Antena 3 CNN Politică Referendumul va avea loc, indiferent de poziţia Parlamentului. Rezultatul are doar rol consultativ

Referendumul va avea loc, indiferent de poziţia Parlamentului. Rezultatul are doar rol consultativ

2 minute de citit Publicat la 17:11 24 Sep 2009 Modificat la 17:11 24 Sep 2009
Referendumul va avea loc, indiferent de poziţia Parlamentului. Rezultatul are doar rol consultativ
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Preşedintele Traian Băsescu a reuşit să confişte încă o dată tematica electorală în prag de alegeri prezidenţiale, aruncând pe scena politică referendumul naţional pentru parlamentul unicameral. Agitând necesitatea reducerii cheltuielilor publice şi luptei împotriva corupţiei, şeful statului a anunţat că a propus Parlamentului să dea avizul pe marginea propunerii sale de organizare a unui referendum popular în ziua alegerilor prezidenţiale menit a lua temperatura naţiunii cu privire la forma de reprezentare legislativă.

Cum potrivit Constituţiei, rolul Parlamentului în acest domeniu este pur consultativ, iar problema Parlamentului unicameral poate fi încadrată la chestiunile de ordin naţional, organizarea referendumului în data de 22 noiembrie poate fi considerată deja ca o realitate. Ce se va întămpla cu rezultatul referendumului rămâne însă la latitudinea parlamentarilor care au deplina libertate în a decide dacă Constituţia ar trebui revizuită sau nu în confomitate cu voinţa suverană a celor care i-au ales.

Revizuirea Constituţiei, fără avizul Parlamentului

Conform articolului 2 din Constituţie, propunerea preşedintelui statului se poate încadra la problemele ce ţin de interesul naţional şi de revizuirea Constiuţiei. Considerat mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român, referendumul naţional nu are nevoie de avizul favorabil al Parlamentului pentru a fi organizat la cererea şefului statului.

Art. 11 din legea referendumului prevede că ?preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţiona?. ?Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele Romaniei, prin decret? se mai arată în respectivul articol.

În ziua stabilită, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin "DA" sau "NU" asupra problemei supuse referendumului, decizand cu majoritatea voturilor valabil exprimate la nivelul ţării"

Rezultatul referendumului are doar rol consultativ

Totuşi, şi rezultatul unei asemenea referendum are caracter consultativ pentru legislativul României. În Hotărârea privind organizarea referendumului adoptată de Parlament se stipulează că în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate prevăzute de lege, Parlamentul va decide asupra procedurii de urmat.

Parlamentarii se pot supune sau nu voinţei celor care i-au mandatat în funcţii pe timp de patru ani, cu riscul pierderii imaginii şi capitalului electoral în eventualitatea în care mai bine de jumătate plus unu din participanţii la referendum s-au pronunţat pentru schimbarea sistemului legislativ din bicameral în unicameral.

În situaţia în care Parlamentul decide să dea ascultarea rezultatelor referendumului, schimbarea formei puterii legislative, stipulată prin Constituţie, presupune modificarea textului fundamental al ţării în cadrul unei comisii speciale menite să revizuiască conţinutul său în confiomitatea cu voinţa expeimată de populaţieiie. Or acest proces de revizuire s-a dovedit de-a lungul rimpului ca unul anevoios şi de durată.

Dacă va fi organizat la data propusă de preşedinte, referendumul din 22 noiembrie ar fi al treilea din timpul mandatului lui Traian Băsescu, după cel privind suspendare sa şi cel carea privit introducerea sistemului de vot uninominal.

MOTIVELE PENTRU CARE BĂSESCU DOREŞTE REFERENDUM


Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Etichete: referendum
x close