În acest moment, Opoziţia, dacă ar fi unită în adevăratul sens al cuvântului, ar putea să adune 138 de voturi, însă niciunul dintre partidele aflate de partea aceasta a Parlamentului nu acceptă colaborarea.
Putem vorbi, de exemplu, de un scenariu USR - Forța Dreptei - Reper - UDMR. Acesta ar presupune adunarea a 125 de semnături, doar dacă şi UDMR vrea să intre în acest joc. Numai că Uniunea a negociat amendamente cu cei din Coaliţie şi chiar dacă nu pare mulţumită de rezultat nu vrea să semneze, aşa că este un scenariu extrem de greu de realizat.
Dacă luăm varianta AUR - Forța Dreptei - Reper - UDMR, ne lovim de acelaşi obstacol, al reprezentanţilor comunităţii maghiare care preferă să bată palma cu PSD şi PNL, deşi nu mai fac parte din Coaliţie.
Chiar dacă, în ipoteza puțin probabilă, că ar convinge Forța Dreptei, REPER și UDMR să i se alăture, AUR nu ar reuși să adune decât 106 semnături, ceea ce ar fi insuficient.
Pentru ca o moțiune de cenzură să treacă este nevoie de minimum de 234 de voturi pentru. PSD-PNL împreună cu minorități naționale, care votează în mod tradiţional cu partidele din Guvern, au o majoritate confortabilă de 276 de voturi, din totalul de 466 de parlamentari.
Dar, care este acum stadiul moţiunilor de cenzură anunţate? AUR a anuntat pe 20 septembrie, că vrea ca moţiunea pe care o depune să fie semnată şi de USR. Numai că până acum a reuşit să adune doar 52 de semnături: 42 din partid şi restul de la neafiliaţi.
Pe de altă parte, cei de la Reper, care au anunţat moţiunea pe 21 septembrie, au reuşit să strângă doar 11 semnături. Au refuzat să ceară şi de la AUR, iar de la USR nu au adunat niciuna.
De altfel, USR a şi renunţat la ideea unei moţiuni de cenzură şi a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională proiectul pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea.