, ca un reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice (MFP) să fie prezent la discuţii pentru expertiză tehnică", a spus preşedintele celor două comisii, Viorel Ştefan.
Viceliderul grupului social-democraţilor din Cameră, Aura Vasile, a acuzat PD-L că nu a respectat înţelegerea politică de marţi seară privind articolul 4. "În condiţiile în care parlamentarii PD-L nu au respectat înţelegerea politică, grupul nostru solicită pauză de jumătate de oră să discutăm cu grupurile parlamentare cum vom acţiona mai departe", a spus Aura Vasile.
Liderul grupului PD-L din Cameră, Mircea Toader, a admis că PD-L nu mai respectă înţelegerea iniţială deoarece nu s-a găsit soluţia tehnică "pentru repartizarea celor 10%"către autorităţile locale. "Ne-am retras poziţia, rămâne ca decizia să fie luată de plen", a spus Toader.
Nemulţumiţi, parlamentarii PSD şi cei ai PNL au părăsit lucrările pentru a se consulta pe tema direcţiilor de acţiune.
Parlamentarii Puterii au decis însă să nu mai aştepte întoarcerea lor pentru a relua lucrările. În absenţa Opoziţiei, plenul Parlamentului a reuşit să adopte articolele 4 şi 5 din proiectul bugetului de stat rămase restante de la şedintele anterioare, dar şi articolele 16,17, 18 şi 19.
Înştiinţaţi de mersul lucrurilor în plen, social-democraţii şi-au trimis câţiva parlamentari pentru a invoca lipsa de cvorum şi nulitatea votului dat pe articolele bugetului.
Viceliderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Aura Vasile a solicitat apel nominal pentru verificarea cvorumului de şedinţă sau pauză de prânz, conform programului, dar cererile sale au fost respinse de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a precizat că există cvorum.
Antena3.ro