Antena 3 CNN Politică Sassu, demis de la conducerea TVR. Controlul PDL depinde de reprezentanţii angajaţilor SRR şi SRTV

Sassu, demis de la conducerea TVR. Controlul PDL depinde de reprezentanţii angajaţilor SRR şi SRTV

5 minute de citit Publicat la 15:22 30 Mar 2010 Modificat la 15:22 30 Mar 2010
Sassu, demis de la conducerea TVR. Controlul PDL depinde de reprezentanţii angajaţilor SRR şi SRTV
PDL şi UDMR au perfectat astăzi obţinerea controlului asupra conducerilor radio-ului şi televiziunii publice. Deja, raportul de activitate al SRR a fost adoptat de plenul Parlamentului, însă postul de director va fi părăsit de Maria Ţoghină în favoarea unui reprezentant UDMR. În paralel, reprezentanţii Puterii au respins şi raportul similar al SRTV, gest care-l va condamna pe actualul şef al televiziunii publice, Alexandru Sassu, la demisie. În ciuda ciuda acestui lucru, deciziile în cadrul Consiliilor de Administraţie ale SRR şi SRTV nu vor fi uşor de luat. Format din câte 13 membri, fiecare CA este compus dintr-un reprezentant al preşedinţiei, unul al guvernului, unul al minorităţilor naţionale şi doi ai personalului respectivei instituţii media. Grupurile parlamentare au de împărţit între ele alte 8 locuri, în conformitate cu algoritmul politic consfinţit de ultimele alegeri generale. În aceste condiţii, Opoziţia formată din PSD şi PNL are toate şansele să aibă 5 reprezentanţi, în timp ce PDL plus UDMR doar 3, la care se vor adăuga însă şi candidaţii propuşi de minorităţi, preşedinţie şi Guvern. Cu un raport de forţe de 5 la 6 în fiecare CA, jocurile decizionale vor fi făcute de cei doi reprezentanţi ai salariaţilor SRR şi SRTV, un scenariu nedorit pentru actuala Putere.

Raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins, marţi, de plenul reunit al Parlamentului, cu 195 voturi "pentru", 78 - "împotrivă" şi 3 - "abţineri", votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Sassu din fruntea TVR. Pentru acest post se încălzesc pe margine Rodica Culcer şi Robert Turcescu, susţin surse democrat-liberale.

Sassu a declarat, la final, că îşi asumă responsabilitatea pentru cei aproape trei ani în care a condus instituţia şi pentru faptul că nu a concediat pe nimeni, deşi i-a fost cerut acest lucru.

Senatorul PDL Radu F. Alexandru îi ceruse, anterior, lui Sassu, să îşi asume răspunderea pentru modul în care a funcţionat Televiziunea Română în perioada sa de mandat. "Am în faţă cifrele care invocă deficitul financiar al instituţiei. Nu asta este principala carenţă a SRTV. Lipsa de obiectivitate şi echidistanţă este lucrul cel mai grav şi pe care toţi cei din comisie l-am reproşat Consiliului de Administraţie şi directorului general al SRTv, care trebuie să îşi asume cum a funcţionat instutiţia", a declarat Alexandru.

"Pentru că domnul senator mi-a cerut să îmi asum răspunderea pentru cei trei ani, neîmpliniţi, în care am condus televiziunea, îi răspund: ŤDa! Îmi asum răspunderea!ť. Îmi asum răspunderea că nu am dat pe nimeni afară dintre profesioniştii din Televiziunii, cum mi s-a cerut de nenumărate ori şi aşa cum aţi cerut de nenumărate ori Şi îmi asum răspunderea pentru că am adus din nou cultura pe programele televiziunii şi pentru că am adus din nou telespectatori la televiziune. Le mulţumesc colegilor cu care am lucrat trei ani în televiziune pentru modul în care am lucrat", a declarat Alexandru Sassu, la finalul dezbaterilor din plen.

Parlamentul reunit a adoptat însă în plen raportul de activitate pe anul 2008 al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR). Deşi parlamentarii PSD şi PNL au propus continuarea mandatului actualei conduceri a Radioului Public, reprezentanţii Puterii au decis să acorde doar un răgaz de două săptămâni pentru ca Maria Ţoghină, preşedintele-director general al SRR şi actualul CA să-şi finalizeze mandatul. Potrivit unor surse parlamentare, UDMR va desemna un nou director general al radio-ul public, formaţiunea având de ales între instalarea lui Gasparik Attila, fost reprezentant al Uniunii în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi actualul reprezentant în CNA, Szasz Attila.

Reprezentanţii actualei majorităţi guvernamentale au decis să o mazilească pe şefa SRR, Maria Ţoghină în ciuda laudelor fomulate de Raluca Turcan, deputat PDL şi preşedintele Comisiei de Cultură de la Camera Deputaţilor la adresa raportului de activitate prezentat în plen.

"S-a apreciat, în ansamblu, activitatea SRR şi am considerat că s-a reuşit la SRR păstrarea unei audienţe semnificative fără un rabat de la calitatea emisiunilor realizate. Comisiile au hotărât să propună Parlamentului României aprobarea raportului de activitate şi a contului de execuţie bugetară pe anul 2008 în unanimitate", a declarat Raluca Turcan.
Opoziţia a căutat să profite şi de votul favorabil acordat raportului pentru a propune păstrarea actualei formule de conducerea SRR pentru încă patru ani.
Victor Socaciu, deputat PSD, a apreciat că "s-ar impune o continuitate la cârma acestei instituţii". "La SRR putem vorbi de o continuitate, întrucât putem vorbi de un mandat îndeplinit la toate capitolele", a spus Victor Socaciu, propunerea fiind susţinută şi de deputatul PNL Mirel Taloş.
"Noi nu considerăm că este oportun ca la numirea noii conduceri să revenim la criterii politice (...) Avem cu acest prilej ocazia să depolitizăm radioul. Votul din Comisii este o posibilitate pentru continuitate la conducerea radioului", a spus Mirel Taloş.
SRR a încheiat anul 2008 cu un profit de 258.065 de lei (circa 70.000 de euro), în condiţiile în care Radioul Public a avut în acel an venituri totale de 367,2 milioane de lei şi cheltuieli de 366,5 milioane de lei, potrivit raportului. Conducerea SRR a depus, miercuri, 24 martie, la Parlament şi raportul de activitate pe 2009 al Societăţii Române de Radiodifuziune. . SRR a finalizat anul financiar 2009 cu un profit de 448.980 de lei, în condiţiile în care a avut venituri totale de 401,3 milioane de lei, în creştere faţă de 2008.
Singura concesie făcută de majoritatea parlamentară actualei conduceri a SRR a privit prelungirea mandatului preşedintelui şi al celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie al SRR cu încă 15 zile, până pe 15 aprilie, având în vedere că mandatul acestora expira pe 31 martie 2010. Decizia a fost luată pentru a permite declanşarea procedurilor de finalizare a mandatului actualei conduceri a Radioului Public şi de numire a unui alt CA.
În prezent, Consiliul de Administraţie al SRR este format din: Maria Ţoghină (preşedinte-director general), Agoston Hugo, Andrei Alexandru, Mitzura Domnica Arghezi, Bogdana Păun-Balmus, Răzvan Dumitrescu, Mirela Fugaru, Bogdan Ghiu, Adrian Moise, Dan Preda, Miomir Todorov.
Potrivit articolului 19 din Legea 41 privind organizarea şi funcţionarea SRR şi SRTv, cei 13 membrii CA al SRR şi SRTv sunt desemnaţi prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor în şedinţă comună a celor două Camere. Listele de candidaţi se înaintează Birourilor permanente ale celor două Camere: a) grupurile parlamentare reunite din cele două Camere înaintează propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuraţiei politice şi ponderii lor în Parlament; b) preşedintele României, pentru un loc; c) Guvernul, pentru un loc; d) personalul angajat al fiecărei societăţi desemnează, prin vot secret, candidaţii pentru două locuri, în cadrul unui scrutin organizat de conducerea societăţii respective; e) grupurile parlamentare ale minorităţilor naţionale, pentru un loc.
În aceste condiţii, actuala majoritate parlamentară nu poate deţine controlul decizional în cele două CA-uri ale SRR şi SRTV decât cu aportul voturilor reprezentanţilor personalului celor două instituţii, ceea ce înseamnă că deciziile politice se vor împleti cu interesele sindicaliste ale reprezentanţilor angajaţilor.

Marius Vulpe, Antena3.ro


×
TOP articole
x close