Antena 3 CNN Politică România susține angajamentele internaționale la ONU: sprijin pentru Afganistan, Ucraina și combaterea creșterii nivelului mării

România susține angajamentele internaționale la ONU: sprijin pentru Afganistan, Ucraina și combaterea creșterii nivelului mării

luminita odobescu ministrul afacerilor externe la onu
Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ca membru în delegația condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Sursă foto: Facebook MAE
de Claudia Popovici    |    26 Sep 2024   •   17:05

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a participat, miercuri, la segmentul la nivel înalt al celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), ca membru în delegaţia condusă de preşedintele Klaus Iohannis. Cu acest prilej, România s-a alăturat Germaniei, Olandei, Canadei, Australiei şi altor parteneri internaţionali în lansarea unei iniţiative destinate antrenării răspunderii celor responsabili de încălcarea Convenţiei privind Eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW) în Afganistan. De asemenea, a fost reconfirmat şi sprijinul pentru Ucraina, iar ministrul Odobescu a făcut un apel şi pentru cooperare şi solidaritate pentru gestionarea creşterii nivelului mării şi a ameninţărilor existenţiale asociate, informează Agerpres. 

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Luminiţa Odobescu a participat la evenimentul găzduit de către ministrul Afacerilor Externe german, Annalena Baerbock, pe tema drepturilor femeilor şi fetelor în Afganistan. De asemenea, ministrul Odobescu a mai participat la cea de a doua reuniune a Compactului pentru Ucraina, găzduită de către preşedintele SUA Joe Biden, cu participarea preşedintelui Volodimir Zelenski şi a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu această ocazie, reprezentanţii statelor participante au adoptat o declaraţie de reconfirmare a sprijinului comunităţii internaţionale pentru Ucraina, cu precădere din perspectiva susţinerii pentru procesul de redresare economică şi reconstrucţie.

Tot miercuri, oficialul român a participat la reuniunea Adunării Generale la nivel înalt pe tema creşterii nivelului mării şi a ameninţărilor existenţiale asociate. În cadrul alocuţiunii, a făcut un apel la cooperare şi solidaritate pentru gestionarea acestui fenomen, cu implicaţii directe pe dimensiunea umanitară, securitate şi bunăstare, a precizat MAE.

Luminiţa Odobescu a reliefat angajamentul României, inclusiv din perspectiva calităţii de campion al Coaliţiei pentru abordarea creşterii nivelului mării şi a ameninţărilor sale existenţiale.


Programul ministrului a inclus şi o serie de întrevederi bilaterale. În cadrul discuţiilor cu ministrul Afacerilor Externe al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, Odobescu a reconfirmat sprijinul României pentru un angajament mai puternic al UE în raport cu statele din Consiliul de Cooperare al Golfului.

Ea a avut o întrevedere bilaterală şi cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Mustafa, ministru al Afacerilor Externe. Cei doi oficiali au evocat relaţiile tradiţionale româno-palestiniene, oficialul român asigurând că sprijinul pentru consolidarea instituţiilor palestiniene va continua şi pe viitor, inclusiv ca parte a eforturilor internaţionale în sprijinul Autorităţii Palestiniene. Totodată, ministrul Odobescu a reliefat sprijinul umanitar acordat civililor palestinieni în contextul crizei din Fâşia Gaza, Mohammad Mustafa exprimând aprecierea pentru demersurile părţii române.

De asemenea, ministrul Odobescu a avut o întâlnire cu ministrul de stat pentru cooperare internaţională al Qatarului, Lolwah Al-Khater. Cei doi demnitari au evaluat stadiul relaţiilor bilaterale, subliniind necesitatea dinamizării dialogului economic şi sectorial în formatele de cooperare consacrate.

Luminiţa Odobescu a avut şi o scurtă discuţie cu ministrul Afacerilor Externe din Statul Kuweit, Abdullah Ali Al-Yahya, pe subiecte de interes comun, din perspectiva consolidării relaţiilor bilaterale. Au fost discutate şi aspecte de securitate din vecinătatea celor două state.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close