Românii vor avea 588 de senatori şi deputaţi, adică peste o sută în plus, toţi intraţi în Legislativ pe uşa din dos, la redistribuire. România devine, astfel, una dintre ţările cu cei mai mulţi parlamentari din lume, raportat la numărul de locuitori.
Potrivit datelor preliminarii de la ultimul recensământ, ţara noastră are puţin peste 19 milioane de locuitori. Dacă raportăm numărul românilor la cei 412 deputaţi şi cei 176 de senatori, rezultă, că avem un parlamentar la 46 de mii de locuitori. Iar asta, chiar dacă legea electorală spune că norma de reprezentare este de un parlamentar la 70 de mii de locuitori. În acest fel, ţara noastră devine fruntaşă la capitolul număr de parlamentari.
De exemplu,
Germania are 82 de milioane de locuitori şi 622 de parlamentari. Asta înseamnă un ales la 130 de mii de locuitori.
Şi
Polonia stă mult mai bine ca noi când vine vorba de aleşi. Au 38 de milioane de locuitori şi 560 de parlamentari. La un calcul simplu, Polonia are un parlamentar la 67 de mii de locuitori.
Şi
Franţa stă mai bine ca noi. La 65 de milioane de locuitori au 898 de parlamentari, adică o normă de reprezentare de 1 politician la 72 de mii de locuitori.
La capitolul număr de aleşi i-am bătut şi pe
italieni. Ei au un parlamentar la 60 de mii de locuitori.
Statele Unite ale Americii au doar 616 parlamentari în condiţiile în care au 314 milioane de cetăţeni. Norma de reprezentare este uluitoare, 1 ales pentru 500 de mii de americani.
Şi
ruşii au mult mai puţini parlamentari dacă ne raportăm numarul locuitorilor. 1 reprezentant în Parlament pentru 230 de mii de locuitori.
În Europa, doar Anglia ne bate la numărul de aleşi în Camera Lorzilor şi în cea a Comunelor. La 53 de milioane de locuitori au peste 1370 de parlamentari. Asta 1 ales la 38 de mii de cetăţeni.