Antena 3 CNN Politică Reuters: Numirea lui Boc prefigurează spectrul instabilităţii politice

Reuters: Numirea lui Boc prefigurează spectrul instabilităţii politice

2 minute de citit Publicat la 08:24 16 Dec 2008 Modificat la 08:24 16 Dec 2008
Reuters: Numirea lui Boc prefigurează spectrul instabilităţii politice
După ce informaţia privind a doua retragere a lui Theodor Stolojan din viaţa politică a făcut înconjurlui lumii ca fiind o premieră, presa internaţională a găsit timp să analizeze mai profund situaţia.
Chiar dacă a recunoscut că este dificil să-i găsească un "echivalent" lui Stolojan în cadrul PD-L, Băsescu şi-a apărat opţiunea pentru Emil Boc prin necesitatea de a vedea guvernul instalat până de Crăciun, aşa cum a pledat întotdeauna, în condiţiile în care România are nevoie rapid de un buget pentru 2009.
Juristul în vârstă de 42 de ani este cunoscut pentru fidelitatea sa faţă de Băsescu, pe care l-a înlocuit la conducerea partidului în urmă cu patru ani, scrie AFP. Aceasta remarcă că ?într-o ţară în care corupţia este considerată un rău endemic, el n-a fost niciodată bănuit de implicare în afaceri dubioase. Însă analiştii pun la îndoială competenţele sale în materie de economie, în condiţiile în care părerea generală este că guvernul ar trebui să fie condus de un economist în această perioadă de turbulenţe provocare de criza globală?.
De altfel, agenţia franceză de presă se referă în material la Emil Boc ca fiind "portavocea lui Traian Băsescu", ?din cauza promptitudinii sale de a apăra şi cele mai mici fapte şi gesturi ale şefului statului.
La 42 de ani, acest diplomat în drept şi în istorie-filosofie va deveni, dacă obţine încrederea Parlamentului, cel mai tânăr şef al guvernului român, o provocare semnificativă într-o perioadă de turbulenţe economice. Intrat în politică în anul 2000, Boc l-a înlocuit în 2005 pe Băsescu la conducerea PD-L. De atunci este considerat un "delfin" al şefului statului, faţă de care a dat dovadă de o fidelitate fără greş, aminteşte AFP.
Agenţia mai scrie despre lipsa de experienţă a lui Boc şi de promisiunea acestuia de a crea un grup de consilieri.
În vreme ce Reuters scrie că guvernul lui Boc, dacă obţine votul de încredere al Parlamentului, va trebui să refacă planul bugetar pentru anul viitor, luând în calcul previziunile care spun că se vor încasa mai puţini bani din taxe, precum şi planificarea fiscală defectuoasă a guvernului în exerciţiu al lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Până acum, ţara a făcut faţă relativ bine crizei globale, statistici prezentate luni arătând că în trimestrul al treilea creşterea consumului a fost puternică. Însă mulţi antreprenori au anunţat deja reduceri de personal şi stagnări ale producţiei, care vor afecta mii de muncitori, în contextul în care condiţiile mai aspre de creditare vor duce la o descreştere a vânzărilor şi a cheltuielilor.
Unii economişti avertizează că România ar putea intra în recesiune în 2009, chiar dacă anul acesta creşterea economică este de aşteptat să atingă 9%.
Agenţia de presă nu uită să amintească de corupţie şi remarcă că ?după introducerea unor reforme judiciare radicale în graba de anul trecut de a obţine aderarea la UE, lupta împotriva corupţiei devastatoare şi-a pierdut din acuitate, Parlamentul şi curţile blocând trimiterea în justiţie a unor importanţi oficiali cu rang înalt?. În final, Reuters punctează că retragerea lui Stolojan şi numirea lui Boc ca prim-ministru prefigurează spectrul instabilităţii politice. Agenţia mai aminteşte şi de aproprierea mult prea mare a nou-numitului de preşedinte, fapt ce l-ar putea împiedica să adopte unele măsuri dure.
Antena3.ro

×
x close