Antena 3 CNN Politică România trebuie să-i trimită Ursulei von der Leyen până la 30 august două nume pentru comisarul european

România trebuie să-i trimită Ursulei von der Leyen până la 30 august două nume pentru comisarul european

marcel ciolacu facebook
Marcel Ciolacu are de ales între Victor Negrescu (în foto), Mihai Tudose și Vasile Dâncu. Sursa foto: Marcel Ciolacu Facebook
25 Iul 2024   •   15:41

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a cerut ţărilor membre, într-o scrisoare trimisă joi, ca până la 30 august să propună fiecare câte doi candidaţi - un bărbat şi o femeie - pentru postul de comisar european în viitorul executiv comunitar, informează France Presse. Pentru România, propunerile vor fi trimise de premierul Marcel Ciolacu. Acesta a declarat miercuri seara că nu intenționează să îl propună pentru funcție pe Klaus Iohannis

Fiecare strat membru al UE are câte un membru în Colegiul comisarilor europeni, care formează conducerea politică a executivului european pentru cei cinci ani de mandat.

Reconfirmată săptămâna trecută pentru al doilea mandat de preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că doreşte ca fiecare ţară să propună un bărbat şi o femeie pentru a ocupa funcţia de comisar european ce revine statului respectiv.

''Singura excepţie atunci când un comisar în exerciţiu rămâne'' şi în viitorul executiv UE, a explicat politiciana germană, care a accentuat că obiectivul este ca în Colegiul comisarilor să existe paritate între bărbaţi şi femei.

Ursula von der Leyen doreşte să înceapă interviurile cu candidaţii la jumătatea lunii august. Fiecare dintre candidaţii selecţionaţi va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, după care întreaga Comisie va trebui să obţină votul eurodeputaţilor, informează Agerpres.

Mai mulţi comisari europeni ar dori să rămână şi în viitoarea Comisie, aşa cum este cazul grecului Margaritis Schinas, al belgianului Didier Reynders şi a olandezului Wopke Hoekstra. Acesta din urmă este susţinut oficial de guvernul olandez.

Premierul irlandez Simon Harris l-a propus ca viitor comisar european pe fostul său ministru Michael McGrath, dar nu a propus şi o femeie.

În unele ţări, ca Belgia şi Franţa, situaţia este complicată de absenţa unui guvern cu atribuţii depline.

La finalul lunii iunie, preşedintele Emmanuel Macron declarase la Bruxelles că doreşte să îl păstreze pe actualul comisar european Thierry Breton şi în viitoarea Comisie.

Negocierea pentru portofoliul care urmează să revină României este purtătă pe mai multe direcții, atât de premierul Marcel Ciolacu cât și de președintele României Klaus Iohannis. Decizia finală aparține premierului, care trimite propunerea de comisar la Bruxelles.

România vizează un post de comisar cu atribuții în zona economică, însă sunt luate în calcul și alte variante. Astfel, posibilele portofolii ar fi cel economic, cel pentru extindere, precum și un portofoliu în zonă apărării, cu condiția ca acesta să fie ocupat de președintele Klaus Iohannis, al cărui nume încă este vehiculat în cercurile politice de la Bruxelles.

Recent, vicepreședintele şi europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, declara la Antena 3 CNN că președintele Klaus Iohannis își dorește să ocupe un portofoliu de comisar, iar dacă și-ar dori, îi e greu să creadă că l-ar desemna Marcel Ciolacu: „Mi-e greu să cred că domnul Ciolacu îl va desemna pe domnul Iohannis. Așa zic eu, că mi-e greu să cred”.

Surse guvernamentale au delcarat pentru antena3.ro că sunt două nume principale pe care premierul Marcel Ciolacu le-ar putea propune pentru postul de comisar. Acestea sunt Mihai Tudose, dacă România obține portofoliul pentru economie și Victor Negrescu, dacă ne revine portofoliul pentru extindere. De asemenea, surse din PSD susțin că un post de comisar este vizat și de actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.


Însă între jurişti există o dezbatere dacă această nominalizare îi revine şefului statului francez, în contextul în care recentele alegeri legislative din Franţa nu au dus la o majoritate în parlament, ceea ce împiedică formarea unui nou guvern.

Marţi, Emmanuel Macron şi-a anunţat intenţia de a numi noul guvern înaintea încheierii Jocurilor Olimpice de la Paris, adică până la ''jumătatea lunii august''. 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close