Antena 3 CNN Politică România, bătută de Ruanda la reprezentarea femeii în politică. UDMR, cel mai "macho" partid

România, bătută de Ruanda la reprezentarea femeii în politică. UDMR, cel mai "macho" partid

3 minute de citit Publicat la 15:01 29 Apr 2010 Modificat la 15:01 29 Apr 2010
România, bătută de Ruanda la reprezentarea femeii în politică. UDMR, cel mai "macho" partid
România este bătută lejer de Ruanda la capitolul reprezentării femeii în politică, iar UDMR este "cel mai macho partid" deoarece în această formaţiune femeile nu devin parlamentari decât prin redistribuire făcută de calculator şi nu datorită formaţiunii din care provin, a comentat joi, consilierul Prezidenţial Peter Eckstein Kovacs referindu-se la locul femeilor în politică. Femeile constituie în prezent 51% din populaţia României şi 48% din forţa de muncă, dar în Parlament se bucură de o reprezentare de doar 1% în Camera Deputaţilor şi 5,8% în Senat deşi peste 70% din absolventele în domenii de guvernare sunt femei şi nu bărbaţi.

La dezbaterea "Vină sau virtute: ce caută femeile în politica româneasă", organizată de ISP, Eckstein Kovacs a amintit cum a propus la ultimul Congres al UDMRo metodă care să asigure atât în Parlament, cât şi în structurile de conducere ale Uniunii o prezenţă mai marcantă a femeilor: pe listele electorale să nu existe trei persoane de acelaşi gen. Dacă în Parlament ideea sa a fost respinsă, la Congresul UDDMR, colegii au venit cu remarci de "macho", a remarcat actualul consilier prezidenţial.
"Ceea ce este şi mai rău. UDMR este, de altfel, recunoscut drept cel mai macho partid dim România. În momentul de faţă avem două deputate, dar au intrat prin grija calculatorului, prin redistribuire, nu că li s-a dat şansa să participe la un colegiu cu un loc sigur", a arătat Eckstein Kovacs, subliniind că punctul său de vedere nu coincide neapărat cu cel al Administraţiei prezidenţiale, ci cu platforma liberală din UDMR, al cărui iniţiator este.
El a făcut şi o comparaţie între situaţia femeilor în politica altor state, faţă de cea din politica românească. Scorul este, după cum era de aşteptat, net nefavorabil politicii de la noi.
Dacă într-o ţară africană precum Rhuanda, procentul acestora ajunge la peste 50%, în Suedia, Africa de Sud, Olanda, Finlanda, Islanda, femeile se bucură de o reprezentare de peste 40%, iar în Etiopia, peste 20%.
"Noi suntem la pagina 6, cu 11% ?în Camera deputaţilor şi 5,8% în Senat", a subliniat consilierul prezidenţial, arătând că Ungaria ne urmează în clasament, cu 11%. Ironic, Eckstein Kovacs a ţinut să dea asigurări că în prezent România stă foarte bine, în condiţiile în care acum doi ani, se clasa în acest domeniu pe locul 124.
În ceea ce prezenţa femeilor la nivel guvernamental, consilierul prezidenţial nu-şi face iluzii. "În afară de figura luminoasă a doamnei ministru Udrea, nu există nicio femeie, la nivelul de Guvernului", a comentat el, adăugând că o prezenţă scăzută se află la nivelul autorităţilor locale, cu un procent de 9-10%.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a ţinut să declare, la rândul său, că "există prea mult testosteron în politică?, deşi ?avem nevoie de mai multă tandreţe?, femeile fiind "mult mai corecte şi conştiincioase, astfel că pot face treabă mai bună în politică decât bărbaţii".
El a ţinut să atragă atenţia că la nivelul partidelor politice există o anumită reticenţă faţă de sistemul cotelor privind reprezentarea femeilor în politică, deoarece există riscul ca acest sistem să consilideze poziţia de inferioritate a femeilor faţă de bărbaţi, considerându-se că femeile sunt inferioare pentru că sunt ajutate să intre în politică.
Lăzăroiu a apreciat că sistemul de vot uninominal are multe dezavantaje, unul dintre ele legat de reprezentarea femeilor.
"E o mare lovitură dată politicii de promovare a femeilor în funcţiile de reprezentare, nu pentru că sunt mai puţin capabile să câştige prin vot direct, ci pentru că funcţioneaă nişte stereotipuri de genul cine votează pe cine", a spus Lăzăroiu.
El a făcut referire şi la prejudecăţile existente la nivelul mentalului colectiv românesc care nu au însă nici o bază reală: stereotipul cunoscut potrivit căruia femeile nu votează femei, iar dacă există un colegiu unde femeile se prezintă la vot, nu va fi desemnată o femeie drept candidat pentru că va pierde sau clieşul potrviti căruia întotdeauna, în zonele tradiţionaliste, femeia va pierde în faţa unui bărbat.
Lăzăroiu a dat exemplul colegiului 19 din Capitală, care a contrazis prin rezultate percepţia că femeile nu votează femei. El a admis că toate exit-poll-urile de până acum au arătat că la vot participă mai mulţi bărbaţi decât femei, într-un procent de 52% la 48%, dar în colegiul 19, pentru prima oară s-a văzut o reprezentare răsturnată, doar 46% bărbaţi venind la vot, iar 54% fiind femei.
Antena3.ro

×
x close