Antena 3 CNN Politică Revista presei interne. Fraudele prin tu­rism electoral au semănat cu hoţia comuniştilor din 1946. PDL, preocupat de un avans de 7-8 procente. Reînnoire cu foşti

Revista presei interne. Fraudele prin tu­rism electoral au semănat cu hoţia comuniştilor din 1946. PDL, preocupat de un avans de 7-8 procente. Reînnoire cu foşti

4 minute de citit Publicat la 02:39 23 Noi 2009 Modificat la 02:39 23 Noi 2009
Revista presei interne. Fraudele prin tu­rism electoral au semănat cu hoţia comuniştilor din 1946. PDL, preocupat de un avans de 7-8 procente. Reînnoire cu foşti
Presa din ţară tratează pe larg alegerile prezidenţiale din 22 noiembrie. În timp ce multe materiale se limitează la o descriere a parcursului zilei, trecând de la relatarea exit-pollurilor la declaraţii făcute de-a lungul procesului de vot.

PDL, preocupat să scoată un avans de 7-8 procente

Evenimentul Zilei se întreabă simplu ?Cine va fi preşedinte?? şi relatează sec că ?în turul II al alegerilor prezidenţiale se vor întâlni Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Finală dinainte anunţată. Potrivit exit-pollurilor, Traian Băsescu şi Mircea Geoană se vor întâlni, pe 6 decembrie, în bătălia finală pentru Cotroceni, deşi de-a lungul zilei de ieri, estimările neoficiale conturau o răsturnare de situaţie în favoarea lui Crin Antonescu.?
Publicaţia mai remarcă cum ?diferenţa dintre prezenţa în mediul urban şi cel rural a fost mai mică decât la prezidenţialele din 2004. Sociologii cred că internetul şi criza economică au făcut posibil acest lucru.? De asemenea, scrie cum PDL a avut ?două mari preocupări a avut PDL în ziua alegerilor: să-l scoată pe Traian Băsescu cu 7-8 procente în faţa următorului clasat şi să-şi facă intrarea în tabăra candidatului ieşit pe locul al treilea din alegerile prezidenţiale.?


Reînnoire cu foşti

Pe de altă parte, Cotidianul crede că ?după 20 de ani de reînnoim cu foşti? şi scrie că ploaia de nereguli şi infracţiuni din secţiile speciale au transformat primul tur într-un carnaval politic, concentrându-se pe acuzaţiile de fraudă: ?Specialele: super-tun electoral?.
Publicaţia notează numărul mare de secţii de vot speciale: ?3.359 de secţii de votare speciale în 2009. Doar 64 în 2004. Turism electoral masiv. Mii de autoturisme şi sute de autobuze pentru turismul electoral. Oameni plimbaţi dintr-un judeţ în altul. Ca să nu bată la ochi şi să confirme spusele lui Dan Nica despre fraudarea ?motorizată? - pentru care a fost demis din fruntea Ministerului de Interne -, turismul electoral s-a reinventat. Astfel, în locul coloanelor de autobuze s-au folosit cohortele de autoturisme.
Ziarul cere investigarea cât mai rapidă a acuzaţiilor. ?Nu vor trebui să treneze investigaţiile judiciare, aşa cum s-a întâmplat în 2004. Altfel, nu vom mai avea un preşedinte al României, ci vom avea un preşedinte-ministru al turismului electoral. Fraudele prin tu­rismul electoral de la alegerile din 2009 au semănat cu hoţia comuniştilor de la simulacrul de alegeri din 1946. De autorităţi şi de opinia publică depinde ca istoria să nu se repete?, acuză publicaţia.


250 de lei un vot

După enumerarea rezultatelor date de institutele de sondare a opiniei publice, Gardianul remarcă sec că preşedintele PSD, ?Mircea Geoană, a ales, la finele anuntului exit-poll-urilor, să abordeze un discurs pozitiv şi care a avut ca ţintă principală electoratul liderului PNL, Crin Antonescu?. Se aminteşte de asemenea apelul la unitate şi preocuparea pentru acuzele de fraudă.
În plus se reia discursul dur al lui Crin Antonescu şi apelul acestuia către membrii PNL de a nu lua în seamă sondajele pentru că ?avem şansa de a trece în turul doi?.
În stilul caracteristic, preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a adresat o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida, în care solicită anularea alegerilor.
Gardianul mai publică dezvăluiri şi imagini din comuna Baloteşti, unde un vot s-ar fi cumpărat cu 250 de lei, pentru ca în turul doi să se ofere 500 de lei.

Mobilizare la urne datorită crizei economice şi politice

În cadrul unor reportaje din ţară şi Bucureşti, România Liberă remarcă prezenţa la vot aproape dublă în prima parte a zilei faţă de acum cinci ani. Totuşi, remarcă că entuziasmul s-a estompat pe parcursul zilei, deşi ?pentru prima dată în perioada postdecembristă alegătorii din mediul urban au votat cot la cot cu cei din mediul rural.
?Alegerile prezidenţiale mobilizează mai multă lume fiindcă sunt foarte personalizate şi stârnesc mai multe pasiuni decât cele pentru Legislativ. Prezenţa la vot a fost deasemenea încurajată de suprapunerea crizei politice peste cea economică, în condiţiile în care experţii Fondului Monetar Internaţional au avertizat România că în primele luni din 2010, şomajul ar putea depăşi pragul de 10 la sută, ceea ce înseamnă că peste un milion de români ar putea rămâne fără locuri de munca. Studiile sociologice sugerează că în perioade de recesiune accentuată oamenii devin mai activi şi se mobilizează?, explică publicaţia.


Misiune OSCE, discretă

Jurnalul alege să trateze separat şi pe larg toate aspectele alegerilor în peste 10 articole de presă dedicate acestei secţiuni. Ziarul informează că ? misiunea OSCE de supraveghere a alegerilor prezidenţiale din ţara noastră este o misiune restrânsă de monitorizare, după cum a explicat şeful misiunii, expertul rus Vadim Jdanovich. Numai 11 experţi internaţionali din nouă ţări membre ale organizaţiei vor observa procesul electoral din Bucureşti şi încă 14 observatori "pe termen lung" din 12 state participante au fost desfăşuraţi în şase centre regionale cele mai reprezentative din ţară?.
Misiunea LEOM (Limited Election Observation Mission) nu se va ocupa de detaliile procesului electoral, cum ar fi numărarea voturilor sau centralizarea rezultatelor, ci va analiza în ansamblu cadrul legal al scrutinului prezidenţial, campania electorală, acoperirea alegerilor în mass-media şi felul în care vor fi rezolvate eventualele contestaţii şi reclamaţii?, a mai explicat şeful misiunii OSCE pentru Jurnalul.
Antena3.ro

×
x close