Primii candidaţi pe listele alegerilor pentru Parlamentul European sunt Renate Weber şi Daniel Dăianu, în urma scrutinului de miercuri seara din Biroul Politic Central al Partidului Naţional Liberal. Lista a fost validată cu 21 de voturi pentru şi patru abţineri şi va fi înaintată joi Delegaţiei Permanente a partidului pentru aprobare.
Potrivit vicepreşedintelui PNL şi şefului de campanie al liberalilor, Crin Antonescu, PNL aduce pe această listă oameni tineri, calificaţi şi competenţi fiecare în domeniile lor şi oamenii care nu fac parte din PNL, dar sunt recunoscuţi în domeniile lor, precum Renate Weber, în domeniul drepturilor omului, sau Daniel Dăianu, în cel al politicilor economice.
Pe listă se mai află europarlamentarii
Adina Vălean şi
Cristian Buşoi,
Ramona Mănescu de la PNL Bucureşti, vicepreşedintele Tineretului Naţional Liberal
Csibi Magor, istoricul
Stejărel Olaru,
Iulia Huiu din partea organizaţiei PNL sector 1 Bucureşti,
Horia Toma din partea organizaţiei Prahova şi primarul municipiului Baia Mare,
Anghel Cristian.
?Principiul de la care am pornit a fost acela de a încerca să propunem o formulă nouă, deschisă, de reprezentare în familia liberală europeană. Sunt personalităţi care nu au fost membri ai PNL, dar calificate profesional, civic, moral în decursul anilor. În acest fel, PNL arată nu doar că este deschis pentru reformarea clasei politice, dar cred că, prin prezenţa acestor personalităţi, se dovedeşte că PNL e singurul partid către care astfel de personalităţi se îndreaptă?, a afirmat Crin Antonescu.
Niciunul din numele foarte cunoscute în politica internă a PNL nu se regăseşte pe această listă, pentru că s-a considerat că e necesar să se trimită în PE oameni tineri care şi-au manifestat interesul pentru activitatea de europarlamentar. Antonescu a subliniat că lista este definitivă şi nu va fi schimbată în cazul în care moţiunea de cenzură a PSD va fi votată de Parlament: ?Noi nu am văzut niciodată în propunerea pe care o înaintăm electoratului un fel de refugiu sau un fel de pensionare. (...) Pot să vă spun, pe de altă parte, dacă duceţi grija miniştrilor noştri, am destule elemente ca să vă insuflu un oarecare optimism: nu vor rămâne, o bună bucată de vreme, fără serviciu?, a spus Crin Antonescu.
Mihai - Răzvan Ungureanu a renunţat din motive de natură personală să candideze, dar rămâne în PNL şi va conduce Comitetul de sprijin pentru aceste alegeri. În ceea ce priveşte suspiciunile privind colaborarea cu Securitatea care planează asupra lui Daniel Dăianu, Crin Antonescu a declarat că fostul ministru de finanţe din guvernarea 1996-2000 a fost, timp de doi ani, între 1976-1978, analist economic în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe, dar în 1978 a demisionat şi nu a fost niciodată implicat în activităţi de poliţie politică. ?Cred că aşa cum domnia sa se poate privi cu deplină linişte a conştiinţei în oglindă, şi noi l-am plasat şi îl susţinem în această candidatură fără niciun fel de contradicţie cu principiile pe care le-am afirmat şi le afirmăm?, susţine Antonescu.
Lista cuprinde
45 de candidaţi şi este încheiată de senatorul
Norica Nicolai şi de preşedintele Camerei Deputaţilor,
Bogdan Olteanu, dar ultimii zece candidaţii sunt socotiţi drept ?bancă de rezerve?. Liberalii speră să obţină la alegeri în jur de şapte locuri de europarlamentari.
Antena3.ro