Antena 3 CNN Politică Scandal: Boicot al deputaţilor PSD şi PNL pentru împiedicarea adoptării unei legi privind deconcentratele

Scandal: Boicot al deputaţilor PSD şi PNL pentru împiedicarea adoptării unei legi privind deconcentratele

Scandal: Boicot al deputaţilor PSD şi PNL pentru împiedicarea adoptării unei legi privind deconcentratele
01 Mar 2010   •   17:56

Parlamentarii PSD şi PNL au protestat astăzi vehement la adresa puterii nemulţumiţi de faptul că PDL vroia să treacă prin plenul Camerei o iniţiativă legislativă privind statutul funcţionarilor publici prin care să faciliteze instalarea propriilor oameni în funcţiile de conducere a serviciilor deconcentrate. Deputaţii Opoziţiei au părăsit plenul, blocând desfăşurarea şedinţei minute bune după ce solicitarea PDL de introducere pe ordinea de zi a Legii Statutului funcţionarilor publici a fost adoptată cu 105 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi două abţineri. Reprezentanţii puterii şi-au continuat însă netulburaţi lucrul, adoptând pe articole Statutul funcţionarilor publici. Votul final asupra acestei legi va fi dat în şedinţa de marţi când se preconizează că scandalul pe tema înlocuirii actualei garnituri de directori din deconcentrate cu reprezentanţii actualei puteri va izbucni din nou.

Liderul grupului PDL Mircea Toader a declarat, în plen, că acest proiect de lege este necesar şi că regretă că parlamentarii de la PSD şi PNL nu au fost prezenţi în plen pentru a-şi susţine amendamentele. Toader a arătat că "această modalitate de comportament trebuie să dispară din Parlament", de vreme ce atunci când PDL a fost în coaliţie cu PSD, "nu a ridicat nimeni o problemă de politizare a funcţionarilor publici".

Scandalul a fot declanşat de votul pozitiv dat de plen pentru introducerea acestui proiect de lege, vital pentru PDL care este presat în momentul de faţă, atât de proprii oameni din teritoriu, cât şi de independenţi şi UDMR să găsească o formulă legală pentru destituirea a mai bine de 6000 de social-democraţi şi liberali din deconcentrate pentru a face loc propriilor reprezentanţi.

PNL şi PSD au invocat faptul că votul a fost dat cu încălcarea Regulamentului pentru că nu se terminaseră intervenţiile procedurale. Viceliderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu a anunţat că liberalii nu vor să paricipa la "şemecheria" PDL.

"Pentru că vă bateţi joc de Parlament şi nu ştiţi să conduceţi lucrările Camerei Deputaţilor, noi nu participăm la această şmecherie", a acuzat viceliderul grupului PNL Eugen Nicolăescu adresându-se Robertei Anastase, preşedintele acestui for care a supus la vot propunerea PDL.

Şi vicepreşedintele Camerei, Ludovic Orban a acuzat "tentativa PDL de a impune cu forţa" adoptarea legii de modificare a Statutului funcţionarilor publici şi a cerut acceptarea solicitării Comisiei de muncă de a elabora un raport asupra proiectului, în comun cu Comisia de administraţie.
Viceliderul PSD Aura Vasile a acuzat PDL că încearcă să impună o dictatură în Parlament şi a anunţat că grupul PSD părăseşte lucrările.

Scandalul a pronit încă de la şedinţa conducerii Camerei, acolo unde reprezentanţii opoziţiei s-au opus cu succes introducerii acestei legi pe ordinea de zi.
"Am rămas surprins de şedinţa Biroului Permanent, în care nu s-a luat nicio decizie (n.r. în privinţa proiectului de modificare a Statutului funcţionarilor publici). E o tentativă PDL de a impune cu forţa adoptarea legii de modificare a Statutului funcţionarilor publici. Am constatat o întrunire neregulamentară a Comisiei de administraţie (n.r. care a dat raport favorabil proiectului), fără participarea PNL şi PSD ", a spus Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.

Democrat-liberalii nu au abandonat însă partida, propunând, prin vicepreşedintele Camerei, introducerea pe ordinea de zi a poriectului de lege privind funcţionarii publici.

"Nu am să insist asupra elementelor care mă determină să fac această propunere, vă asigur că este o necesitate stringentă de a modifica Legea şi de a o pune această Lege în acord cu hotărârea Curţii Constituţionale. Vă rog s propuneţi plenului această modificare", a susţinut Oltean, invocând suveranitatea plenului pentru a contracara eşecul din şedinţa conducerii Camerei.

Furibund, Valeriu Zgonea a replicat că nu poate fi suplimentată ordinea de zi cu un punct inexistent asupra căruia comitetul de lideri nu au stabilit nimic.

"Cum să discutăm suplimentarea unui punct pe ordinea de zi care nu există? Vă rog să cereţi liderilor să stabilească ordinea de zi. Dacă aceasta nu există, dumneavoastră sau Mircea Toader poate să vină cu o formulă de propunere în faţa plenului. Trebuie să discutăm despre ordinea de zi. Ştiţi foarte bine că nu aţi cerut un vot al comitetului liderilor cu privire la ordinea de zi. În Parlament dacă eşti de la PDL poţi propune oricând ca un lucru ilegal să devină legal. Articolul 38 este suveran", a spus Zgonea.

Şedinţa plenului Camerei a for reluată însă fără participarea deputaţilor PNL şi PSD, cei prezenţi demarând discuţiile despre raportul Legii privind Statutul funcţionarilor publici.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close