Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a vorbit în emisiunea „100 de minute”, de la Antena 3, despre problema deșeurilor din România și despre fapul că în țară ar trebui să se practice colectarea selectivă.
Realitatea este sumbră: şase milioane de tone de deşeuri sunt depozitate anual în România. Din această cantitate uriaşă, doar 5 la sută se reciclează. Suntem în al doisprezecelea ceas, iar consumatorii, reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale cât şi administratorii de depozitare a deşeurilor pot, împreună, să îndrepte situaţia. Sau, riscăm să fim sancţionaţi prin procedura de infridgement care a fost deja declanşată de UE faţă de ţara noastră. La ministerul Mediului se lucrează la Planul naţional de gestionare a deşeurilor.
„În lege se spune că trebuie să facem colectare selectivă, iar cei care încheie un contract cu operatorul trebuie să îl controleze ca acesta să colecteze selectiv. Să implementeze împreună acest program de colectare selectivă. De astăzi, trebuie să ne implicăm. Sănătatea cetățeanului trebuie să primeze pentru noi și să trăim într-un mediu curat”, a precizat Grațiela Gavrilescu.
„Al 12-lea ceas a trecut și suntem deja în al 13-lea. România trebuie să își atingă cotele de țară extrem de repede. Cu toate eforturile pe care Ministerul Mediului le-a întreprins în ultimele trei luni, depozitele au început să crească. În toate discuțiile pe care le-am avut și la Bruxelles, am spus că inclusiv legislația din România trebuie să se schimbe pentru a-i ajuta pe toți care au implementat proiecte prin absorbție pe fonduri europene pentru managementul dejeurilor. S-au constatat deficiențe și noi trebuie să îi ajutăm. Eu sper ca de acum să fim în stare să începem să reparăm fiecare greșeală pe care am făcut-o”, a mai precizat ministrul Mediului.
Un bucureştean aruncă zilnic mai mult de un kilogram de gunoi. La grămadă. Colectarea selectivă nu funcţionează în mai toate oraşele din România. La cele trei gropi de gunoi din Ilfov şi Capitală ajung un milion de tone de deşeuri, anual. Locuitorii din zonă se plâng tot mai mult de aerul irespirabil şi apa poluată. S-au dat amenzi şi. cam atât. Comisia Europeană, însă, nu ne mai acceptă scuzele, aşa că riscăm amenzi exorbitatante. Pe care le vor plăti cetăţenii.