Însărcinat cu organizarea Congresului, secretarul general al partidului, Liviu Dragnea a oferit taberei pro Geoană o adevărată surpiză neplăcută: el a respins înregistrarea listelor cu propunerile de echipe pe care actualul lider de partid le-ar fi dorit votate în bloc la Congres. A început cu lista lui Diaconescu şi a terminat cu cea depusă de Miron Mitrea, în timp ce Geoană a preferat să nu-şi ştirbească autoritatea, şi-a înregistrat individual candidatura şi a abandonat planul depunerii unei liste similare care să cuprindă viziunea sa asupra componenţei viitoarei conduceri de partid.
DECLARAŢIA LUI MIRCEA GEOANĂ
Rândurile concurenţilor la funcţie de preşedinte PSD ar putea fi îngroşate totuşi chgiar în ziua Congresului. Liderul Consiliului Naţional, Adrian Năstase ar putea reveni în cursă, el declarând joi că nu exclude să candideze dacă alegerile vor avea loc în baza actualului statut.
În ceea ce priveşte funcţia de prim-vicepreşedinte pe care Mircea Geoană ar dori-o înfiinţată la Congres, existenţa acesteia va depinde în primul rând de votul delegaţilor acestui for. Surse social-democrate susţin că Geoană are în minte două nume pentru acest post în funcţie de cum vor evolua lucrurile la Congres: pe gălăţeanul Dan Nica şi pe Dan Şova, parlamentar şi un apropiat al liderului PSD de Olt, Ioan Toma.
Pentru numărul trei în partid, reprezentat de scaunul de secretar general şi-a depus candidatura până acum numai actualul deţinător al acestei funcţii, Liviu Dragnea. Un posibil concurent ar putea fi liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu care şi-a anunţat joi intenţia de a candida individual şi nu pe liste pentru a câştiga acest loc în conducerea partidului. Buzatu se bazează îndeosebi pe sprijinul filialelor moldovene printre care se numără liderul PSD Iaşi, Gheorghhe Nichita, susţin surse din partid.
Congresul va mai avea de ales şi între păstrarea actualei formule de Birou Permanent Naţional şi cea propusă de Geoană: 15 vicepreşedinţi secondaţi de tot atâţia secretari executivi.
Până la ora 16:00, dată impusă iniţial ca termen limită de depunere a candidaturilor au făcut un pas în direcţia unei funcţii de vicepreşedinte o întreagă pleiadă de social-democraţi: senatorul Titus Corlăţean, secretarul executiv al PSD şi lider al filialei Arad, Marius Lazăr, liderul PSD de Suceava, Eugen Bejenariu, baronul de Vrancea, Marian Oprişan, preşedintele PSD Bruxelles şi PSD Belgia, Dan Luca şi deputatul PSD Gabriel Vlase.
Şi-au mai oficializat candidaturile pentru funcţia de vice liderul PSD Bistriţa Năsăud, Radu Modovan, cel de Gorj, Florin Cârciumaru, ambii apropiaţi ai lui Victor Ponta, şi susţinătorii lui Mircea Geoană, olteanul Ioan Toma şi braşoveanul Constatin Niţa, suţin sursele citate. În total ar fi vorba de peste 80 de social-democraţi care şi-ar fi depus candidaturile pentru posturile de vicepreşedinţi din cadrul BPN.
Marius Vulpe, Antena3.ro