Antena 3 CNN Politică Predoiu laudă succesul României și cere aderarea la Schengen: „România a demonstrat că securizează frontierele europene”

Predoiu laudă succesul României și cere aderarea la Schengen: „România a demonstrat că securizează frontierele europene”

indicator intrare spatiu schengen luxembourg
România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, transmite MAI. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    18 Sep 2024   •   18:19

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut, miercuri, o întâlnire de lucru în sistem videoconferință cu ministrul de Interne ungar, Sándor Pintér. Discuţiile au fost axate pe subiecte de interes comun privind gestionarea migrației și securizarea frontierelor, dar şi demersurile României de finalizare a dosarului Schengen, transmite instituția, printr-un comunicat de presă.

„Ministrul Predoiu a mulțumit pentru poziția constantă și consecvența părții ungare în ceea ce privește subiectul aderării României la spațiul Schengen. A evidențiat că acesta este un moment extrem de important în ceea ce privește cea de-a doua etapă a aderării la spațiul Schengen – eliminarea controalelor la frontierele interne terestre.

România a demonstrat că securizează frontierele europene la un nivel înalt, aplică toate regulile și legislația Schengen, folosește toate sistemele europene, eliberează vize Schengen și nu a înregistrat nicio sincopă de la momentul eliminării controalelor la frontierele aeriene și maritime, la 31 martie 2024.

A fost, de asemenea, evidențiat nivelul deosebit de avansat de pregătire a României pentru operaționalizarea viitorului sistem de informații european, Sistemul de Intrare/Ieșire, și faptul că România reprezintă un „standard de vârf în aplicarea prevederilor Schengen”.

Ministrul Pintér a reafirmat susținerea Ungariei, inclusiv din perspectiva calității sale de președinție în exercițiu a Consiliului, pentru finalizarea procesului de aderare a României în cursul acestui an, prin facilitarea discuțiilor în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne.

S-a convenit menținerea strânsă a cooperării pe acest subiect și continuarea discuțiilor pentru atingerea obiectivului cât mai curând posibil", transmite Ministerul Afacerilor Interne. 

România a ajuns să fie dată ca exemplu pozitiv în presa din Germania, după ce Berlinul a suspendat Schengen

Presa germană urmărește îndeaproape extinderea controalelor la toate graniţele Germaniei, controale care au început de la miezul nopții de duminică spre luni şi vor fi puse în aplicare timp de șase luni. Jurnaliștii din Germania au dat ca exemplu România, care luptă pentru deschiderea granițelor, integrarea în spațiul Schengen, toate astea în timp ce a reușit să rezolve problema migrației.

Mai multe publicații din Germania, printre care și Die Welt, scriu despre decizia Germania de a introduce controale la frontiere și compară situația cu cea a României, țară care speră ca până la finalul anului să intre în Spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

„Acum există, aşadar, controale constante la frontieră pentru a face față imigrației ilegale. O măsură căreia factorii de decizie de la Berlin au încercat să-i reziste în ultimii zece ani. Totul s-a terminat, de acum încolo se vor efectua controale. Acest fapt nu se datorează presiunii crescute a imigrației sau unei amenințări în creştere din partea terorismului islamist sau unei noi situații juridice, ci este mai degrabă din cauza unui sentiment mai general care predomină în țară și a rezultatelor de la recentele alegeri”, scrie Die Welt.

România duce propria bătălie

Comentând decizia ministrului german de Interne, Nancy Faeser, Die Welt subliniază: „Pare imposibil ca ministrul să demonstreze că există o situaţie de urgență. Și este, de asemenea, îndoielnic că ceva se va schimba în bine pe termen lung. Chiar crede cineva că imigranții și refugiații vor renunța la visul pe care și l-au construit ani de zile de a avea o viață în Germania doar pentru că nişte polițiști vor efectua verificări pe autostrăzi, când doar invocând cuvântul „azil” ar trebui să li se permită intrarea în ţară?

Ceea ce se cere ar fi un efort european. Proceduri de azil în afara UE și decizii rapide. Acorduri cu alte țări vecine, returnări reale, poate după modelul acordului cu Rwanda şi reducerea stimulentelor (…) În comparaţie cu toate acestea, noile măsuri au o influență redusă. Este cu siguranță un pas mic către o mai bună gestionare a imigrației”.

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close