Convins că cei doi adversari nu se vor mulâumi cu primirea unor locuri de vicepreședinți la alegerile care vor avea loc la Congresul din primăvară, liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu a luat măsuri pentru a bloca inteanția acestora de înființare a funcţiei de preşedinte executiv.
În acestă săptămână, la nivelul PNL, s-a înfiinţat o comisie pentru statut din persoane apropiate actualului preşedinte, cu Mircea Ionescu Quintus, ca șef al comisiei, vicepreşedintele Teodor Meleşcanu, secretarul general al partidului, Dan Motreanu, fostul ministru al justiţiei Tudor Chiuariu şi fostul ministru pentru relaţia cu parlamentul Mihai Voicu ca membri ai noii structuri. Alături de ei au fost cooptați, în număr însă mai mic, și partizani ai taberei Crin Antonescu - Ludovic Orban, precum Norica Nicolai, Victor Paul Dobre sau deputatul Ioan Timiş.
Superioritatea numerică a adepților lui Tăriceanu, cât și sprijinul acordat acestuia de seniorul partidului, Mircea Ionescu Quintus a făcut ca tandemul să sufere prima sa înfrângere, comisia de statut respingând propunerea de constituire a postului de președinte executiv.
?Comisia a decis să nu adopte propunerea venită din partea a două filiale de creare a funcției de președinte executiv. O singură dată în sitoria partidului a existat postul de prim-vicepreședinte și a condus la grave neînțelegeri și rupturi atunci când Valeriu Stoica și Teodor Stolojan s/au despărțit de partid? a explicat Quintus motivele acestei hotărâri.
Comisia a mai aprobat ca proiectul de statut ce va fi remis votului Congresului să prevadă reducerea numărului de vicepreședinți aleși ai PNL de la 15 la doar 5 locuri. O astfel de decizia servește intereselor aripii Tăriceanu. Conform unor surse liberale, se crează astfel o presiune suplimentară la nivelul taberei Orban-Antonescu. Îngustarea numărului de funcții de conducere disponibile va crește miza funcțiilor în partid și ar putea servi la ruperea înțelegerii dintre rivalii actualului lider PNL , afirmă sursele citate.
Conform procedurilor interne ale partidului, proiectul de statut mai are însă de trecut prin Delegația Permanentă a PNL, acolo unde Orban se bucură de un suport puternic din partea reprezentanților filialelor pentru a impune modificările dorite în documentul care va fi apoi supus votului Congresului din martie.
Marius Vulpe, Antena3.ro