"Foştii parteneri din Alianţa D.A. au, astfel, suficiente voturi pentru a forma, din nou, o majoritate de guvernare", susţin cei de la Evenimentul Zilei. Potrivit acestora, scrutinul a fost dominat de absenteism, românii nefiind convinşi să se prezinte la urne nici de promisiunile din campanie, nici de apelurile făcute de întreaga clasă politică, în frunte cu preşedintele şi cu premierul. "Dacă, în urmă cu 18 ani, la primele alegeri libere s-au prezentat la urne peste 85% dintre electori, la scrutinul de ieri numărul participanţilor la vot s-a redus semnificativ", se arată în ediţia electronică de luni.
"Greul de abia acum începe", titrează Jurnalul Naţional. "Oricât ar părea de bizar, în condiţiile din 2008, ziua scrutinului n-a pus capăt dificultăţilor. Atât pentru partide, cât şi pentru preşedinte, greul de abia acum începe. Şi când spunem asta ne referim, desigur, la negocierile pentru formarea noului Guvern. În general, după cum o arată experienţa postdecembristă, aceste negocieri sunt extrem de dificile când nici un partid n-a obţinut majoritatea absolută", notează Ion Cristoiu în ediţia electronică.
"De la duminica orbului la duminica de ceaţă" este editorialul semnat de Marius Tucă în Jurnalul Naţional. "S-a lăsat ceaţa peste ţară, totul se îneacă într-un alb lăptos, găseşti cu greu drumul spre colegiu, şi urnele se pierd încet-încet înghiţite de ceaţă, nici votul nu mai e ce-a fost, unde sînt cozile de altădată?", se întreabă acesta.
Absenteismul este sesizat şi de către cei de la Cotidianul. Potrivit acestora, "alegerile de duminică au marcat cea mai slabă prezenţă din istoria alegerilor parlamentare de după 1990 încoace".
"Deşi au obţinut cel mai mare scor, social-democraţii lui Mircea Geoană nu au în acest moment garanţia că vor forma guvernul. Liberalii sunt curtaţi intens atât de către PSD, cât şi de PD-L", mai notează Cotidianul.
"Băsescu a pierdut la urne. Câştigă la masa verde?", se întreabă cei de la Gardianul. "Preşedintele Traian Băsescu a pierdut la urne lupta cu Alianţa PSD-PC. (...) După anunţarea rezultatelor, liderii celor mai importante partide s-au arătat dispuşi să înceapă negocierile pentru formarea noului Guvern". Potrivit Gardianul, istoria se repetă, întrucât "PSD +PC au câştigat cu aproximativ aceleaşi procente şi la alegerile precedente".
"PDL + PNL = 54%", este varianta propusă de Ziua, în urma scrutinului de duminică. "După redistribuire, cele două partide de dreapta vor avea o majoritate confortabilă pentru a guverna", susţin aceştia. Prezenţa scăzută la vot este, de asemenea, dezbătută în ediţia de luni a cotidianului.
Potrivit celor de la Adevărul, odată cu închiderea urnelor, "Încep calculele". "PNL arbitrează duelul dintre ?fraţii mai mari?, PSD şi PDL. Social-democraţii, liberalii şi democrat-liberalii se pregătesc, în urma votului de duminică, să-şi negocieze prezenţa în viitorul cabinet de la Palatul Victoria", notează aceştia, adăugând că "un cabinet constituit din primele două clasate în preferinţele românilor, PSD - 36% şi PDL - cu aproximativ 31%, ar beneficia de o susţinere parlamentară solidă, fără a mai avea nevoie de sprijinul altei formaţiuni politice".
"PSD a câştigat alegerile. Încep negocierile pentru Guvern", titrează Gândul. Potrivit acestora, "PSD decide cu cine se va alia, liderii PNL au primit rezultatul votului pe un ton moderat, iar PD-L, printre lacrimi, a transmis un mesaj de prietenie foştilor aliaţi liberali".
În opinia celor de la România Liberă, "PSD este câştigătorul alegerilor de duminică, în vreme ce marele perdant este PRM, care pentru prima dată nu mai reuşeşte să intre in Parlament". Potrivit acestora, toate sondajele indică victoria PSD.
Antena3.ro