Românii sunt chemaţi duminică la vot. Ei au de ales candidatul care îi va reprezenta în următorii cinci ani, ca şef de stat. Cetăţenii cu drept de vot decid şi dacă vor parlament unicameral şi, de asemenea, dacă sunt de acord cu reducerea numărului de membri ai Legislativului, în cadrul unui referendum care va avea loc în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.
Secţiile de votare s-au deschis duminică la ora 7.00. În patru localităţi din judeţul Prahova, patru secţii s-au deschis cu o jumătate de oră mai târziu pentru că şatampilele presonalizate de votare au ajuns în alte oraşe.
22 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile de duminică, cu patru milioane mai mult decât numărul românilor cu drept de vot. Numărul secţiilor speciale este 3.359. Buletinele de vot din aceste secţii vor fi gestionate de Birourile Electorale Judeţene. Buletinele suplimentare vor rămâne la BEC sub pază şi vor fi trimise în teritoriu numai la solicitare expresă.
O premieră la aceste alegeri sunt şi stampilele personalizate cu numărul judeţului şi al secţiei de votare, existând câte cinci ştampile la fiecare secţie.
Numărul buletinelor de vot în cazul referendumului este dublu faţă de cel în cazul alegerilor prezidenţiale, adică peste 44 de milioane. Alegătorul care doreşte să-şi exercite dreptul de vot la referendum va primi în mod obligatoriu două buletine, tipărite în culori diferite, negru şi albastru. Ele conţin cele două întrebări ale referendumului: ''Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral în România?'', şi ''Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?''.
Aproape 60.000 de poliţişti, jandarmi şi lucrători ai Inspectoratului Special de Urgenţă vor lucra în ziua scrutinului, pentru a preîntâmpina fraudele.
Urnele vor fi deschise între orele 7.00 şi 21.00. Cei care se află duminică în tranzit prin altă localitate pot vota numai în secţiile speciale, abia după ce au declarat în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu mai au de gând să fac acest lucru. Secţiile sunt amplasate în gări, autogări, în campusurile universitare sau în spitale.
La scrutin pot participa şi românii care se află în străinătate. Aceştia pot vota pe baza paşaportului.
Cei imobilizaţi la domiciliu sau în spitale pot solicita deplasarea unei urne mobile pentru a-şi exprima votul. Este nevoie de o cerere către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe raza căruia se află. Atenţie! Solicitarea trebuie făcută cel mai târziu sâmbătă şi trebuie să fie însoţită şi de copii ale actelor medicale, care dovedesc problemele de sănătate.
Antena 3