Primul ministru al României a fost un elev model al austerităţii predate de FMI, dar contextul turbulenţelor de pe pieţele mondiale, creşterea economică slabă şi privatizările întârziate l-ar putea forţa pe Emil Boc să "taie mai adânc", deşi anul viitor va fi an electoral, arată o analiză
Reuters.
Partidele coaliţiei de guvernare se mai bucură de doar 25% din susţinerea publicului, în timp ce alianţa partidelor de opoziţie are o cotă de 60%. Totuşi, Emil Boc este creditat de mulţi analişti politici cu o şansă bună de a păstra puterea, chiar dacă ar pierde alegerile din 2012, acesta putând profita de pe urma legăturilor strânse cu Traian Băsescu şi a legăturilor slabe dintre partidele de opziţie.
Creşterea deficitului bugetar până în iunie la 2,1% din PIB pune însă sub semnul întrebării atingerea ţintei pentru finalul anului, de 4,4% din PIB, în special pentru că indicatorul urcă, de regulă, mult mai rapid spre finalul anului.
Astfel, FMI ar putea insista pentru o nouă rundă de măsuri de austeritate înainte de alegerile locale din vara anului viitor şi de alegerile generale din noiembrie 2012.
Pe lângă creşterea deficitului, creşterea economică s-a redus la 1,4% în trimestrul al doilea faţă de 1,7% în primele trei luni.
Planurile Guvernului de a atrage venituri suplimentare prin vânzarea acţiunilor deţinute de stat la diverse companii s-au lovit în iulie de eşecul ofertei OMV Petrom, care viza transferul pe bursă a aproape 10% din companie.
Analiştii consderă că este puţin probabil ca planurile guvernului să atragă fonduri suplimentare din privatizări să funcţioneze conform prognozelor, iar statul român are tot mai multă nevoie de bani.
Deficitul bugetar ar putea atinge 5% din PIB, consideră analistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital. Acesta a afirmat că vede riscuri faţă de propria prognoză de creştere economică pentru România, de 1% în acest an.