În ultimele zile zvonurile despre o posibilă remaniere guvernamentală au luat amploare. Exclus în momentul de faţă, susţin surse democrat-liberale, care afirmă că Boc şi apropiaţii săi din conducerea PDL ar fi decis să amâne calendarul delicat al remanierii mai spre sfârşitul toamnei pentru a permite adoptarea şi aplicarea fără prea multe probleme a legii educaţiei, salarizării unice şi a noului proiect al pensiilor, în paralel cu procesul de disponibilizare al personalului din sectorul de stat.
"Avem nevoie de linişte"
Potrivit surselor citate, premierul nu de are de gând să deschidă această ?cutie a Pandorei?, în ciuda presiunilor care vin atât din zona presei, dar şi a parlamentarilor PDL şi independenţi.
?Avem nevoie de linişte în acest an nu de certuri, chiar şi preşedintele Traian Băsescu ne-a cerut să ne corelăm mai bine poziţiile la nivel guvernamental cu partenerii noştri şi să lăsăm la o parte divergenţele?, ne-au declarat sursele citate, referindu-se la ultimul incident petrecut la dezbaterea legii pensiilor, acolo unde ministrul Apărării, Gabriel Oprea s-a contrazis cu Emil Boc şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, pe tema reducerii pensiilor unor militari.
Spaima de moţiune
Incidentul din plenul Senatului nu a trecut neobservat de către unii parlamentari PDL, care au un cui împotriva colaborării cu aleşii migratori constituiţi în grupul lui Gabriel Oprea. Potrivit unor surse parlamentare, pedeliştii anti-Oprea ar dori ca ministrul Apărării să intre cât mai rapid pe fărăşul remanierii. Conform surselor citate, mulţi deputaţi şi senatori PDL nu s-au obişnuit cu gândul pierderii unor importante funcţii în deconcentrate cedate independenţilor în schimbul susţinerii în parlament a guvernului Boc.
Totuşi premierul nu are de gând să dea curs acestor presiuni şi semnale din partea propriilor colegi de partid. Debarcarea din funcţie a lui Oprea riscă să ducă la plecarea celor 30 parlamentari independenţi din coaliţia majoritară şi să furnizeze voturi în plus pentru o moţiune de cenzură cu şanse, mai ales că PSD şi PNL au anunţat recent că vor iniţia un astfel de demers în această sesiune legislativă.
Băsescu, în conflict cu vechea gardă
Conştienţi de importanţa vitală a voturilor lor pentru prezervarea actualei stabilităţi guverrnamentale şi parlamentare, Oprea şi restul parlamentarilor migratori aşteaptă cu nerăbdare aplicarea unei eventuale remanieri. Speranţele lor se îndreaptă spre mazilirea ministrului de externe, Teodor Baconschi, sau celui al Muncii, Mihai Şeitan, pentru ale căror posturi se încălzesc de ceva vreme pe margine foştii social-democraţi, Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, care sunt bine văzuţi la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.
Spectrul remanierii este folosit în acest moment şi de către şeful statului interesat să pună cu botul pe labe garda veche din PDL formată din Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Vasile Blaga. Cum cei trei au reuşit să-i impună lui Emil Boc viziunea lor de alegere în bloc a prim-vicepreşedinţilor pe listă, pentru a asigura locul lui Videanu în ierarhia de partid, Băsescu a dat câteva semnale publice, direct sau prin interpuşi, că nu este dispus să-i lase să-şi facă jocurile de ?bolşevizare? în partid în defavoarea sa şi a apropiaţilor săi din PDL.
Premierul de serviciu
La câteva zile de la acuzaţiile prezidenţiale de ?bolşevizare?a PDL, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a început să dea semne de nesupunere pe tema diminuării pensiilor militarilor, acolo unde viziunea sa nu concordă cu cea a restului guvernului, în timp ce, în paralel, grupul independenţilor au anunţat că nu susţin 100% conţinutul proiectului sistemului de pensii propus de Executiv şi că vor veni cu propriile amendamente.
Mai mult, Lucian Croitoru, premierul de serviciu al lui Traian Băsescu a ieşit la rampă pentru a-şi manifesta disponibilitatea de a accepta funcţia de şef al guvernului dacă situaţia economică a ţării o va cere, un mesaj nu prea discret către actuala conducere PDL şi a Executivului că nimeni nu este indispensabil şi nici de neînlocuit în jocul de putere dâmboviţean.
Blaga dă înapoi
De altfel, surse democrat-liberale din tabăra foştilor peledişti ai lui Teodor Stolojan acreditează ideea că Traian Băsescu va menţine sabia remanierii deasupra gâturilor miniştrilor Adriean Videanu şi Vasile Blaga până când aceştia vor renunţa şi vor da înapoi în chestiunea modului de alegere a viitoarei conduceri a PDL. Partizan al uninominalului ca mod de accedere în funcţii, Băsescu s-a lovit de opoziţia făcută în special de Vasile Blaga, care într-o recentă şedinţă a conducerii de partid o punea la punct pe vicepreşedinta Raluca Turcan, avertizând-o că partidul a votat deja modul de algerea a prim-vicepreşedinţilor la Convenţia naţională.
Ultimele evoluţii de poziţii dinspre Cotroceni l-au făcut însă pe Blaga să înceapă să agite ramura de măslin. Într-un interviu acordat cotidianului România Liberă, acesta admitea ca posibilă resdiscutarea modului de alegere a prim-vicepreşedinţilor într-un nou Colegiu Director al PDL.
Dilemele lui Boc
În toată această încrengătură de interese şi jocuri de culise, Emil Boc pare prins la mijloc ca un Pinochio de ale cărui sfori încearcă să tragă mai mulţi Gepetto, dar care vrea să danseze pe propria sa melodie. Boc are nevoie de linişte pentru a transpune în realitate o serie de măsuri sociale dificile pentru populaţie cu efecte de imagine negative pentru PDL, dar şi a-şi consolida poziţia de lider în partid înainte de Convenţia Naţională din iunie.
Ori, orice sacrificare a vreunui ministru pe altarul jocurilor politice sau al frustrărilor resimţite de populaţie ar contribui la întărirea percepţiei de şef de guvern şi de lider de partid slab, perspectivă nedorită pentru actualul premier.
Marius Vulpe, Antena3.ro