Antena 3 CNN Politică Rivalii lui Tăriceanu îşi împart funcţiile: Antonescu, preşedinte PNL, Orban, preşedinte executiv

Rivalii lui Tăriceanu îşi împart funcţiile: Antonescu, preşedinte PNL, Orban, preşedinte executiv

4 minute de citit Publicat la 15:07 31 Ian 2009 Modificat la 15:07 31 Ian 2009
Rivalii lui Tăriceanu îşi împart funcţiile: Antonescu, preşedinte PNL, Orban, preşedinte executiv
Crin Antonescu se vrea preşedinte, Ludovic Orban, preşedinte executiv al PNL. Cei doi au bătut palma şi şi-au combinat eforturile pentru a forţa organizarea unui Congres al partidului în această primăvară în care să-şi anunţe candidaturile. Congresul e cu atât mai necesar cu cât funcţia de preşedinte executiv nu există, fiind nevoie de modificarea statutului PNL. Cei doi au strâns deja semnături din teritoriu, şi-au raliat liderii de filiale, nemulţumiţi că au rămas în afara jocului guvernării şi vor încerca să împiedice luarea unei decizii la nivelul Delegaţiei Permanente din 4 februarie în privinţa candidatului PNL la prezidenţiale, care să nu implice şi desfăşurarea unui Congres extraordinar al partidului.
Crin Antonescu şi Ludovic Orban au decis să lucreze în tandem pentrru a-l debarca pe Călin Popescu Tăriceanu din funcţia de preşedinte al PNL, susţin surse liberale. Antonescu contribuie cu buna sa imagine politică şi percepţia de lider, Orban cu bunele relaţii în teritoriu şi cu liberalii de rând, pe care le-a cultivat cu grijă din postura de preşedinte al Ligii aleşilor locali ai PNL. În cazul în care vor reuşi să impună centrului organizarea unui Congres extraordinar în luna martie -aprilie a acestui an, Antonescu ar urma să-şi depună candidatura pentru şefia partidului şi să propună modificarea statutului partidului pentru crearea funcţiei de preşedinte executiv, pentru care va candida Orban, mai afirmă sursele citate. Structura de organizare şi funcţionare a PNL poate fi modificată doar în cadrul unui Congres naţional cu acordul majorităţii membrilor partidului, ceea ce explică ampla campanie de lobbz făcută de Ludovic Orban pentru racolarea a cât mai multor filiale.
Taberele strâng rândurile
Fidelii celor doi lideri liberali bat deja ţara pe la nivelul filialelor PNL pentru a strânge semnături care să demonstreze că există voinţă din partea oamenilor din teritoriu pentru desfăşurarea unui Congres menit să reformeze partidul după ultimele alegeri parlamentare, un adevărat vot de blam pentru actuala conducere.
Potrivit surselor citate, de partea tandemului Antonescu-Orban sunt deja Andrei Chiliman, Norica Nicolai, Adrian Miuţescu, Teodor Meleşcanu, Radu Stroe, Puiu Haşotti, Nini Săpunaru şi Emilian Frîncu. Partizani ai congresului extraordinar sunt şi membrii filialelor Bucureşti, Arad, Bacău, Braşov, Covasna, Gorj, Ialomiţa, Neamţ, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.
Orban a profitat de nemulţumirile existente în aceste organizaţii legate de pierderea puterii şi de opoziţia slabă pe care o exercită partidul şi Călin Popescu Tăriceanu faţă de guvernarea PSD-PD-L. În întâlnirile pe care acesta le-a avut în ţară cu liderii PNL locali, Orban a promis că, dacă ajunge la conducerea partidului, va negocia, fie cu PSD, fie cu PD-L, intrarea partidului la guvernare, în situaţia în care actualii parteneri de guvernare se vor certa şi rupe coaliţia.
În paralel, pentru amânarea lucrărilor Congresului s-au raliat beneficiarii foştii guvernări: ex-preşedintele camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, foştii miniştri Eugen Nicolaescu, Cristian David, Adrian Iorgulescu şi Mihai Voicu, dar şi lideri locali precum Romeo Stavarache, Relu Fenechiu, Marius Nicoară sau Aristotel Căncescu.
Tăriceanu se poate baza îndeosebi pe sprjinul filialelor din estul şi sud estul ţării: Constanţa, Iaşi, Brăila, Galaţi, Călăraşi sau Buzău, care au propus conducerii, la începutul lunii, amânarea congresului până după alegerile prezidenţiale.
În această ecuaţie, un cuvânt greu de spus îl vor avea însă Dinu patriciu şi seniorii liberali. Patriciu adat deja semnale în presă că ar susţine o schimbare la vârful partidului, prin preluarea ştafetei de către Crin Antonescu. Rămâne de văzut dacă Tăriceanu va accepta această stare de lucruri.
Ping-pong cu "cantidatul" prezidenţial
Miercuri, 4 februarie, Delegaţia Permanentă a PNL va analiza trei variante: convocarea unui congres extraordinar în martie, un congres la termen la începutul lunii august sau "îngheţarea procesului electoral în PNL şi amânarea congresului până la începutul anului viitor". Deocamdată, potrivit surselor liberale, Tăriceanu încearcă să-l împingă pe Antonescu spre o candidatură la Cotroceni care să fie validată în cadrul unui Consiliu Naţional şi nu într-un Congres al PNL. Calculele se bazează pe probabilitatea că Antonescu va pierde în faţa lui Traian Băsescu, fapt care ar duce şi la ştirbirea poziţiei interne în partid şi scăderea şanselor de a câştiga cursa politică pentru şefia partidului. Aceleaşi considerente stau şi la baza strategiei tandemului Antonescu-Orban. Crin Antonescu a anunţat vineri că are de gând să propună la Delegaţia permanentă ca preşedintele partidului să fie desemnat şi candidat la Preşedinţia României, o ridicare a mingii la fileu pentru aripa Tăriceanu.
?Indiferent cine va ieşi preşedinte al partidului, consider că este normal ca el să fie şi candidatul PNL la preşedinţie. Să privim la cine a candidat până acum şi la cine intenţionează să candideze. În 2004, a candidat Năstase, care era şeful PSD, a candidat Vadim, care era preşedintele PRM, a fost Băsescu, el fiind preşedintele PD ş.a.m.d. Acum Geoană, care este şef de partid, vrea să candideze. Deci nu este vorba despre o toană de-a mea. La alegerile prezidenţiale se cere o anumită ţinută a candidatului. A anunţa candidatul în iunie, dacă congresul se va ţine la termen, mi se pare foarte tîrziu?, declara vineri, Antonescu.
Foto: Cotidianul
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close