Antena 3 CNN Politică România speră la Schengen terestru în 2024. Predoiu s-a întâlnit cu ministrul austriac Karner: „Am demonstrat cu argumente logice”

România speră la Schengen terestru în 2024. Predoiu s-a întâlnit cu ministrul austriac Karner: „Am demonstrat cu argumente logice”

profimedia-0861755734
Ministrul de interne Cătălin Predoiu a avut convorbiri cu omologul său austriac, înaintea ședinței JAI unde se va discuta despre aderarea României și Bulgariei la Schengen terestru. Foto: Profimedia Images
08 Oct 2024   •   14:28

O ședință a Consiliului JAI va avea loc joi, urmând a fi discutată situația României și Bulgariei, după aderarea la Schengen aerian și maritim. În ședință va fi pusă în discuție și posibila aderare a celor două țări și cu granițele terestre, însă o decizie nu va fi pe ordinea de zi, anunță ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. Potrivit ministrului, aderarea deplină la Schengen s-ar putea realiza până la finalul anului. Acesta a purtat discuții inclusiv cu omologul său din Austria, țară care încă se opune.

„În perioada 2-5 octombrie am avut o serie de întâlniri la Viena, Praga și Munchen pentru promovarea intrării României în Spațiul Schengen cu frontiera terestră în anul 2024. Am avut întâlniri cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, ministrul ceh de interne, Vit Rakusan, ministrul bavarez de interne, Joachim Hermman, precum și cu ministrul austriac de finanțe, nominalizat viitor comisar european pentru afaceri interne, Magnus Brunner.

Am insistat în aceste discuții pe meritele și rezultatele României în protejarea frontierelor naționale și ale UE, combaterea migrației iregulare și ilegale și aplicarea impecabilă a tuturor sistemelor și codurilor Schengen. Am demonstrat cu argumente logice, dar care țin și de realitatea din teren, că decizia privind intrarea României în Schengen cu frontierele terestre trebuie luată în 2024”, se arată într-un comunicat de presă al MAI.

Ministrul Predoiu transmite că „România va continua să întărească securitatea frontierelor sale, suntem pregătiți să aplicăm toate procedurile Schengen, inclusiv controale la frontieră atunci când situația o impune, atât în prezent, cât și în perspectivă, după intrarea României în Schengen și cu frontiera terestră.”

„După cum știm, anul trecut, România a intrat în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Decizia Consiliului European a fost însoțită de o serie de măsuri adiacente de întărire a controlului la frontieră și operare a codurilor și sistemelor Schengen, pe care, Ministerul Afacerilor Interne le-a îndeplinit complet, impecabil. Ministerul Afacerilor Interne va continua să desfășoare demersuri diplomatice intense pentru atingerea obiectivului Schengen inclusiv cu frontierele terestre”, spune ministrul.

Predoiu: Sunt convins că în Consiliul JAI de joi vom primi semnalelel pentru care am muncit 

„Sunt convins că în Consiliul JAI din 10 octombrie vom primi semnalele pentru care am muncit permanent, astfel încât să se deschidă perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024”, spune ministrul Predoiu.

În consiliul JAI din 10 octombrie se va discuta Eurobarometrul Schengen, adică situația din toate țările membre Schengen, fără ca pe ordinea de zi să fie luarea unei decizii.

„Am acționat diplomatic pentru ca în acest Consiliu să primim semnale puternice de sprijin pentru luarea unei decizii pozitive până la finalul acestui an. În alte cuvinte pentru ca acest Consiliu să fie unul pregătitor. Sunt în permanent contact cu președinția ungară, cu Comisia Europeană și cu miniștrii de interne din statele UE pentru a ne promova obiectivul. Declarația comisarului Ylva Johansson, pe care o salut, făcută în această dimineață prin care susține că România trebuie să intre în Schengen cu frontiera terestră în 2024 este un prim pas în acest sens. În același timp, ministerul va comunica detaliile tehnice ale întâlnirilor pe care le-am avut recent la Viena, Praga și Munchen”, se mai arată în comunicatul citat.

 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close