Parlamentarii PSD şi PNL caută soluţii pentru eludarea sau măcar păcălirea voinţei românilor exprimate la ultimul referendum. Cum perspectiva unicameralismului şi a reducerii numărului de reprezentanţi ai legislativului nu surâde unei mari părţi din actualii posesori de mandate de deputaţi şi senatori, cele două partide de Opozoţiei par a se fi unit în cuget şi în simţiri pentru a găsi soluţii alternative. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunţat recent că parlamentarii partidului vor lucra la o iniţiativă leghislativă menită să tranforme Senatul într-o cameră a aleşilor locali în care să fie dezbatute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de administraşia publică. Social-democraţii au îmbrăţişat rapid ideea colegului de opoziţie şi au dezvoltat-o. Păstrarea sistemului bicameral, senatori pe viaţă, aleşi, nu direct de populaţia cu drept de vot, ci de colegii de electori compuse din membrii Consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor locale sunt doar câteva din propunerile de acţiune şi viziune pe care un document de analiză al PSD îl propune spre meditaţie delegaţilor prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional al Partdiului. Singura concesie vagă acordată votului dat de români la referendum priveşte reducerea numărului de parlamentari.
Sistemul de vot propus de PSD seamănă destul de mult cu mai vechiul mecanism de vot cenzitar aplicat în timpul vechiului Regat al României în care soarta unui parlamentar era decisă de o mână de oameni care aveau drept de vot datorită stării lor sociale şi fianciare. În locul vechilor electori cenzitari, social-democraţii propun ca senatorii să fie aleşi pe viaţă de un colegiu format din aleşi locali, pe motiv că oricum respectivi consilieri locali şi judeţeni au întrunit votul românului de rând.
Mai mult, PSD mai propune numirea şi desemnarea senatorilor pe regiuni, în timp ce actualul sistem de vot universal ar urma să fie păstrat numai pentru deputaţi.
Totodată, viziunea PSD prevede şi o despărţire a competenţelor celor două camere legislative. Dacă Senatul ar urma să aibă exclusiv competenţe şi atribuţii legislative pe administraţie publică, Camera Deputaţilor ar avea numai o valenţă politică, reprezentanţii săi urmând a fi aleşi tot în baza unui sufragiu universal ca şi până în prezent.
Ideea social-democraţilor a fost prefigurată de colegii liberali. Teodor Meleşcanu şi Călin Popescu Tăriceanu sunt susţinătorii ideii transformării Senatului într-o cameră a aleşilor locali care să le reprezinte acestora interesele.
?Vizăm un Parlament mai puternic şi mai credibil, drepturi mai multe şi mai efective pentru cetăţeni, Executiv mai bine controlat, o noua modalitate de funcţionare şi alegere a Senatului. Acesta să fie o cameră a reprezentanţilor locali în care să fie dezbătute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de aleşii noştrii locali", şi-a justificat fostul premier posibilul demers legislativ.
Marius Vulpe, Antena3.ro