Senatorii şi deputaţii au respins în şedinţă comună solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal. Votul a fost foarte strâns. 233 de parlamentari au votat ?pentru?, numai că minimul de voturi necesar era de 235. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a anunţat că Birourile Permanente urmează să vină cu o nouă propunere care să fie supusă plenului Parlamentului.
Solicitarea preşedintelui a fost citită de dimineaţă în faţa plenului, după care partidele au început să îşi prezinte punctul de vedere.
Votul din Parlament este pur consultativ.
Preşedintele va fi cel care decide dacă şi când va avea loc referendumul.
Birourile permanente ale celor două Camere legislative vor decide dacă ele sau prin intermediul comisiilor juridice vor redacta o nouă formă a proiectului de hotărâre referitor la organizarea unui referendum privind introducerea votului uninominal.
După redactarea noului text, cele două Camere ale Parlamentului ar urma să mai voteze o dată.
Nici joi şeful statului nu a participat la şedinţa de dezbatere a camerelor reunite ale Parlamentului.
Până în prezent, toate formaţiunile parlamentare, cu excepţia PRM şi UDMR, s-au pronunţat în favoarea introducerii votului uninominal. Partidele s-au opus, în schimb, organizării unui referendum pe această temă, deoarece costurile sunt mari, iar legile legate de votul uninominal se află deja în dezbatere.
Istoria votului uninominal
Ideea introducerii vorului uninominal nu este una nouă. Majoritatea partidelor a depus iniţiative legate de introducerea votului uninominal. Cu toate acestea, Parlamentul nu a reuşit în acest timp să adopte nicio lege care să reglementeze acest tip de vot.
Pe 14 februarie, Traian Băsescu anunţa de la tribuna Parlamentului că va declanşa un referendum prin care să solicite românilor să opteze pentru introducerea votului uninominal începând cu alegerile legislative din 2008.
În cei doi ani şi două luni de mandat la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a oscilat în privinţa introducerii votului uninominal. Dacă în mai 2005 afirma că votul uninominal este la fel de necesar ca şi declaraţiile de avere, un an şi jumătate mai târziu îşi schimba opinia şi declara că este demagogic să foloseşti o astfel de idee fără un calcul politic prealabil.
Până în prezent, toate formaţiunile parlamentare, cu excepţia PRM şi UDMR, s-au pronunţat în favoarea introducerii votului uninominal. Partidelor s-au opus, în schimb, organizării unui referendum pe această temă din mai multe motive: costurile sunt foarte mari, aproximativ 30 de milioane de euro. În al doilea rând, în Parlament există deja mai multe proiecte ale PNL, PC şi PSD privind votul uninominal.
Şi în plus, un referendum pe această temă este inutil. Toate sondajele realizate de-a lungul timpului au relevat faptul că marea majoritate a românilor doreşte adoptarea sistemului de vot uninominal.
Antena 3