Antena 3 CNN Politică Q&A. Fost ministru al Apărării: România poate fi atacată cu arme nucleare de către Rusia

Q&A. Fost ministru al Apărării: România poate fi atacată cu arme nucleare de către Rusia

1 minut de citit Publicat la 21:30 17 Oct 2015 Modificat la 21:30 17 Oct 2015
dobritoiu.jpg
Foto: Agerpres
România se află într-o poziţie cheie în ecuaţia geo-strategică mondială. Apărată de SUA şi NATO, cu Rusia aproape de graniţă. Dar cât de vizată este, de fapt, România, de pericolul rus? Ameninţările Rusiei nu mai sunt unele voalate, ci unele explicite. Parteneriatul strategic al României cu SUA îi stă în gât lui Vladimir Putin şi acesta nu este un om care să se rezume la diplomaţie. 
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de sâmbătă a emisiunii Q&A, realizată de Alessandra Stoicescu, la Antena 3.

Fost ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a explicat că retorica lui Vladimir Putin se încadrează într-o logică de război rece. 

 
"Retorica lui Putin nu este nouă, este una de tip război rece. Aş vrea să le împrospătăm memoria cu extinderea NATO. Când NATO s-a extins, după ultimul val de extindere, când am devenit şi noi aliaţi, înalţii oficiali de la Moscova au declarat că România va deveni ţintă în planificarea armamentelui greu din Rusia. Adică putem să fim atacaţi oricând nuclear. E clar că domnul Putin vrea să mascheze unele probleme uriaşe economie grave."
 
"Putin adoptă aceeaşi linie de gândire ca Stalin. El face ce crede el că este bine pentru popor, nu ceea ce este chiar bine pentru rus."
 
Dobriţoiu a adăugat că NATO a demonstrat, prin acţiunile sale, că are un caracter defensiv dar Rusia nu a vrut să vadă.
 
"NATO s-a angajat ca, pe etapele de extindere, cu noile ţări, să nu angajeze infrastructura de comandă a NATO, ca semn de bunăvoinţă către Moscova, care să demonstreze că alianţa are caracter defensiv. Ce a făcut Putin? Ne-a ameninţat, prin interpuşi, că vom deveni adversar strategic al Rusiei."
 

×
x close