Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Radu Mazăre a fost în incompatibilitate în perioada 23 aprilie - 6 noiembrie 2003, pentru că, pe lângă funcţia de primar al municipiului Constanţa a deţinut şi exercitat concomitent şi calitatea de administrator al S.C. Nisipuri SA. Potrivit unui rechizitoriu al procurilor DNA, primarul social-democrat este acţionar majoritar la această firmă, controlând 99% din acţiunile societăţii şi este subiectul unui alt dosar în care Mazăre este acuzat, împreună cu alte 35 de persoane, de retrocedarea ilegală a unor terenuri în valoare de 114 milioane de euro. Edilul social-democrat a reacţionat însă furibund la acuzaţiile ANI, invocând o eroare a funcţionarilor Registrului Comerţului (ONRC) care ar fi greşit, trecându-l ca administrator pe el şi nu pe fratele său, Mihai Mazăre, cum ar fi fost normal. În ceea ce priveşte noul demers al procurorilor, Mazăre l-a calificat drept o încercare a Palatului Cotroceni care prin "slugile de la ANI" încearcă să-l "caute la chiloţii din 2003".
Incompatibilitate timp de şase luniANI precizează, prin intermediul unui comunicat, că s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila nerespectare a regimului incompatibilităţilor. Totodată, Mazăre a fost înştiinţat cu privire la verificări prin două adrese din 27 iulie 2009, respectiv 28 iulie 2009.
"Potrivit prevederilor art. 87 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale", se arată în comunicat.
Agenţia subliniază faptul că Mazăre "a avut posibilitatea de a pune capăt stării de incompatibilitate în care se afla, prin renunţarea în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ menționat anterior, însă acesta a renunțat la calitatea de administrator la SC Nisipuri SA abia în data de 06.11.2003".
ANI mai arată că, potrivit articolului 91 alineatul 4 din acelaşi act normativ (în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. 3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale.
În termen de 15 zile de la data comunicării actului de constatare a conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate persoana verificată poate face contestaţie, mai precizează Agenţia.
Acţionar majoritar la o firmă cu buclucDin verificările efectuate a reieşit că, în data de 4 noiembrie 1998, Radu Mazăre a fost numit administrator la S.C. Nisipuri SA, funcţie din care s-a retras abia în data de 6 noiembrie 2003. Astfel, Radu Mazăre s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 - 06 noiembrie 2003, întrucât a exercitat simultan atât funcţia de primar al Municipiului Constanţa, cât şi funcţia de administrator la o societate comercială.
Legăturile lui Mazăre cu respectiva firmă i-au mai provocat necazuri şi în trecut. Firma Nisipuri apare şi în rechizitoriul întocmit de DNA prin care Radu Mazare a fost trimis în judecată, în 25 octombrie 2008, alături de alte 35 de persoane, sub acuzaţia că a retrocedat ilegal terenuri în valoare de 114 milioane de euro.
În acest caz, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe bunurile societăţii Nisipuri, deoarece, la data comiterii faptelor, Radu Mazare deţinea 99,92% din actiunile companiei. Conform datelor furnizate de ANI, în anul fiscal 2003, SC Nisipuri SA a realizat venituri totale de 3.390.401.000 de lei vechi şi un profit brut de 1.320.472.000 de lei vechi.
Mazăre: ?Slugile lui Băsescu îmi caută chiloţii din 2003?Primarul Constanţei, Radu Mazăre susţine că procurorii ANI, ?slugile lui Băsescu? s-au apucat să-i ?caute chiloţii din 2003? şi pasează vina pentru incompatibilitatea sesizată de ANI în curtea Registrului Comerţului (ONRC). Primarul Constanţei a afirmat marţi că nici nu se poate pune problema unei incompatibilităţi de vreme ce calitatea de administrator al societăţii i-a fost atribuită dintr-o ?eroare? de către funcţionarii ONRC, care ar fi trebuit să treacă numele fratelui său, Mihai Mazăre la secţiunea administrator.
"La Cotroceni a fost veselie mare: şeful l-a prins pe Mazăre, în sfârşit, l-au găsit, a fost administrator în 2003 la o societate. S-au repezit ca ulii să-mi caute chiloţii din 2003. Şi slugile de la ANI, slugile lui Băsescu, s-au găsit să dea un comunicat în care să declare sus şi tare incompatibilitatea mea, fără ca inspectorii de integritate să-mi dea un telefon şi să-mi pună o singură întrebare. E o reacţie a unei instituţii a statului care demonstrează încă o dată că totul în România este subordonat politic", a reacţionat Mazăre.
Primarul social-democrat a prezentat presei actul constitutiv al SC Nisipuri, conform căruia firma este administrată de Mihai Mazăre, fratele său, iar el este acţionar unic la această societate, legea neinterzicând această calitate la vremea respectivă.
Primarul Constanţei a precizat că a făcut o verificare la Registrul Comerţului, unde a constatat că aceştia ar fi "înregistrat eronat", în loc de Mazăre Mihai, administrator, propriul său nume.
"Cei de la Registrul Comerţului au înregistrat greşit. La administrator, în loc de Mazăre Mihai au pus Mazăre Radu-Ştefan. Am sunat la Registrul Comerţului şi au făcut modificarea din oficiu. Dacă mi-ar fi dat un telefon (cei de la ANI-n.r.) s-ar fi lămurit şi nu îl mai prindeau pe Mazăre să-l dea jos", a explicat primarul Constanţei.
Informat încă din 9 iulie de această stare de lucruri, Mazăre a pus demersul ANI pe seama dorinţei de răzbunare a preşedintelui Traian Băsescu pe care l-a numit "iuda" în cadrul lucrărilor Comitetului Executiv al PSD, desfăşurat la Turnu Măgurele.
"Îi aştept pe domnii de la ANI să verifice şi răzverifice tot ce vor. N-am nicio temere în ceea ce priveşte ancheta ANI. Cred însă că primul care ar trebui verificat de ANI este Băsescu, alături de fiicele lui. Dacă tot luptă el împotriva corupţiei şi pozează pe cai albi!", afirma la acea vreme Mazăre.
Marius Vulpe, Antena3.ro