Antena 3 CNN Politică Revista presei: O victorie independentă şi o lecţie dată de bucureşteni lui Traian Băsescu

Revista presei: O victorie independentă şi o lecţie dată de bucureşteni lui Traian Băsescu

Revista presei: O victorie independentă şi o lecţie dată de bucureşteni lui Traian Băsescu
16 Iun 2008   •   04:42

Mandatul lui Adriean Videanu la Primăria Capitalei se apropie de final, acesta urmând să părăsească funcţia de edil şef al Bucureştiului după ce Biroul Electoral Central va anunţa şi valida rezultatele turului doi al alegerilor. ?Tot peste câteva zile, noul primar general va fi instalat oficial în funcţie?, scrie Ziua, care menţionează că acesta va primi din partea lui Videanu o moştenire deloc plăcută. ?Poluarea, traficul, lipsa locuinţelor sociale şi împuţinarea pe zi ce trece a spaţiului verde sunt doar câteva dintre urgenţele stringente care vor trebui rezolvate de primarul Capitalei?, mai scrie Ziua.

Misiunea îi va reveni lui ?Sorin Oprescu, independentul Capitalei?, notează Jurnalul Naţional. ?Conform exit-poll-ului realizat de CCSB şi difuzat de Antena 3, independentul Sorin Oprescu a câştigat fotoliul de primar al Capitalei cu 54,5%, în timp ce contracandidatul său, democrat-liberalul Vasile Blaga, a obţinut 45,5% din voturi?, se arată în articol, menţionându-se totodată că ?este pentru prima dată când bucureştenii au ales un candidat independent la Primăria Capitalei?.

Cristian Teodorescu explică în Cotidianul ?De ce nu l-au vrut bucureştenii pe Blaga?. ?Pentru că Blaga a părut paraşutat în Capitală, mai mult cu misiune decât la dorinţa lui de a deveni primar. Pentru că n-a depăşit handicapul Videanu. (...) Pentru că n-a ştiut să contracareze populismul lui Oprescu şi nu s-a priceput să-l scoată din postura de victimă cu care doctorul a câştigat primul tur. (...) Nu a exploatat suficient faptul că a fost ministru de Interne şi că se pricepe la administraţie. Nu i-a câştigat de partea lui pentru turul doi pe votanţii PNL, care au stat acasă în ceea ce îl priveşte?, susţine Cristian Teodorescu.

În acelaşi timp, Cotidianul mai notează că aceste alegeri reprezintă prima ?înfrângere majoră? pentru Traian Băsescu şi partidul său, din 2000 încoace.

În baza aceleiaşi idei, Evenimentul Zilei scrie că ?Eşecul lui Blaga l-a făcut pe Băsescu să bage PD-L în şedinţă?. ?Preşedintele Traian Băsescu a venit, duminică seară, la sediul PD-L, la o oră şi jumătate după aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, şi a intrat cu liderii democrat-liberali într-o şedinţă de partid?, scrie Evenimentul Zilei. În acelaşi articol se mai precizează că, în timpul campaniei electorale, Vasile Blaga a promis că îşi va da demisia în cazul unei înfrângeri, iar Evenimentul Zilei menţionează nişte informaţii neoficiale ?potrivit cărora lui Blaga i s-ar putea cere demisia şi din funcţia de secretar general al partidului?.

Asta pentru că eşecul este unul răsunător. ?Pentru prima dată de la Revoluţie, dreapta a pierdut Primăria Capitalei, pe fondul unei slabe mobilizări la vot?, mai notează Evenimentul Zilei, într-un articol intitulat ?Capitala o ia la stânga?. România Liberă informează că ?Sorin Oprescu a câştigat detaşat primăria Generală a Capitalei, obţinând cu aproape 9 procente mai mult decât Vasile Blaga?. De ce au ales milioane de români să frângă inima iubiţilor conducători, mai ales prin neprezentarea la vot? Pentru că 2008 este ?anul votului de blam?, ne spune Dan Cristian Turturică, redactor-şef la România Liberă. Acesta menţionează că ?răspunsul a fost dat încă de la începuturile democraţiei ? absenteismul este singurul instrument de pedeapsă pe care cetăţenii îl au la îndemână împotriva politicienilor ipocriţi sau superficiali?.

Astfel, Oprescu a ajuns ?pe scaunul lui Băsescu?, se arată în Gândul, care vorbeşte despre o ?înfrângere usturătoare pentru PD-L la alegerile din Bucureşti? şi despre sărbătoarea de la sediul de campanie al independentului Sorin Oprescu. ?Sărbatoarea începuse înaintea anunţării rezultatelor. ŤCampiooonu?, campiooonu?, ole, ole, ole...ť Tunuri de confetti aruncau în aer un nor de fluturaşi multicolori. ŤCampionu?ť era strâns în braţe, pupat cu foc pe obraji, toţi voiau să guste puţin din victoria lui. Zeci de camere şi de aparate de fotografiat i-au urmărit avide fiecare gest, fiecare grimasă, reportofoanele i-au smuls fiecare cuvânt. În aerul fierbinte creşteau cuvinte mari: odisee, istorie, speranţe?, scrie Gândul.

Publicaţia mai notează că ?independentul Sorin Oprescu l-a învins lejer pe democrat-liberalul Vasile Blaga, partidul prezidenţial reuşind să obţină doar o singură primărie de sector (n.r. În turul doi)?. Acelaşi lucru îl observă şi Adevărul, care vorbeşte despre ?Ziua cea neagră pentru PD-L?. ?Din cele şase mari bătălii din turul doi, PD-L a câştigat una singură. Oprescu a obţinut Capitala, iar PSD Iaşiul. (...) La sectorul 1 liberalul Andrei Chiliman a câştigat detaşat în faţa lui Răzvan Murgeanu (PD-L). Primăria sectorului 4 a fost adjudecată de conservatorul Cristian Popescu Piedone, iar la sectorul 5 PSD-istul Marian Vanghelie a obţinut al treilea mandat. La sectorul 6 victoria i-a aparţinut democrat-liberalului Cristian Poteraş?, menţionează Adevărul.

PD-L este şi marele perdant al alegerilor pe ţară, susţin cei din PSD. Totuşi, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, are un regret. ?Ar fi fost mai bine dacă Oprescu era alături de PSD?, citează Gândul. Iliescu a mai declarat, duminică, după exit-poll-urile la alegerile din Bucureşti, că ?victoria lui Sorin Oprescu este o victorie şi pentru PSD, dar şi o lecţie pe care bucureştenii i-au dat-o lui Traian Băsescu?.

Gardianul întăreşte ideea unei victorii şi pentru PSD, titrând că ?după fix 18 ani, Iliescu a câştigat Bucureştiul?. ?La exact 18 ani de la prima mineriadă (13-15 iunie 1990), Ion Iliescu cucereşte din nou Bucureştiul prin favoritul său, doctorul Sorin Oprescu. Democrat-liberalii au suferit, potrivit sondajelor realizate la ieşirea de la urne, un eşec de proporţii în Capitală?, scrie Gardianul.

Sursa foto: Gardianul.ro

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close