Antena 3 CNN Politică Ridzi se justifică: Sărbătorirea Zilei Tineretului, obligaţie prin lege. Ministrul comandă pe propriile speze audit internaţional

Ridzi se justifică: Sărbătorirea Zilei Tineretului, obligaţie prin lege. Ministrul comandă pe propriile speze audit internaţional

Ridzi se justifică: Sărbătorirea Zilei Tineretului, obligaţie prin lege. Ministrul comandă pe propriile speze audit internaţional
30 Iun 2009   •   16:21

Ziua de 2 mai este instituită prin lege ca zi naţională a Tineretului, iar ministerul de profil este obligtă să o celebreze prin organizarea de activităţi sociale, culturale şi sportive prin acordarea de sprijin material, financiar şi organizatoric, a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi în faţa comisiei parlamentare de anchetă. Ministrul a abandonat morga ofensivă din zilele trecute, cerând membrilor comisiei răgaz pentru a remite documentaţia necesară pentru elucidarea acestui caz. Ridzi şi-a făcut mea culpa pentru informarea adresată Parlamentului prin care cerea încetarea activităţii comisiei de anchetă, afirmând că a interpretat greşit Regulamentul Camerei Deputaţilor. Ridzi a anunţat că a luat o serie de măsuri interne pentru a clarifica lucrurile rămase nelămurite cu privire la destinaţia şi modul în care au fost cheltuiţi banii de Ziua Tineretului şi destinaţia lor: audit internaţional comandat din propriul buzunar pentru identificarea eventualelor legături de rudenie dintre ea sau vreun angajat al ministerului şi conducerile companiilor beneficiare ale contractelor publice, dublat de o expertiză comparativă a ofertelor primite din partea celor două companii şi de o analiză a costurilor serviciilor conexe angajate în timpul organizării manifestărilor de la Costineşti, Bucureşti şi din ţară.

Potrivit articolului doi din legea tineretului, cu prilejul Zilei Tineretului se organizează activităţi social-culturale şi sportive, iar în conformitate cu articolul trei, autorităţile publice centrale şi locale abilitate în domeniu acordă sprijin material, financiar şi organizatoric pentru sărbătorirea acestui eveniment. ?Este o obligaţie a noastră prin lege să organizăm. Ziua Tineretului a fost organizată în fiecare an? a susţinut Ridzi în faţa comisiei de anchetă, citând conţinutul legii de resort în apărarea sa.

Recunoscând că a greşit când a solicitat Parlamentului stoparea activităţii comisiei de anchetă, Ridzi a solicitat membrilor acestui for un scurt răgaz pentru trimiterea documentaţiei necesare, arătând că în prezent este nevoită să răspundă mai în fiecare zi cu noi documente solicitărilor Parchetului.

"Am considerat că această Comisie de anchetă îşi încetează de drept activitatea, am considerat că transmitarea tuturor documentelor către DNA este suficient. Probabil că am greşit. Tocmai de aceea vă rog astăzi să-mi daţi un răgaz să vă trimit toate documentele solicitate. Pot să vă spun că nu voi putea până mâine (miercuri - n.r.) dimineaţă, îmi va fi foarte greu, nu mai am cum la ora aceasta, mai este nimeni în minister, iar la prima oră înţeleg că i-aţi chemat pentru audieri pe cei care ar putea să vă pună la dispoziţie documentele. Mai în fiecare zi îmi sunt solicitate de către DNA documente. Cred că este o obligaţie din partea mea să pun la dispoziţie toate documentele aşa cum este o obligaţie din partea mea remiterea aceloraşi documente către această comisie? a mai spus Ridzi, revenită la sentimente mai bune.

Ridzi vrea audit internaţional pe banii ei pentru banii publici cheltuiţi de minister

Ministrul a precizat că a luat câteva măsuri pentru a clarifica situaţia celor 600.000 de euro cheltuiţi cu ocazia Zilei Tineretului.

Astfel, Ridzi va plăti din propriul buzunar realizarea unui audit intern de către o prestigioasă companie internaţională pentru a releva eventualele legături dintre ea sau rudele sale cu companiile benficire ale contractelor acordate de Ziua Tineretului.

?Am mai cerut personal un raport de control referitor la achiuiţiile publice efectuate. Vi-l pot pune la dispoziţie. Am solicitat şi un audit internaţional. Sper să am rezultatele săptămâna aceasta. Intenţionez să comand şi o expertiză la o companie internaţională de prestigiu care să facă o analiză pentru a se clarifica foarte clar daca între mine şi rudele până la gradul trei există vreo legatură cu asociaţii celor doua companii şi dacă există vreo legătură între companii şi vreun angajat al Ministerului Tineretului. Voi mai cere un studiu comparativ de piaţă cu alte oferte similare pentru ofertele celor două companii şi o analiză a costurilor serviciilor conexe implicate de organizarea evnimentelor de la Costineşti, Bucureşti şi din alte localităţi din ţară? a enumerat Ridzi câteva din măsurile luate sau în plan de a fi aplicate pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

Ridzi: "Nu intenţionez să-mi asum vina nici unui angajat al ministerului"

Ministrul a mai afirmat că va sesiza autorităţile abilitate să verifice pentru ce şi modul în care companiile beneficiare au încasat onoarariile cerute pentru organizarea acestor evenimente.

?Nu intenţionez să-mi asum vina nici unui angajat al ministerului pe această temă. Personal, nu doresc să planeze nici o suspiciune asupra ministerului şi asupra mea? a avertizat Ridzi, sugerând că adevăraţii responsabili s-ar regăsi la nivelul eşaloanelor inferioare din Ministerul Tineretului.

Dispute pe tema legalităţii comisiei parlamentare de anchetă

Cu puţin înainte de audierea propriu-zisă ministrului Tineretului, comisia respingea propunerea făcută de deputatul PDL Cristian Boureanu de a trimite procurorului general o scrisoare pentru a întreba dacă această comisie funcţionează ilegal, având în vedere declanşarea cercetării penale. Membrii acestui for au avut nevoie de o jumătate de oră de discuţii în contradictoriu pentru a tranşa prin vot dacă se află în legalitate sau nu în acest moment, cu ancheta DNA deja declanşată.
Deputatul PDL, Cristian Boureanu a apreciat că activitatea comisiei trebuie suspendată pe motiv că Parchetul a declanşat cercetarea penală în privinţa Monicăi Ridzi, în timp ce PSD, PNL şi UDMR s-au pronunţat pentru continuarea verificării prin audierea ministrului Ridzi.
Cristian Boureanu nu a cedat, propunând preşedintelui comisiei, deputatul PNL Alina Gorghiu, să trimită procurorului general o scrisoare pentru a lămuri această situaţie fiind posibil ca acesta să nu fi citit Monitorul Oficial pentru a afla de constituirea comisiei de anchetă.
"Intră în competenţa preşedintelui comisiei să faceţi tot ceea ce trebuie să lămuriţi dacă această comisie nu funcţionează ilegal, având în vedere acest document", a spus Boureanu, referindu-se la scrisoarea pe care Monica Iacob Ridzi a trimis-o Biroului Permanent în legătură cu declanşarea cercetării sale penale în data de 23 iunie.
"Ministrul Monica Iacob Ridzi a solicitat, în Parlament, să se adreseze acestei comisii, iar domnia sa trebuie lăsată să ne lămurească toate aspectele", a replicat social-democrata Aura Vasile, amintind că această comisie funcţionează prin votul plenului şi că ministrul Tineretului a cerut, de la tribuna Parlamentului, să se adreseze acestei comisii.


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close