Antena 3 CNN Politică „Scenariul este ca tras la xerox”: Robert Fico scoate în evidenţă asemănări între atacul contra lui Trump şi cel care îl vizase pe el

„Scenariul este ca tras la xerox”: Robert Fico scoate în evidenţă asemănări între atacul contra lui Trump şi cel care îl vizase pe el

tentativa asasinat robert fico donald trump
Premierul Slovac, imediat după ce a fost împușcat, stânga, Donald Trump, escortat de serviciile secrete după ce a fost împușcat, dreapta. Sursa foto: Profimedia Images/ AFPTV
de Mia Lungu    |    15 Iul 2024   •   09:08

Prim-ministrul slovac, Robert Fico, a scos în evidenţă asemănările pe care el le vede între atacul contra lui Donald Trump şi cel a cărui victimă a fost chiar el, în urmă cu două luni, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Scenariul este ca tras la xerox", a estimat şeful guvernului slovac pe site-ul său.

Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost lovit de patru gloanţe trase de la mică distanţă asupra lui după o reuniune relocată a guvernului care se desfăşurase în centrul Slovaciei, pe 15 mai. El a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale şi a stat internet la terapie intensivă, înainte de a-şi relua activitatea săptămâna trecută.

El a acuzat opoziţia slovacă de alimentarea urii împotriva lui. "Dacă agresorul lui Donald Trump ar fi vorbit slovaca, îi era suficient să citească din ziarele (locale) Dennik N, Sme sau Anktuality, pentru a i se alimenta dorinţa de a 'rezolva' lucrurile", a estimat Fico.

"Opozanţii politici ai lui Trump încearcă să-l reducă la tăcere şi, atunci când nu reuşesc, ei agasează în aşa măsură publicul încât un amărât pune mâna pe o armă de foc", potrivit lui Fico.

Fostul preşedinte american Donald Trump, rănit la ureche, a scăpat sâmbătă dintr-o tentativă de asasinat în timpul unui miting electoral.

Premierul slovac conduce o coaliţie tripartită formată din partidul său centrist Smer-SD, partidul centrist Hlas şi partidul de extremă dreapta SNS, care guvernează această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a UE şi NATO.

După ce şi-a preluat funcţia în toamna anului trecut, guvernului lui Fico a oprit ajutorul militar slovac către Ucraina.

Fico însuşi a pledat în favoarea unor negocieri de pace cu Rusia, la fel ca omologul său ungar Viktor Orban.

Coaliţia condusă de Fico a suscitat critici ferme după ce adoptase legi considerate că pun în pericol libertatea presei şi independenţa justiţiei.

De asemenea, Fico a pledat pentru un zid capabil să oprească "ideologiile progresiste şi liberale", comparându-le cu un cancer.

×
Subiecte în articol: Robert Fico Trump atac
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close