Antena 3 CNN Politică Regulile stabilite de BEC în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai 2025

Regulile stabilite de BEC în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din luna mai 2025

A.O.
4 minute de citit Publicat la 19:37 26 Mar 2025 Modificat la 19:37 26 Mar 2025
GettyImages-1187557979
Primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025 va avea loc în data de 4 mai. Foto: Getty Images

Biroul Electoral Central a adoptat, miercuri, măsurile care trebuie respectate pentru buna desfăşurare a campaniei electorale la alegerile prezidenţiale din mai 2025. Campania electorală pentru turul I al scrutinului va începe la data de 4 aprilie, ora 00:00, și se va încheia la data de 3 mai, 07:00. Astfel, este interzisă este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, dar și acordarea sau promisiunea unor beneficii şi recompense pentru participarea la urne sau pentru o anumită opţiune de vot.

Conform deciziei BEC, campania electorală pentru primul tur de scrutin va începe la data de 4 aprilie, ora 00:00, şi se încheie la data de 3 mai, ora 07:00. În eventualitatea organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe de la data validării rezultatelor primului tur de Curtea Constituţională a României şi se încheie la data de 17 mai, ora 07:00.

Când e interzisă propaganda electorală

Este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale. Respectiv, sunt interzise: 

- afişarea, lansarea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea şi/sau difuzarea de materiale publicitare politice (materiale de propagandă electorală) de orice tip care se referă la alegerile pentru preşedintele României;

- difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile prezidenţiale în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate;

- sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi.

Totodată, „după încheierea campaniei electorale, menţinerea conţinutului cu caracter electoral care a fost publicat pe durata campaniei electorale pe pagini de internet şi pe platforme online de socializare şi care rămân afişate pe respectivele pagini sau aplicaţii, fără a fi promovate, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, cu excepţia versiunii respectivului material care a fost redistribuită ulterior încheierii campaniei electorale”. 

BEC a mai decis că, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi până la încheierea votării, organizatorii evenimentelor de orice gen şi participanţii la acestea nu pot derula acţiuni de propagandă electorală, iar transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot se califică ca fiind o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia.

Reguli pentru candidați

„Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice fel pentru participarea la vot sau pentru manifestarea unei anumite opţiuni de vot”, se mai precizează în decizie.

Potrivit documentului, integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale publicitare politice în format fizic amplasate în locuri autorizate va fi asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau a Ministerului Afacerilor Interne.

„Toate materialele publicitare politice trebuie evidenţiate conform Hotărârii Autorităţii Electorale Permanente nr. 9/2025 privind modul de promovare, distribuire, publicare sau editare a materialelor publicitare politice utilizate în campania electorală la alegerile prezidenţiale”, se arată în document.

Potrivit deciziei BEC, primarii vor asigura candidaţilor panouri electorale distincte de cele amplasate pentru alte tipuri de alegeri, pe un panou electoral fiecare candidat putând aplica un singur afiş electoral.

„Sunt interzise materiale publicitare politice care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat, indiferent de mediul de publicare a acestora, cu excepţia situaţiei în care respectiva succesiune de culori este reprodusă de semnul electoral al competitorului electoral”, se menţionează în decizie.

De asemenea, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale.

În preziua şi în ziua votării, îndepărtarea materialelor publicitare politice din clădirea sediului secţiei de votare din ţară va fi dispusă de preşedintele biroului electoral al secţiei şi va fi dusă la îndeplinire de persoanele desemnate de primar, de îndată.

„În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală:

- afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură;

- afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;

- materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;

- publicitate în presa scrisă;

- materiale de propagandă electorală online;

- broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.

Unde se pot depune plângeri

BEC a mai stabilit autorităţile şi instituţiile competente pentru plângerile privind modul de desfăşurare a campaniei electorale, acestea fiind, în funcţie de specific, Biroul Electoral Central, birourile electorale judeţene, ale sectoarelor municipiului Bucureşti sau Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, Curtea Constituţională, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Autoritatea Electorală Permanentă, Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română, Poliţia Locală.

„Plângerile cu privire la campania electorală prin intermediul platformelor online foarte mari se adresează exclusiv Biroului Electoral Central”, se mai arată în document, precizându-se că instituţiile şi autorităţile publice care primesc plângeri în acest sens trebuie să le transmită de îndată BEC.

Plângerile privind campania online, altele decât cele privind platformele online foarte mari, vor fi direcţionate către birourile electorale judeţene, de sectoare sau Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate.

De asemenea, BEC a mai decis organizarea unei echipe de lucrări campanie online, din cadrul personalului tehnic auxiliar al Biroului Electoral Central, alcătuită din personalul desemnat de AEP, CNA, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, MAE şi MAI, care întocmeşte proiectele adreselor şi deciziilor BEC emise pentru soluţionarea cererilor, contestaţiilor şi plângerilor având ca obiect desfăşurarea campaniei în mediul online.

×
x close