Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, a fost reales duminică, pentru a treia oară consecutiv, în funcţia de preşedinte al Organizaţiei judeţene PNL de 1.489 de liberali băcăuani, conform Mediafax.
Delegaţii la conferinţă au mai ales, prin vot direct, nouă vicepreşedinţi, între care parlamentarii Ionel Paler, Dragoş Luchian, Viorica Marcu, Nicu Marcu şi primarul Comăneştiului, Viorel Miron, precum şi pe cei 19 membri ai Biroului Politic Judeţean PNL Bacău, desemnaţi pentru un mandat de patru ani.
Menţionând, într-un raport prezentat verbal, principalele sale trei realizări în mandatele anterioare, "înlăturarea definitivă a unei mafii locale pentru care se părea că nu există antidot, propunerea şi realizarea unor proiecte viabile ce au demonstrat eficienţa administraţiei în ultimii nouă ani, precum şi situarea PNL Bacău în rândul primelor trei organizaţii ale partidului în alegerile locale şi parlamentare", Romeo Stavarache a susţinut că va pune la baza activităţii sale ca politician şi administrator al Bacăului aceleaşi trei direcţii - "credinţă, educaţie, sănătate" - spre care şi-a îndreptat atenţia, în mod special, şi în anii anteriori.
"Trebuie să construim o stare de spirit clară, evidentă, a PNL atât în judeţ, dar şi în România, care să tenteze electoratul, prin valorificarea atributelor liberalismului", a spus Stavarache. El le-a cerut liberalilor să nu mai admită "compromisuri din politicianism".
"Deşi s-au schimbat multe lucruri în politica românească, din păcate, sunt încă mulţi politicieni transpartinici care numai bine nu fac României. Trădătorii vor fi trădători indiferent pe cine trădează", a opinat Stavarache, menţionându-l pe fostul senator şi ministru Gabriel Berca, despre care a spus că "nu mai are ce căuta în politică".
El a adăugat însă că deşi este "supărat" pe ceea ce se întâmplă în politica românească, apreciază că, în contradicţie chiar cu propria sa concepţie iniţială, "USL este singura forţă politică viabilă care a crezut şi a contribuit la distrugerea unui sistem".
"Sunt de acord să facem administraţie împreună cu PSD în condiţii de colaborare corectă, pe principii. Mi-aş dori ca proiectele, programele gândite împreună în USL să devină vizibile, să schimbe în bine viaţa oamenilor din România, dar dacă vom face mai mult decât este necesar, va fi grav pentru ideea de liberalism", a afirmat Stavarache.
El le-a cerut liberalilor să nu dea drept lider în viitoarea regiune "un baron local format în perioada comunistă", dar a evitat să nominalizeze, spunând doar că "ştiu ieşenii despre cine este vorba".
Liderul PNL Bacău a lansat apoi îndemnul de a se da "startul campaniei electorale pentru a da României un preşedinte liberal, Crin Antonescu".
"Nu trebuie să aşteptăm alegerile europarlamentare, aşa cum doresc unui politicieni din USL, pentru a vorbi, abia apoi, de viitoarea candidatură. Corect şi necesar pentru noi liberalii este să începem de pe acum munca de prezentare şi susţinere prin activităţi intense şi directe a candidaturii lui Crin Antonescu", a subliniat Stavarache.
La lucrările conferinţei Organizaţiei Judeţene PNL Bacău au fost invitaţi şi au participat ministrul Finanţelor Publice, vicepremierul Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, europarlamentarii Norica Nicolai şi Cristian Buşoi, vicepreşedintele PNL Cristian Adomniţei, precum şi viceliderul grupului liberal din Camera Deputaţilor Andrei Gerea.
Varujan Vosganian a apreciat că PNL a devenit puternic prin "loialitate şi dârzenie", deşi adversarii politici au folosit împotriva sa "metode şi acţiuni incorecte". El a indicat drept obiective importante ale liberalilor pentru perioada următoare "conservarea participării la o guvernare guvernare eficientă, câştigarea alegerilor prezidenţiale" şi redarea către români a sentimentului de apartenenţă la un proces ce duce către dezvoltare, înlăturând pe cel al deznădejdei ce marchează pe mulţi locuitori ai ţării".
Statisticile arată că organizaţia judeţeană a PNL Bacău a fost mereu pe un trend ascendent în ultimii ani. Dacă înainte de alegerile din 2004, când PNL Bacău avea altă conducere, liberalii înregistrau în judeţ doar 12 primari, după alegeri locale din 2012 şi-au adjudecat 32 de primării, acoperind ca număr de populaţie peste jumătate din judeţ. De asemenea, de la un deputat şi un senator, în prezent are patru deputaţi şi doi senatori.