Membrii coaliţiei PSD-PDL nu au reuşit se se mobilizeze marţi pentru a valida în funcţia de secretar al Camerei pe Sever Voinescu, propus de PDL. Coaliţia celor 70 de procente a adunat doar 146 de voturi din cele 167 necesare pentru această procedură, mai bine de 50 de deputaţi PSD şi PDL votând împotriva lui Voinescu, susţin surse parlamentare. Votul a produs stupefacţia preşedintelui Camerei, democrat-liberala Roberta Anastase, care tocmai ce respinsese o cerere a social-democratului Adrian Năstase de amânare a votului până la introducerea noii reglementări prin care aceste desemnări în funcţii să fie făcute cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi. Reluarea votului a consfinţit eşecul de imagine al preşedintelui Camerei. Voinescu nu a reuşit nici după ce-a de-a doua rundă de vot să obţină susţinerea necesară pentru a ocupa funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor, în favoarea sa votând 114 deputaţi, în timp ce 154 au votat "împotrivă". Surse parlamentare susţin că zeci de deputaţi PSD, dar şi ai PDL au votat cot la cot cu reprezentanţii Opoziţiei împotriva lui Voinescu, perceput ca unul din ?oamenii lui Traian Băsescu?.
Potrivit unor surse social-democrate, votul dat astăzi de unii deputaţi PSD ar reprezenta şi un avertisment către PDL că nu se mai acceptă politica faptului împlinit aplicată de liderii democrat-liberali, cu concursul Cotroceniului, în unele cazuri precum iniţierea negocierilor cu FMI. "Voinescu e omul lui Băsescu. Să vedem cum le pică lor înghiţirea aceluiaşi medicament pe care ni l-au tot servit nouă" ne-au declarat sursele citate.
Săpat de proprii colegi de partidFrustrare maximă în tabăra liderilor democrat-liberali. Deputatul PDL, Sever Voinescu nu a reuşit să întrunească voturile necesare pentru desemnarea sa în locul de secretar al camerei proaspăt vacantat de colegul Cezar Preda. Pentru numirea sa în această funcţie era necesară întrunirea majorităţii simple din numărul total al deputaţilor, adică 167 de voturi.
În condiţiile în care deputaţii Opoziţiei contabilizează numai 85 de voturi, iar coaliţia 228, scorul de 124 de de opţiuni împotriva acestei desemnări, înregistrat după prima rundă, a produs costernare în rândul liderilor PDL de la Cameră. Reluarea votului a adâncit această stare de lucruri. Numărul susţinătorilor lui Voinescu a scăzut de la 146 la 114, în timp ce alţi 30 de deputaţi ai coaliţiei s-au alăturat celor care votaseră iniţial împotriva sa.
PSD: ?Prea ne-a târăt numele prin noroi pe la televiziuni şi ziare?Surse parlamentre susţin că mai mulţi deputaţi PSD şi PDL au preferat să voteze, marţi, împotriva deputatului democrat-liberal Sever Voinescu, perceput ca unul din oamenii de încredere ai preşedintelui Traian Băsescu. Invidiat de colegii de partid pentru ascensiunea prea rapidă în structurile de partid, dar şi în cele parlamentare, urât de social-democraţi pentru atacurile lansate în trecut la adresa PSD, Voinescu a reuşit să producă prima fisură în cadrul coaliţiei prin votul dat astăzi în plenul Camerei.
Potrivit surselor menţionate nemulţumiţi că nu au fost consultaţi la grup în legătură cu această numire, o bună parte din proprii colegi de partid au preferat să-i joace renghiul reluării votului pentru desemnarea sa ca secretar al Camerei, ei votând împotriva sa. Abia luni au aflat deputaţii democrat-liberali că Sever Voinescu va fi titularul preferat de conducerea PDL pentru acest post. Cei mai nemulţumiţi de această numire au fost unii parlamentari democrat-liberali cu ştate vechi, precum William Brânză sau Marius Roghin, care conform surselor citate, ar fi intenţionat să pretindă scaunul lăsat vacant de colegul Cezar Preda.
Nici social-democraţii care au ales să-i dea un vot de blam nu au fost puţini, mai susţin sursele citate.?Prea ne-a târăt numele (al partidului -n.r. )prin noroi pe la televiziuni şi ziare: nu e iubit prea mult nici de ai lui? a comentat un deputat social-democrat situaţia creată.
Voinescu, pretextul pentru un nou conflict de orgolii Anastase-NăstaseIronia sorţii a făcut ca din orgoliu sau din altă raţiune, preşedintele Camerei, Roberta Anastase să respingă la începutul şedinţei propunerea mai vechiului său adversar, Adrian Năstase de amânare a votului în cazul Voinescu până la punerea Regulamentului în concordanţă cu un text al CCR.
Năstase a avertizat-o că Sever Voinescu ar putea fi ales în funcţia de secretar al Camerei pe un text neconstituţional al Regulamentului, de vreme ce plenul Camerei Deputaţilor nu operase încă modificarea articolului 23 din regulament astfel încât ca numirea membrilor Biroului Permanent să se facă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi la şedinţă.
"Să evităm să facem o anumită greşeală. Anul trecut, unul dintre grupurile parlamentare a atacat la Curtea Constituţională o prevedere din Regulamentul Camerei, în sensul că hotărârile pe care le luăm nu pot fi adoptate decât cu majoritatea deputaţilor prezenţi. Soluţia dată de Curte nu era cea mai bună, pentru diverse raţiuni, dar pe această bază, Comisia de regulament a adoptat 16 propuneri ce urmează să fie validate de către plen (n.r. pentru a fi puse de acord cu decizia CC). Dar acum, articolul 23 din Regulament, în baza căruia ar trebui să facem nominalizările, are o prevedere neconstituţională, în sensul că propunerile nominale pentru funcţiile de vicepreşedinte se aprobă cu majoritatea voturilor deputaţilor. Problema e că acest text, aşa cum e acum, e neconstituţional", a susţinut Năstase.
Încăpăţânarea lui Anastase, ţinta ironiilor social-democrateÎn ciuda ridicării acestei stări de neconstituţionalitate, preşedintele acestui for legislativ a susţinut că în condiţiile în care raportul Comisiei de Regulament nu a fost încă trimis plenului, Camera funcţionează încă după vechiul Regulament. Ea a adăugat că, până când regulamentul va fi modificat, "lucrurile sunt în regulă".
Ca atare Anastase a dispus continuarea procedurii de vot. Rezultatul votului a lăsat-o iniţial fără grai. A avut însă puterea să anunţe că deputaţii vor organiza a doua rundă de votare pentru numirea lui Sever Voinescu în funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor. Dezastrul celui de-a doua încercări a stârnit ilaritatea parlamentarilor social-democraţi. ?Năstase i-a oferit un deget, iar ea a luat-o ca pe o palmă. Ar trebui ca Oltean să preia odată frâile să nu o mai lase să se facă de râs? ne-a declarat prin telefon, amuzat, un parlamentar PSD.
Sever Voinescu a fost propus pentru funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor de PDL în locul deputatului Cezar Preda, care a demisionat din această funcţie pentru a fi preşedinte al Comisiei parlamentare privind supravegherea activităţii SRI.
Opoziţia jubilează: Olteanu oferă ajutorul PNL pentru numirea lui VoinescuEşecul celei de-a doua încercări de instarurare a lui Voinescu în scaunul de secretar a data apă la moară şi reprezentanţilor Opoziţiei. Deputatul PNL Bogdan Olteanu a comentat, de la tribuna Parlamentului, că situaţia este fără precedent în istoria Camerei Deputaţilor şi că un astfel de caz ar mai fi existat la Senat, în urmă cu 11 ani, legat de liderul PRM C.V.Tudor.
Olteanu a supralicitat anunţând că atunci când se va reveni la procedura de vot, PNL vrea să permită majorităţii să-şi numească un secretar în Biroul Permanent. Deputatul liberal a sugerat că deputaţii PNL ar putea să nu mai participe la vot pentru a da ocazia PDL să-şi numească secretarul contestat de proprii reprezentanţi.
La final, Roberta Anastase a declarat că votul pentru numirea unui secretar al Camerei Deputaţilor va fi reluat săptămâna viitoare. Până atunci, Biroul politic al PDL se va decide dacă îşi va mai menţine propunerea ca Sever Voinescu să ocupe acest post sau dacă va face altă nominalizare a ami precizat Anastase, marcată de rezultatul celor două serii de vot.
Voinescu: ?Sistemul politic nu mă digeră?Clasa politică nu ma digeră, a conchis după vot, deputatul PDL Sever Voinescu. El a pus cauzele eşecului numirii sale ca secretar al Camerei pe activitatea sa publicistică, de-a lungul căreia a criticat mai mulţi politicieni din PSD şi PNL sau partidele în sine.
"A contat persoana, a fost un vot împotriva persoanei şi nu a partidului. PSD şi PNL au votat împotriva mea. Este firesc acest lucru din cauza activităţii mele publicistice de dinainte de a fi parlamentar, am scris lucruri critice cu privire la mai multe persoane şi la cele două partide (PSD şi PNL ? n.r.). E limpede că. Ce să fac? Am fost ales de oamenii unui colegiu, va trebui să se obişnuiască să convieţuiască cu mine", a afirmat Voinescu, citat de Mediafax.
Deputatul PDL a precizat că ştia că unii parlamentari democrat-liberali vor vota împotriva sa, fiind avertizat la debutul şedinţei de această stare de lucruri de colegi din partid. "Foarte mulţi colegi din partid au venit să-mi semnaleze că şi deputaţi ai PDL au votat împotriva mea. Este posibil, am luat act", a mai spus Sever Voinescu, punctând însă votul negativ masiv venit din partea deputaţilor PSD şi PNL.
Sever Voinescu a fost propus pentru funcţia de secretar al Camerei Deputaţilor de PDL în locul deputatului Cezar Preda, care a demisionat din această funcţie pentru a fi preşedinte al Comisiei parlamentare privind supravegherea activităţii SRI.
Marius Vulpe, Antena3.ro