Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu şi liderul Partidului Conservator, Daniel Constantin au semnat, luni, 10 ianuarie, protocolul de colaborare prin care se constituie Alianţa de Centru-Dreapta. Liderii celor două formaţiuni s-au reunit separat în cursul dimineţii pentru a aproba documentul. Alianţa urmează să fie înregistrată la Tribunal.
Anterior semnării documentului, Consiliul Naţional al PC a aprobat, cu unanimitate de voturi, ruperea protocolului cu PSD şi validarea alianţei cu PNL. La rândul lor, reprezentanţii Delegaţiei Permanente a PNL au aprobat realizarea alianţei cu PC, înregistrându-se trei voturi împotriva încheierii acesteia.
Conform unor surse liberale citate de Agerpres, cei trei liberali care s-au opus încheierii alianţei sunt liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban şi deputatul Adriana Săftoiu.
Liderii PNL şi PC semnează protocolul de colaborare
Crin Antonescu: Sunt onorat să fiu coleg cu cei din PCDupă semnarea protocolului, liderii celor două partide au susţinut câte o declaraţie de presă în care au explicat pe scurt care este motivul constituirii Alianţei şi care sunt planurile pentru următorii ani. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a catalogat înfiinţarea Alianţei drept o acţiune politică benefică pentru momentul actual.
Liderul liberal a ţinut să precizeze că la baza acestui protocol au stat compatibilitatea programatică şi doctrinară a celor două partide.
"Sunt onorat să fiu în această formulă coleg cu oamenii din Partidul Conservator", a mai spus Antonescu.
Crin Antonescu, despre alianţa cu PC
Daniel Constantin: Parteneriatul, benefic pentru ambele partidePreşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat, după semnarea protocolului, că alianţa nou formată reprezintă o aşezare doctrinară clară a partidului pe care îl conduce ca forţă de dreapta. Totodată, constituie o coagulare a forţelor de dreapta din România.
!Această alianţă, ca şi previzibila alianţă cu PSD nu face altceva decât să răspundă nevoilor cetăţenilor în momentul de faţă", a declarat Daniel Constantin.
Liderul PC a mai precizat că ACD care are la bază un set de măsuri pe care cele două formaţiuni s-au angajat să le susţină în perioada următoare.
"Sunt convins ca parteneriatul cu PNL va fi benefic pentru ambele partide", a mai spus preşedintele PC.
Daniel Constantin, despre alianţa cu PNL
Prevederile protocolului de colaborare dintre PNL şi PCProgramul stabilit împreună cu PNL cuprinde măsuri pentru care Partidul Conservator a militat în ultimii ani, precum neimpozitarea profitului reinvestit, reduceri fiscale pentru agenţii economici care îşi plătesc la timp taxele şi impozitele, precum şi TVA de 5% pentru alimentele de bază.
Protocolul stabileşte, printre altele, ca cele două formaţiuni să aibă candiaţi comuni la alegerile din 2012 şi 2016. Conflictele publice între membrii partidelor, precum şi atacurile publice împotriva unor colegi sau a unui partid din Alianţă nu sunt permise, iar partidele membre ale Alianţei nu vor iniţia sau accepta trecerea de la un partid la altul a membrilor celor două partide.
Protocolul prevede totodată că cele două partide vor forma în ambele Camere ale Parlamentului grupuri parlamentare comune, până la următoarele alegeri parlamentare, cu excepţia situaţiei în care Consiliul Naţional de Conducere decide altfel.
Vezi aici protocolul Alianţei de Centru-DreaptaÎn privinţa alegerilor locale, cele două partide membre ale Alianţei vor participa la cu candidaturi proprii.
"În cazul în care Alianţa va participa cu candidat comun la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti acesta va fi un membru al PNL, cu excepţia situaţiei în care o persoană care este membru PC la data semnării prezentului protocol va fi mai bine plasat în sondajele de opinie", prevede protocolul de colaborare.
Denumirea integrală a Alianţei este "Alianţa de Centru - Dreapta Partidul Naţional Liberal-Partidul Conservator", iar cea prescurată "ACD". Semnul permanent şi semnul electoral al alianţei este o săgeată înscrisă în pătrat sub care se află denumirile prescurtate ale celor două partide PNL-PC.
Protocolul semnat luni este valabil până la data de 31 decembrie 2016 şi poate fi prelungit cu încă cinci ani prin acordul părţilor.