Antena 3 CNN Politică Ridzi nu ştia că firmele au acelaşi acţionariat şi sediu social: ?Mi s-a spus că nu aveam voie să îi refuz?

Ridzi nu ştia că firmele au acelaşi acţionariat şi sediu social: ?Mi s-a spus că nu aveam voie să îi refuz?

4 minute de citit Publicat la 14:37 08 Iul 2009 Modificat la 14:37 08 Iul 2009
Ridzi nu ştia că firmele au acelaşi acţionariat şi sediu social: ?Mi s-a spus că nu aveam voie să îi refuz?
Ministrul Tineretului, Monica Ridzi a luat-o ieri pe urmele subordonaţilor săi şi a recunoscut că nu avea habar că cele două firme implicate în desfăşurarea acţiunilor din 2 mai au acelaşi sediu social şi aproape acelaşi acţionariat. Ministrul PDL a dat vina pe modul de redactare al documentelor primite de la respectivele societăţi comerciale din care nu ar reieşi această stare de lucruri şi care ar fi indus-o în eroare ca şi pe membrii comisiei de evaluare. Ridzi şi-a reluat vechea teză a pasării vinei către directorii subordonaţi care nu ar fi informat-o corect despre această situaţie şi ar fi sfătuit-o că nu are voie să refuze ofertele fimelor Artisan Consulting şi Mark SRL. Un sfat care a costat ministerul 700.000 de euro din totalul de 800.000 alocat pentru organizarea Zilei Tineretului.

Ridzi invocă administratorii diferiţi, comisia, lipsa de profesionalism a comisiei de evaluare a MTS

"Vă rog să verificaţi documentele pe care le-aţi primit de la cele două firme, semnate fiecare de alt administrator. (..) Nu aveau cum să îşi dea semna că este acelaşi sediu social", a sărit Ridzi în apărarea subordonaţilor săi de la minister, care recunoscuseră în audierile din zilele trecute că nu şi-au dat seama că cele două firme, Artisan şi Mark, au acelaşi sediu social şi acelaşi acţionariat. Ministrul a mai subliniat că şi-ar fi dat seama că există o legătură între cele două firme dacă aveau acelaşi administrator, dar numele trecute în acte erau diferite.

Deputatul PSD Aura Vasile i-a explicat însă că la dosar au existat certificate constatatoare de la Registrul Comerţului, pe care apar doar o semnătură şi o ştampilă, care seamană foarte mult cu cea din cealaltă ofertă.

Preşedintele comisiei, Alina Gorghiu, i-a replicat la rândul său ministrului că, din documentele oficiale aflate la dosar, respectiv certificatul constatator, se vede clar că este vorba de aceiaşi asociaţi.

"Orice comisie de evaluare dintr-un minister, cu minim bun-simţ şi pregătire profesională, v-ar fi informat acest lucru. Ieri au spus că nu au văzut, că nu au ştiut nimic. Au spus că nu aveau de unde şti că o firmă a fost înfiinţată în noiembrie 2008. Poate că au pregătire slabă", a mai spus Gorghiu.

"Nu ştiam", luat în braţe de ministrul Tineretului

Aflată la strâmtoare, Monica Iacob Ridzi a dat vina pe lipsa de informare a directorului de achiziţii care i-a propus această selecţie de oferte şi care a demisionat din instituţiue după evenimentul din 2 mai.

"Cu siguranţă aş fi încercat să găsesc o soluţie, deşi mi s-a spus că nu aveam voie să îi refuz. Nu am avut cunoştinţă, regret că nu am ştiut acest lucru", a spus minitrul.

Ea a recunoscut că a aflat amănunte despre sediul social, acţionariatul celor două firme, Artisan şi Mark, din Gazeta Sporturilor, şi că îi mulţumeşte redactorului-şef al publicatiei, Cătălin Tolontan, pentru aceste dezvăluiri.

Ministrul a mai arătat că aşteaptă ca auditul intern solicitat pentru acţiunile de Ziua Tineretului să fie finalizat joi, urmând a-l posta transparent, pe site-ul instituţii pe care o conduce şi în cadrul unei conferinţe de presă.

"Nu vreau să spun că a fost făcut cu intenţie, aştept răspunsul auditului, sper să fie gata mâine (joi - n.r.). Am dat timp scurt în minister să facă auditul, dar, pentru că oamenii de la care trebuia să aflăm răspunsuri au fost în această perioadă fie la DNA, fie la audieri, sper să avem mâine rezultatul şi să vedem dacă au fost defecţiuni", a spus Ridzi.

800.000 euro, alocaţi pentru Ziua Tineretului, 700.000 cheltuiţi

Ministrul a putut preciza că MTS a alocat 3.410.700 lei fără TVA pentru evenimentele de "Ziua Tineretului", aproximativ 800.000 de euro, din care s-a cheltuit 3.067.962 de lei cu TVA, ajungându-se în jurul a 700.000 euro, plus 245.000 de lei către direcţiile judeţene de sport
"Suma totală alocată prin nota de oportunitate a fost de 3.410.700 lei fără TVA, dar nu e suma totală cheltuită. Întotdeauna suma totală alocată este o sumă în genenral mai mare. Prin nota de oportunitate, suma totală alocată a fost aceea de aproximativ 800.000 de euro, dar suma totală a fost aceea în jur de 600.000 fără TVA, iar cu TVA ajungem la suma de în jur de 700.000 de euro", a susţinut Ridzi.
Ea a arătat că pentru cele trei contracte au fost cheltuiţi în total 3.067.962 de lei, în timp ce către judeţe au mai fost alocaţi la direcţiile de sport încă 245.000 lei despre care însă nu se ştie dacă au fost cheltuiţi în totalitate.
"Suma totală cheltuită este de 3.067.962 lei (730.000 euro la o cotaţie de 4,2 pe euro), plus 245.000 de lei în judeţe. Pentru primul contract s-au cheltuit 1.173.161,5lei, al doilea 513.627,8, iar al treiela contract 1.381.174,69 lei. La cele trei sume se adaugă 245.000 lei, bani către judeţe, sume cu tot cu TVA, care au însumat în jur de 58.300 de euro", a explicat Ridzi.
Pentru evenimentele dedicate Zilei Tineretului, în patru judeţe au fost alocaţi câte 100 de milioane de lei vechi, în Bucureşti o sumă de 250 milioane lei vechi, iar în restul judeţelor cîte 50 de milioane de lei vechi.

Ministrul PDL a explicat că banii alocaţi de ministe pentru direcţiile judeţene "erau prevăzuţi pentru cheltuielile care nu puteau fi susţinute de minister sau de firmele contractate, cheltuieli pentru obţinerea autorizaţiilor de a monta bannerele, salvările pentru evenimentele sportive, premiile primite de tineri, altele decât cele prevăzute de contract".
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close