Remus Pricopie spune că după ce a analizat mai multe sondaje de opinie sunt șanse ca
un candidat comun din partea coaliției PSD-PNL-UDMR să nu intre în turul doi al alegerilor prezidențiale din primăvară, și pe buletinele de vot să apară doi extremiști. De asemenea, rectorul SNSPA i-a criticat pe politicieni, care în loc să avertizeze împotriva curentului de extremă dreaptă de la noi din țară, e feresc să critice, ba se atacă între ei și par că „se pregătesc de coabitare” cu un președinte extremist, care însă nu va fi Călin Georgescu.
„Nu sunt concluzii alarmante (de genul „Călin Georgescu - 40%”, așa cum fals susține Nicușor Dan), dar nici prea optimiste nu sunt. (...)
Transferul de voturi de la PSD, PNL și UDMR către „candidatul comun” nu se va realiza cu ușurință, nu oricum și nu de la sine, așa cum s-a estimat inițial. Există un risc real ca acest candidat comun să nu ajungă în T2.” , a scris Remus Pricopie pe Facebook.
De asemenea, profesorul universitar a atras atenția că doi candidați extremiști ar putea ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.
„Extremiștii nu sunt la 40%, dar, în condițiile unor bâlbâieli ilogice din partea „partidelor clasice”, pot avea chiar doi condidați în Turul 2. Explicația este simplă: când ai 6-7 candidați pe palierul 15-22%, la diferențe de 1-2% fiecare, creșterea numărului de prezidențiabili pro-europeni scade șansele fiecăruia dintre ei să se califice în T2.
Componenta suveranisto-extremistă are acum două nume în palierul mai sus menționat, care, cel puțin probabilistic, se pot afla în situația de a ocupa primele două locuri”, a explicat Remus Pricopie.
În ce-l privește pe Nicușor Dan, rectorul SNSPA spune că nu este considerat „colacul de salvare al democrației românești”.
De asemenea, Remus Pricopie i-a criticat dur pe politicienii care sunt ocupați să se certe unii cu ceilalți, în loc să avertizeze împotriva curentului de extremă dreaptă din România. Mai mult, profesorul universitar spun că pare că aceștia se pregătesc „de coabitare” cu un președinte extremist, care din punctul său de vedere însă nu va fi Călin Georgescu.
„În același timp, dincolo de sondaje, constat că anumiți politicieni „tradiționali” au devenit muți, cel puțin pe un anumit subiect. Nu spun nimic despre curentul de extremă dreaptă din România, se feresc să critice, nu au păreri pe acest subiect, sau, dacă au, încearcă să-i găsească justificări, în „context global”. Preferă să se atace între ei sau să-l critice pe Iohannis decât să-i deranjeze pe Georgescu și Simion. Pare că se pregătesc de „coabitare” cu un președinte extremist (iar acesta nu va fi Călin Georgescu), gândindu-se că în felul acesta vor supraviețui politic.
Evaluarea mea este că ne aflăm în continuare într-o situație de risc, sub atac hibrid, care, de data aceasta, se construiește pe slăbiciunea unor politicieni fără capacitate de analiză și înțelegere a ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Dacă ceea ce spun acum se confirmă, problema nu este că unii politicieni o vor „încasa” (iar) electoral, ci că noi toți vom fi în situația de a plăti, ca țară, costul miopiei politice a unora dintre decidenții de astăzi.”, a concluzionat Remus Pricopie.