Antena 3 CNN Politică Sarabanda promisiunilor: Oferta electorală a partidelor la alegerile parlamentare

Sarabanda promisiunilor: Oferta electorală a partidelor la alegerile parlamentare

10 minute de citit Publicat la 09:07 30 Noi 2008 Modificat la 09:07 30 Noi 2008
Sarabanda promisiunilor: Oferta electorală a partidelor la alegerile parlamentare
Liderii principalelor partide politice își aruncă provocări pentru a dezbate și ataca conținutul programelor electorale prezentate de ceilalți rivali. Președintele PSD, Mircea Geoană, merge mai departe cu propunerile, aruncând pe piață ideea constituirii unui fel de "sfat al bătrânilor" care să vină cu soluții anticriză. În bună măsură însă, ofertele partidelor sunt cât se poate de umflate, mergând pe mai vechea rețetă deja folosită în precedentele campanii: creșterea salariilor și a pensiilor, infrastructură nouă pentru România şi o viaţă mai bună pentru oameni. Puține referiri sunt însă la sursele de finanțare necesare pentru susținerea proiectelor ambițioase fluturate electoratului de PSD, PD-L și PNL.
Programele electorale oferite alegătorilor de candidaâii Alianței PSD-PC, PNL, PD-L și UDMR conțin elemente comune, fiind relativ asemă­nă­toare. Astfel, dacă un partid promite de exemplu un salariu minim de 1.000 de lei, contracandidații plusează și promit 1.500 de lei. Cum s-ar pune în practică o asemenea măsură este mai greu de explicat de către partide.
Oferta PSD-PC
Oferta PSD-PC se constituie într-o lungă listă de angajamente privind protecția socială, adresându-se cu precădere electoratului partidului de guvernământ, pensionari, șomeri, bugetari: pensii mai mari, salarii mai bune şi reducerea TVA la alimentele de bază. Totul, promis pe marginea unor indicatori macroeconomici foarte optimiști din care ar rezulta că programul social ar fi unul pe deplin sustenabil. Din jobenul promisiunilor mai răsar 1.000 de kilometri de autostradă, linii de centură aferente marilor oraşe, dar şi 1.000 de kilometri de căi ferate.
De altfel, la social-democrați abundă din belșug cu promisiuni economice: impo­zitul ar urma să fie de 10% pentru salarii mai mici decât salariul mediu brut pe țară si 16% pentru salarii mai mari decât salariul mediu brut pe țară. În ceea ce privește impozitul pe profit, ?avem în vedere menținerea cotei de 16%?, se arată în programul Alianței. Tot în program se mai menționează oferirea unei indemnizații pentru persoanele care aleg să lucreze la mai mult de 200 km de domiciliu. Alianța PSD-PC anunță măsuri și în ceea ce privește TVA-ul, susținând reducerea acestuia la 5% pentru alimentele de bază concomitent cu creșterea TVA la produsele de lux la 25%.
Salariile mari sunt nelipsite din oferta PSD-PC. Potrivit programului salariul minim ar crește până la 1.000 de lei noi, fiind corelat cu valoarea coşului minim de consum. Pensia minimă avută în vedere ar fi de 500 de lei. Tot pentru această categorie socială, PSD-PC mai propune acordarea celei de-a 13-a pensii și crearea unui Fond de solidaritate sociala de 1% din profitul marilor companii pentru susținerea majorării pensiilor. De asemenea, Alianța PSD-PC susține mărirea alocațiilor familiale cu 50% și creșterea numărului de familii care beneficiază de acestea și o alocaţie pentru copii de 200 de lei. 200.000 de locuințe pentru tineri mai anunță PSD-PC în încercarea de a aduce la vot acest segment electoral, față de cele 33.000 promise în 2004. Pensionarii sunt momiți cu eliminarea pla­foanelor de medicamente din farmacii, iar personalul din sistemul sanitar cu introducerea unui spor de fidelitate pentru persoanele care continuă să lucreze cel puțin cinci ani într-o unitate medicală.
Alianța PSD-PC își reia pentru aceste parlamentare vechi idei deja consumate în precedentele campanii. Construirea a o mie de terenuri, săli de sport și bazine de înot a figurat și în intențiile guvernului Adrian Năstase. Pentru 2008-2012, social-democrații își propun să revoluționeze infrastructura, prin punerea în circulație a 1000 kilometri noi de autostradă, modernizarea a o mie de kilometri de cale ferată, modernizarea aeroporturilor regionale și a porturilor de la Marea Neagră si Dunăre, totul asezonat cu construcția de noi poduri și reabilitarea sau construirea unei rețele de centură pentru fiecare mare oraș. Liderul PSD, Mircea Geoana, a avut grijă să precizeze, în zilele de campanie, de câți bani va fi nevoie pentru aceste proiecte. ?Avem în vedere alocarea, în următorii patru ani, a sumei de 50 miliarde euro pentru infrastructură, sumă care include fonduri europene și fonduri provenite de la BEI sau BERD?.
Pentru țărani curge lapte și miere dinspre sediul central de partid din Kiseleff: 1,5 milioane de hectare ar urma să fie dotate cu sisteme de irigații, iar 100.000 de hectare de teren împădurite. Tot în domeniul agricol se vor acorda subvenții de 1.500 lei/hectar pentru teren cultivat și 1.000 de lei/hectar pentru irigații.
La capitolul cele mai fanteziste promisiuni, PSD-PC excelează în privința construcției de case: 400.000 de locuințe ce ar urma să fie subvenționate în proporție de 70 la sută de stat și administrația locală. Un calcul simplu demonstrează că aplicarea unei asemenea promisiuni ar face o gaură de 2,8 miliarde de euro în bugetul de stat, echivalentul a 2 procente din PIB. O alt intenție a PSD-PC, care vizează potențialul electoral al tinerilor, propune oferirea unei prime de instalare în casa nouă de 1000 de euro.
Oferta PNL
6% din PIB pentru infrastructură, investiţii în afaceri, educaţie, creşterea pensiilor şi a salariilor, lupta împotriva corupţiei şi continuarea politicilor externe şi intensificarea relaţiilor cu Uniunea Europeană. Un amalgam de principii de dreapta condimentate cu promisiuni de stânga fac deliciul ofertei electorale liberale. Salariu mediu de 800 de euro, o pensie medie de 350 de euro reprezintă de altfel capul de afiș pe care PNL vrea să-l transmită potențialului votant.
PNL atinge problema fiscalității anunțând re­ducerea TVA-ului la unele produse re­gle­men­tate, în special cele energetice. De asemenea, liberalii propun și ei păstrarea cotei unice de impozitare de 16% pe venit și pe profit. Punctul de pensie ar urma să fie redus cu până la 10%, iar creșterea ni­ve­lelor de deductibilitate pentru contribuțiile din venit la fondurile private de pensii și de sănătate ar deveni realitate în următorii patru ani. Partidul propune totodată conceperea unei fiscalități specifice pentru societățile și fermele agricole pentru stimularea dezvoltării piețelor de produse agricole. În domeniul energetic PNL promite o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% și o creștere a ponderii utilizării energiei regenerabile la 20% din totalul surselor sale de energie până în 2020.
În domeniul social, liberalii prognozează un salariu de ba­ză minim brut pe țară de 600 de lei, și de 1.800 lei pentru salariul mediu brut. Până în 2012. De asemenea, până la sfârșitul respectivului an punctul de pensie va fi de 60% din salariul mediu brut, iar pensiile pentru agricultori ar crește cu un procent similar.

Domeniul sensibil al infrastructurii i-a determinat pe liberali să pluseze cel mai mult la masa voturilor electorale: 2.110 kilometri de autostrăzi și drumuri în valoare de 18,8 miliarde de euro. La pokerul electoral, PNL a mai aruncat pe hârtie reabilitare a 6.000 de km de drumuri naționale și expres, investiții de 7,4 miliarde de euro. Pe post de firfirici electorali mai figurează reabilitarea unor tronsoane de cale ferată și a centurii feroviare a Capitalei, extinderea aeroportului Otopeni și crearea unui nou aeroport în București. În total, din calculele liberalilor, în următorii patru ani, investițiile în proiecte de infrastructură ar trebui să ajungă la 25,73 miliarde euro.
220 de milioane de euro a promis deja Călin Popescu Tăriceanu din postura de viitor șef de cabinet, pentru extinderea programului de locuințe sociale. De asemenea, fondurile alocate de la buget pentru programele de construcții de locuințe - nu doar pentru cele sociale ? ar urma să se dubleze, inclusiv fondurile destinate subvenționării do­bân­zilor la creditele ipotecare. Liberalii își mai propun reabilitarea locuințelor din cartierele defavorizate, în special cele de romi. La nivel rural, PNL are ca țintă extinderea rețelelor de alimentare cu apă și de electricitate. Pentru tineri, liberalii au inclus în programul de guvernare o prevedere care se referă la ?dezvoltarea de locuințe comunitare flexibile și inovatoare?, fără a intra în detalii.
Cele 220 de milioane promise de actualul premier nu sunt singurele cifre cu care liderul PNL s-a angajat să le cheltuiască pentru binele electoratului. Ultimele măsuri votate de guvern vor fi deconate de viitorul cabinet și angrenează pentru următorii patru ani sume de ordinul a 10 miliarde de euro fără a se preciza în mod clar sursa de finanțare.
Oferta PD-L
Pensiile și salariile îi apropie pe cei din PD-L de principalii competitori electorali. Democrat-liberalii şi-au stabilit cea mai ambițioasă ţintă, un salariu mediu de 905 euro şi o pensie de 405 euro până în 2012. Tot ei anunță intenția de construire a 1300 kilometri de autostradă şi alocarea a câte 6% din PIB pentru educaţie şi sănătate.
Partidul condus de Emil Boc propune, la rândul său, păstrarea cotei unice de impozitare de 16% pe venit și profit. PD-L explică în programul de guvernare că va menține cota unică de impozitare directă a venitului personal și a profitului corporativ, ?în scopul asigurării unui avantaj fiscal comparativ la nivel european, care să atragă factori externi de creștere economică?. De scutiri de impozite ar urma să beneficieze întreprinzătorii care reinvestesc profitul în utilaje, echipamente și teh­no­logii, în limita a 20% din profit. Pentru cei din sectorul agricol, programul PD-L susține punerea în practică a unei accize scăzute pentru motorină la 21 euro/tona.
Salariu minim brut de 50% din salariul mediu, cam 1.500 de lei, salariu mediu brut de 3.023 de lei în 2012 sunt mesajele cu care PD-L speră să obțină cât mai multe voturi. Potrivit programului PD-L punctul de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut, iar pensia va fi de 405 euro în 2012. Alocația pentru copii va fii de 100 lei, iar indemnizația de somaj ar urma să se acorde diferențiat în funcție de fluctuația cererii și ofertei de pe piața muncii. Pentru mame cu copii până în doi ani, programul PD-L prevede o indemnizație de 85% din ve­niturile profesionale brute realizate de părinte, dar nu mai mult decât salariul mediu brut pe economie și nici mai puțin de 600 de lei.
1.300 km de autostradă, reabilitarea drumurilor naționale și a 10.000 de km de drumuri județene precum și construirea a 41 de șosele de centură figurează la loc de cinste în programul democrat liberal. Alte punct de program care se pot regăsi și la rivalii din PNL, vorbesc despre reabilitarea căilor ferate, dar și despre modernizarea si extinderea aeroportului Otopeni.
În domeniul locativ, democrat-liberalii marșează pe ideea extinderii infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare în toată țara, precum și pe clarificarea regimului proprietății. Pedeliștii nu uită să puncteze în propriul program de guvernare, necesitatea construirii de locuințe sociale la nivel național, care ar urma să fie acordate în primă instanță în regim de închiriere. Pentru tineri, liderii pedeliști promit atribuirea de facilități în cazul aciziționării unei case, precum și subvenționarea dobânzii pe un an, în cazul creditelor pentru achiziția de mobilă și electrocasnice procurate în primul an de căsnicie.
Cuvinte mari la UDMR
Programul electoral al UDMR se axează în general pe două teme importante: modernizarea Transilvaniei și autonomia. De altfel, titlul programului ?Împreună pentru Transilvania?, pare a se referi numai pentru locuitorii acestei zone. Printre măsurile prevăzute de Uniune se numară dezvoltarea infrastructurală și economică a teritoriilor locuite de către maghiari, în special a secuimii, stabilirea unei politici bugetare care să ofere suport real co­mu­nităților minoritare și autorităților locale, simplificarea reglementărilor privind întreprinderile mici și mijlocii, reducerea biro­cra­ției aferente prin identificarea și suspendarea a cel puțin 25 de autorizații considerate redundante. În domeniul agriculturii programul Uniunii propune integrarea treptată a agriculturii într-un program complex de dezvoltare rurală, în care producția este completată de îndeplinirea unor sarcini legate de protecție a mediului înconjurător, cu protecția valorilor ecologice ale peisajului în așa fel încât noile obligații să ofere concomitent și o sursă de venit. De asemenea, UDMR prevede pro­tecția sporită a pădurilor, silvicultura sustenabilă și programe de împădurire. Cum vor fi îndeplinite concret aceste obiective? Reprezentanții UDMR evită să spună până nu vor ajunge din nou la guvernare.
Programul PNG, clonă după cel al PD-L
Oferta electorală a PNG pare că și-a găsit muza ideală în cel al PD-L. Numit ?ABC, Adevăr, bunăstare şi credinţă?, documentul cu care penegiştii vor să acceadă la guvernare preia idei întregi din programul de guvernare al formaţiunii lui Emil Boc, ?Gândim altfel? atunci când e vorba sănătate, educaţie, reformă constituţională sau infrastructură. ?Alocarea a 6% din PIB conform Pactului Naţional pentru Educaţie?, 6% din PIB pentru sănătate, ?Obţinerea de performanţă în cercetare? ? PNG, finalizarea austrăzii Nădlac-Constanţa, a celei Braşov-Borş şi construcţia autostrăzii Târgu-Mureş ? sunt doar câteva din dezideratele comune legate de infrastructură a celor două formaţiuni, la care se adaugă privatizarea companiei Tarom. ?Obţinerea de rezultate în lupta anti-corupţie?, ?întărirea autorităţii CSM?, ?renovarea şi valorificarea monumentelor istorice?, ?susţinerea şi promovarea actelor culturale? ale comunităţilor româneşti din diaspora sunt ideile empatice împărtășite de ambele partide. Până și forma de stat promovată de PD-L, republica prezidențială cu parlamenta unicameral, este susținută de PNG.
PRM promite naţionalizări
Piesa de rezistență a programului PRM pentru parlamentare pare fi reprezentată de procedura naționalizărilor. Candidații săi promit naționalizarea BCR, a Romtelecom și Petrom, urmate de procese similare în cazul Poştei Române și a altor companii trecute prin metoda privatizării. Cu un discurs justuțiar,anti-corupție demonetizat, iar cel naționalist uzat, fără un program economic pus la punct, PRM are tote șansele de a pierde lozul pentru Parlament.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close