Antena 3 CNN Politică România, după ZECE ANI DE SCLAVIE. 2008, anul în care ne-am IZBIT cu putere de tsnuamiul crizei economice, chiar dacă Băsescu spunea că nu vom fi afectaţi

România, după ZECE ANI DE SCLAVIE. 2008, anul în care ne-am IZBIT cu putere de tsnuamiul crizei economice, chiar dacă Băsescu spunea că nu vom fi afectaţi

O.P.
3 minute de citit Publicat la 06:10 07 Feb 2014 Modificat la 06:10 07 Feb 2014
România, după ZECE ANI DE SCLAVIE. 2008, anul în care ne-am IZBIT cu putere de tsnuamiul crizei economice, chiar dacă Băsescu spunea că nu vom fi afectaţi
Apucăturile dictatoriale ale lui Traian Băsescu au paralizat activitatea Guvernului în anul 2008. A refuzat nominalizarea Noricăi Nicolai în Cabinetul Tăriceanu, a cerut urmărirea penală pentru opt miniştri şi a folosit în repetate rânduri Curtea Constituţională pentru a-şi atinge interesele.

Profesorii au fost minţiţi de preşedinte că vor primi salarii majorate cu 50%, iar românii au fost păcăliţi că nu vor fi atinşi de criză. Pentru ca tabloul să fie complet, la final de an, Băsescu a călcat din nou în picioare Constituţia pentru a-şi îndeplini visul de a avea un premier marionetă.

Emil Boc avea să execute în următorii ani fiecare ordin de la Cotroceni, iar obedienţa sa a fost plătită de români.

Blocaj total. Aşa arăta România la un an de la integrarea în Uniunea Europeană. Ca o ţară de mâna a doua unde separaţia puterilor în stat era doar o expresie, iar democraţia... un termen abstract. După demisia lui Tudor Chiuariu de la Ministerul Justiţiei, Traian Băsescu a refuzat numirea Noricăi Nicolai invocând mapa profesională a acesteia. Mai exact, aspecte din activitatea sa de procuror în perioada comunistă.

Băsescu a găsit însă o justificare pe care a enunţat-o cu ocazia bilanţului anual al CSM pe care nu l-a ratat nici în 2008.

Pentru a soluţiona criza de la Ministerul Justiţiei, premierul a apelat la arbitrajul Curţii Constituţionale. CCR a făcut însă ca în cele mai multe dintre situaţii jocurile Palatului Cotroceni. Astfel, preşedintele poate refuza o dată, motivat, nominalizarea unui ministru. Mai bine de trei luni, portofoliul a fost condus interimar de Teodor Meleşcanu care a intrat şi el în război cu Băsescu.

Acuzaţiile de minciună au venit după ce Meleşcanu a retrimis la Cotroceni dosarele a opt miniştri pentru care preşedintele cerea începerea urmăririi penale, pe motiv că documentele nu reprezentau dosarul cauzei.

Pe lista lui Băsescu se aflau Adrian Năstase, Victor Babiuc şi Decebal Traian Remeş, toţi trei astăzi după gratii.

Din lotul de opt pentru care Băsescu a cerut urmărirea penală în 2008, Tudor Chiuariu şi Nagy Zsolt au primit recent condamări definitive la închisoare cu suspendare, dosarul lui Codruţ Sereş încă se judecă, iar Paul Păcuraru a fost achitat definitiv.
Criza din 2008 de la ministerul Justiţiei s-a finalizat prin numirea lui Cătălin Predoiu, un tip la fel de obedient ca toţi ceilalţi instalaţi de Băsescu în sistem.

Unul dintre aceştia, Daniel Morar, a anunţat pentru liniştea preşedintelui că dosarul Flota a fost închis. La bilanţul DNA pe anul precedent, Morar spunea senin că toţi inculpaţii au fost scoşi de sub urmărire penală pe motiv că prejudiciul invocat nu există. Cât despre Băsescu...

În primăvară, Băsescu a abandonat pentru câteva zile conflictul cu Guvernul şi restul clasei politice, datorită summitului NATO de la Bucureşti. În contextul anului preelectoral, preşedintele nu a ratat nici o ocazie să facă poze cu cei mai importanţi lideri ai lumii, George Bush şi Vladimir Putin. Poze şi cam atât. Pentru că la nivel decizional, Traian Băsescu nu a contat, iar România nu a avut nici un beneficiu de pe urma  summitului. Anunţul că va fi instalat un scut antirachetă pe teritoriul nostru neacoperit la acea vreme de fapte concrete a avut drept consecinţă iritarea Rusiei. Mai mult, aroganţa cu care preşedintele i-a cerut lui Putin să iasă din logica Războiului Rece a fost o altă gafă de politică externă marca Traian Băsescu.

Lipsei de tact şi diplomaţie ale lui Băsescu  i s-au adăugat incompetenţa în materie de economie. Pe toate a încercat să le acopere prin minciună şi manipulare.

"România nu va fi afectată profund de criza financiară din SUA, pentru că pe piaţa bancară autohtonă nu există, cu o singură excepţie care derulează o activitate foarte scăzută dar pozitivă, filiale ale băncilor americane".
SURSA: RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI

Băsescu îi liniştea pe români, chiar dacă semnalele că fragila economie a României nu va face faţă valului de criză erau clare. Cum însă urmau alegeri parlamentare, iar anul următor prezidenţiale, şeful de la Cotroceni a persistat în înşelăciune. A promulgat senin legea votată în Parlament prin care se măreau salariile profesorilor cu 50%, în pofida avertismentelor premierului că nu sunt bani.

Premierul a amânat prin ordonanţă de urgenţă intrarea în vigoare a acestei măsuri, dar Băsescu îşi făcuse jocurile. A pozat în preşedintele bun care ar mări salarii, dar nu este lăsat.

Şirul urzelilor puse la cale la Palatul Cotroceni a continuat după alegerile parlamentare din toamnă, câştigate din nou de PSD la diferenţă de câteva mandate.

În urma negocierilor subterane purtate de preşedinte cu liderii PSD, social-democraţii au cedat PDL postul de prim-ministru.

Dar, pentru a doua oară, dragă Stolo a abandonat misiunea dictată de Băsescu fără să dea explicaţii coerente.

Un vis împlinit. Băsescu avea în sfârşit un premier marionetă care însă se va dovedi cel mai slab din istoria postdecembristă a României.

×
TOP articole
x close